Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kuvallisia ja sanallisia kollaaseja – Eeva Hannulan teoksiin muodostuu visuaalisia metaforia

Helsinkiläisen valokuvataiteilijan ja runoilijan Eeva Hannulan Galleria Ratamon näyttely on nimeltään Tässä huoneessa on mahdollisuus ajatella reunaa ja sen yli putoamista. Näyttely koostuu eri materiaaleille tulostetuista valokuva- ja tekstikollaaseista sekä niiden yhdistelmistä. Hannula on monen materiaalin taitaja, ja hän on toteuttanut näyttelyssä teoksia muun muassa paperille, lasille ja eri tekstiileille, kuten matoille ja kierrätyslakanoille.

– Kollaasimuoto, kuvien ja sanojen leikkaaminen, sekoitus ja haltuunotto ovat keino käsitellä kuvien päivittäistä tulvaa, yritys puhkaista tai edes hipaista niiden luomaa rinnakkaistodellisuutta, Hannula luonnehtii.

Hän kertoo pitävänsä voimakkaista pääväreistä sekä toisaalta mustavalkoisesta kontrastisesta ilmaisusta. Hannulan teoksissa toistuvia kuva-aiheita ovat ihmiskehon osat sekä luonnonelementit. Hannula on kiinnostunut etenkin ihmiskäsistä, joita hän kuvaa teoksissaan muusta vartalosta irrallisena. Hän on valokuvannut itse käsiä ja käyttänyt teoksissaan myös lehdistä ja internetistä löytämiään arkistokuvia. Hannula sanoo viehättyvänsä etenkin sellaisista valokuvista, joissa on mukana jotain jollain tapaa outoa tai häiritsevää. Hannulan teoksissa käsiä on monissa asennoissa ja toimissa, ja ne koskevat eri objekteja. Hannula kuvailee teoksiinsa muodostuvan eräänlaisia visuaalisia metaforia.

– Kädet voivat herättää muiston esimerkiksi koetusta kosketuksesta, Hannula pohtii.

Hannulan teokset yhdistelevät kuvataidetta sekä visuaalista ja kirjoitettua runoutta. Kirjoitetut sanat ja merkit ovat monissa teoksissa tärkeässä roolissa. Hannula kerää valokuvien lisäksi tekstejä lehdistä ja netistä. Toisinaan kiinnostuksen voivat herättää yksittäiset merkitkin. Ideoita teoksiinsa Hannula kertoo saavansa usein runoudesta. Välillä hänen itsensä kirjoittamasta runosta saattaa syntyä myös visuaalinen muoto.

Eeva Hannula: Tässä huoneessa on mahdollisuus ajatella reunaa ja sen yli putoamista. Galleria Ratamo 22.7.–15.8.