Puuttuminen ei ole nillitystä – Punkstoo puhuttaa myös Jyväskylän musiikkipiireissä

Muutama viikko sitten Instagramiin avautui @punkstoo-niminen tili, jossa naiset paljastivat anonyymisti punk-piireissä kokemaansa seksuaalista häirintää, väkivaltaa ja naisvihaa.

Perässä seurasi joukko muihin musiikin tyylilajeihin keskittyneitä tilejä, kuten @metaltoo ja @suomirapstoo.

Tilit synnyttivät voimakasta keskustelua musiikkipiirien turvallisuudesta. Keikkapaikat ympäri Suomen ilmoittivat puuttuvansa jatkossa tiukemmin häirintään, ja useat yhtyeet ovat irtisanoneet häirinnästä syytettyjä jäseniään tai lopettaneet toimintansa kohun myötä.

Jelmu ry:n toiminnanjohtaja Jonna Paanaselle @punkstoon tekemät paljastukset eivät tulleet millään tavalla yllättäen.

– Silloin, kun #metoo-keskustelu alkoi, oman alan sisällä puhuttiin asioista paljon. En voisi kirkkain silmin sanoa, että "nyt meillä aletaan panostamaan asiaan", koska siitä on puhuttu meillä jo pitkään. Meillä on Lutakossa ollut selkeitä sisäisiä linjauksia. Esimerkiksi epäasiallinen koskettelu on syy poistaa henkilö tapahtumasta, jos tilanne on kiistaton.

Myös yhtyeiden kohdalla on jouduttu miettimään toimenpiteitä esimerkiksi kappaleiden kyseenalaisen sisällön vuoksi.

Ahdistelun kokee osana työtä.

Karita Kivioja

– Joidenkin artistien kohdalla on saatettu todeta, että ei tarvitse tulla vähään aikaan. Pysyviä porttikieltoja emme ole antaneet. Toivoisin, että artistipäässä otetaan asia vakavasti. Heillä on kuitenkin isoin rooli asenneilmapiirin muutoksessa. Tavanomainen keikkatilanne on se, että yleisö ihailee esiintyjää. Jos lavalta tulee signaalia, että on ok käyttäytyä huonosti, sitä on aika vaikea korjata.

Paanasen mukaan häirintään on paras puuttua välittömästi.

– Ymmärrän toki, että on hankalaa sanoa että "lopeta", jos joku ahdistelee. Oma kokemukseni on kuitenkin se, että kun sanoo vastaan, niin se saattaa havahduttaa toisen. Tai jos häirintä on räikeää, niin voi tulla sanomaan järkkärille.

Paananen kokee myös, että johtoasemassa olevat naiset vaikuttavat positiivisesti kulttuuriin.

– Meillä Lutakossa on poikkeuksellinen tilanne, että meillä on naisia sekä johtavissa rooleissa että järjestyksenvalvojina. Naisena luontaisesti ajattelee näitä asioita, ja naispuoliselle järkkärille on myös helpompi mennä puhumaan. Lutakon henkilökunta keskustelee näistä asioista paljon keskenään, joten en hämmästyisi, vaikka meidän miespuoliset järkkäritkin olisivat keskivertoa paremmin kärryillä. Se, että naisia olisi lisää johtotehtävissä, olisi simppeli tapa parantaa asioita konkreettisesti.

Muun muassa Kamala-yhtyeessä vaikuttava jyväskyläläismuusikko Karita Kivioja kertoo pitävänsä metallipiirejä turvallisena ympäristönä. Sen sijaan esimerkiksi trubaduurikeikoilla hänkin on joutunut kokemaan ahdistelua.

– Tätä ei onneksi ole paljoa. Puhutaan yksittäisistä känniääliöistä, jotka saattavat tulla takapuolesta puristamaan. Olen ratkaissut tilanteet lähinnä naureskelemalla ja tönimällä häiriköt nätisti kauemmaksi.

Myös naismuusikoiden vähättelyä esiintyy.

– Pienet asiat ovat niitä, joita olen jäänyt eniten miettimään. Joku saattaa sanoa, että "tulin katsomaan tyttöbändiä, mutta tehän osaattekin oikeasti soittaa". Trubaduurikeikoilla oletetaan, että nainen lähinnä säestää laulua kitaralla. Kun soitankin Stairway To Heavenin alusta loppuun, niin porukka on yllättynyttä.

Myös Kivioja peräänkuuluttaa välitöntä puuttumista häirintään.

– Järkkärinhän on aivan mahdoton nähdä kaikkea. Siksi on tärkeää käydä itse kertomassa, mikäli joku vaikkapa koskettelee luvatta. Tärkeintä, mikä punkstoo-kohusta tulee, on tietoisuus siitä, ettei ole väärin tai nillitystä puuttua häirintään, Kivioja toteaa.

Punkstoo-kohu on saanut Kiviojan miettimään myös omia arvojaan uusiksi.

– Naismuusikkona on oppinut siihen, että asiat menevät toisesta korvasta sisään ja toisesta ulos. Ahdistelun kokee osana työtä, mutta eihän näin saisi tietenkään olla. Välillä mietin, että jos minä en tee ahdistelusta numeroa, niin aiheuttaako se jollekin toiselle jotain pahempaa.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut