Kaupunginhallituksen tuore puheenjohtaja Jaakko Selin suuntaa luottavaisin mielin kohti tulevaa

Kokoomuksen pitkäaikainen kaupunginvaltuutettu Jaakko Selin, 44, valittiin maanantaina 2.8. virallisesti Jyväskylän uuden kaupunginhallituksen puheenjohtajaksi. Valinta oli Selinille positiivinen yllätys.

– Olen vuosikymmeniin kolmas kokoomuslainen kaupunginhallituksen puheenjohtaja Jyväskylässä. Vaalituloksella oli iso merkitys siihen, että tällainen mahdollisuus avautui. Jaoimme sosialidemokraattien kanssa suurimman puolueen aseman, ja neuvotteluissa oli selvää, että valtuuston ja hallituksen puheenjohtajien paikat tulevat näille kahdelle puolueelle.

Selin suhtautuu tulevaan valtuustokauteen luottavaisin mielin.

– Luottamuspaikkaneuvottelut sujuivat hyvässä yhteisymmärryksessä kaikkien ryhmien kesken. En usko, että kenellekään jäi kiveä kenkään prosessista, ja liikkeelle päästään ilman riitelyn painolastia. Tulee olemaan asioita, joista ollaan eri mieltä, mutta niistä äänestetään ja se kuuluu demokratiaan.

Huhtasuolla kasvanut Selin on ollut kaupungin luottamustehtävissä vuodesta 1997. Palo vaikuttamiseen syntyi kotona.

– Äitini Pirkko Selin on keskustalainen kunnallisneuvos. Opin jo nuorena, että asioihin pitää yrittää vaikuttaa itse, kukaan ei sitä sinun puolesta tee. Äitini ei ole enää kunnallispolitiikassa mukana, mutta seuraa toki tarkkaan, mitä tapahtuu.

Suurin yksittäinen syy hakeutua politiikkaan oli Jyväskylän lukioverkosta käyty keskustelu.

– Olin Lukiolaisten liiton toiminnassa aktiivisesti mukana, ja lukioasioista keskusteltiin tuolloin paljon. Lukioasiat ovat seuranneet minua koko poliittisen urani ajan.

Selin valmistui ylioppilaaksi Lyseosta vuonna 1996. Hän haaveilee, että autioksi jäänyttä Lyseotaloa hyödynnettäisiin tulevaisuudessa koulutukseen ja sivistykseen.

– Se, että Lyseo on jäänyt pois alkuperäisestä käytöstään, on yksi poliittisen urani suuria tappioita. Toivoisin, että rakennuksen käyttö olisi alkuperäistä historiaa kunnioittava. Kaikkein hienointa olisi nähdä talo jälleen Lyseon käytössä.

Niiden vuosien aikana, joina Selin on ollut kaupungin luottamustehtävissä, kaupunki on hänen mukaansa kasvanut ja muuttunut kansainvälisemmäksi.

– Jyväskylä on kasvanut isojen kaupunkien joukkoon. Tämä on trendi, johon haluaisin jatkossakin kiinnittää huomiota. Olemme suomalaisessa mittakaavassa iso kaupunki, ja meidän pitäisi alkaa toimimaan kuin iso kaupunki.

Selin nostaa esimerkiksi tieverkoston.

– Meillä rakennetaan isoja tieinvestointeja, jotka tulevat jälkijunassa. Suomen poikittaisliikenteessä Jyväskylässä on ehkä eniten saavutettavaa. Meidän pitää pystyä tuomaan esille, miten iso kaupunki tämä on.

Selin arvelee, että tulevalla valtuustokaudella eniten keskustelua aiheuttaa sote-uudistus.

– Kyseessä on historiallisesti isoin uudistus kuntakenttään ikinä, ja se tulee realisoitumaan parin seuraavan vuoden aikana. Uudistuksella on valtava taloudellinen vaikutus Jyväskylän kaupungille. Kuinka saamme turvattua kuntalaisten sosiaali- ja terveyspalvelut, kun niiden järjestämisvastuu siirtyy kunnilta pois? Halusimme tai emme, sote-uudistus on meillä edessä.

Sivistyksen ja koulutuksen teemat tulevat Selinin mukaan näkymään tulevaisuudessa entistä enemmän kaupungin toiminnassa.

– Nämä roolit tulevat korostumaan kuntaorganisaatiossa. Eli ehkä meidän kannattaa entisestään painottaa tätä meidän vahvuutta, Selin päättää.

Henkilökohtaista

Mitä harrastat?

Käyn mielelläni erilaisissa kulttuuri- ja liikuntatapahtumissa.

Lapsuusporukan kanssa pidetään lautapelien ja strategiapelien merkeissä yhteyttä.

Lisäksi käyn laskettelemassa, ja golfia pitäisi taas aktivoida. Tasoitukseni on 54.

Paras strategiapeli?

Napoleonin sotia käsittelevä Empires In Arms. Se on seitsemän pelaajan peli, jota pelataan neljänä päivänä. Eli sen pelaaminen on ymmärrettävästi harvinaista.

Mikä on parasta Pupuhuhdassa?

Opin lapsena, että Pupuhuhdassa on ystäviä ja kavereita. Se on kasvupaikka, jossa liikuttiin ja vietettiin paljon aikaa.

Paras muisto Rockfestari Naamoilta?

Ihmiset. Siitä on haettu tapahtuman nimikin, ”uusia ja vanhoja naamoja vuosien varrelta”. Osa on siellä talkootöissä vuodesta toiseen, osa taas on vakituisempia asiakkaita.

Mikä on paras yhteinen leikki viisivuotiaan tyttäresi kanssa?

Jostain syystä huoneesta kuuluu aina aamulla ”isi”-huuto. Jos on sellainen aamu, ettei tarvitse lähteä mihinkään, niin aamupalalle siirtymisessä ei pidetä mitään kiirettä. Se on ehkä paras.

Olet entinen amatöörinäyttelijä. Haaveiletko koskaan näyttämölle palaamisesta?

Teatteri on sen verran aikaa vievää, että se rajoitti liikaa muuta tekemistä. Nuorempana kyllä mietin, että olisin pyrkinyt teatteriuralle ja koulutukseen.

Luulen kuitenkin, että on Suomen taidepiirien onni, että minä pysyn katsomon puolella.

Paras näkemäsi keikka?

Tämä ei välttämättä ole paras, mutta mieleen on jäänyt The Whon keikka Hartwall Areenalla. Bändi aloitti keikan kysymällä, kuinka moni oli paikalla bändin edellisellä Suomen-keikalla vuosikymmeniä sitten. Edessämme istui ryhmä harmaantuneita herrasmiehiä, jotka nousivat porukalla ylös ja viittasivat. Jäin miettimään, miten heidän ystävyytensä on kantanut vuosikymmenien ajan.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut