Puolidokumentaarinen matka hantti­hommasta toiseen

Nomadland

Ohjaus: Chloé Zhao. 108 min. 2020.

****

Chloé Zhaon ohjaama ja käsikirjoittama Nomadland pohjautuu Jessica Bruderin tietokirjaan, joka kertoo Yhdysvaltoja asuntoautoilla kiertävistä ikäihmisistä. Lomailun sijaan he matkaavat kausitöiden perässä, koska eläke ei riitä kattamaan edes elinkustannuksia.

Elokuvassa tätä työssäkäyvää mutta asunnotonta köyhälistöä kuvataan Frances McDormandin esittämän fiktiivisen Fernin kautta, joka tapaa kaltaisiaan vaeltajia muun muassa Amazonin logistiikkakeskuksessa, juurespelloilla ja aavikkoleireillä.

Sivuosissa tosielämän nomadit näyttelevät itseään ja kertovat elämäntarinansa. Finanssikriisi, asuntokupla ja sairaudet yhdistettynä yhteiskunnan olemattomiin turvaverkkoihin ovat suistaneet monet kiertolaiselämään, jossa vapaus ja omaehtoisuus yhdistyvät epävarmuuteen ja turvattomuuteen.

Puolidokumentaarinen esitystapa tuo elokuvaan autenttisuuden tuntua. Aavikkoleirien nuotiotulilla kuuluvat suru ja yksinäisyys, mutta toisaalta moderneihin kulkureihin ja paimentolaisiin rinnastuvassa alakulttuurissa on vahvaa yhteisöllisyyttä ja keskinäistä lämpöä.

Fernin matka halki Amerikan karun kauniin länsiosan on tuttua kuvastoa lännenelokuvista.

Vuoriston, punapuumetsien ja kanjonien keskellä vaeltavan yksilön luontosuhteessa näkyy myös Zhaon elokuvallinen velka Terrence Malickille.

Suoratoisto

Your name

Ohjaus: Makoto Shinkai. 104 min. 2016. Yle Areena.

***

Kaikkien aikojen menestyneimpiin animeihin lukeutuvassa Your namessa teinipoika ja -tyttö vaihtavat paikkoja – kirjaimellisesti toistensa kehoihin siirtymällä. Seuraavana aamuna outo kokemus on unohtunut vain toistuakseen vuorokautta myöhemmin.

Pikkuhiljaa kaksikko oppii lähettämään viestejä toisilleen (tai näkökulmasta riippuen itselleen) tallentamalla merkintöjä toistensa matkapuhelimiin. Konkreettisten muistojen sijaan heidän menneisyytensä rakentuu digitaalisista päiväkirjamerkinnöistä. Paikassa ja ajassa hyppelehtivä kerronta edellyttää katsojalta valppautta.

Kauniisti animoitu Your name ei jää pelkäksi sukupuolirooleilla leikitteleväksi nuortenelokuvaksi vaan asettaa rinnakkain myös Japanin maaseudun perinteet ja Tokion trendikkään ja kiivaan elämänmenon.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut