Jyväskyläläinen e-urheiluyhteisö teki uskottavuusloikan – Pelaajat.comin uusissa tiloissa huokuu yhteisöllisyys

Teollisuusrakennusta muistuttavan toimistotalon sisäpihalle Jyväskylän Savelassa on kerääntynyt joukko nuoria miehiä. He ovat tulleet e-urheiluyhteisö Pelaajat.comin uusien toimitilojen avajaisiin.

Alakerran ikkunoihin on teipattu punaisella ja mustalla ”pelaajat.com” ja sisäänkäynnin molemmin puolin on pysäköity näyttäviä urheiluautoja: toisella puolella brändille uskollisesti musta ja punainen Ferrari, toisella puolella kaksivärinen urheilu-Bemari.

Elohopea on paisunut perjantai-iltapäivänä helteisiin lukemiin. Sisäänkäynnillä seisoo yksi stereotyyppisesti terroristiksi pukeutunut ja kaksi lohikäärmeentappajan näköistä miestä.

Terroristi lähtee avuksi etsimään toimitusjohtaja Alex Hytöstä, jota ei tahdo ilman apua löytyä. Toimitusjohtaja on tänään kysytty henkilö.

– Onko kukaan nähnyt Alexia? toistuu useampaan kertaan.

Ei ole. Uskon tunnistavani toimitusjohtajan, joten päästän terroristin omiin hommiinsa.

Meiltä on monesti kysytty, miksi tätä ei perustettu Helsinkiin. Miksi sen pitäisi olla Helsingissä? Tämä on meidän koti nyt ja jatkossa!

Alex Hytönen

Etsiessä tilat tulevat tutuiksi. 300 neliöön mahtuu muun muassa studio, neuvottelutilat, ohjaamo, pelisali sekä oleskelutiloja. Työn alla on myös makuutilat yöpymistä varten.

– Etsin Alexia, kerron kysyvän näköiselle miehelle.

Mies esittäytyy Juusoksi, graafiseksi suunnittelijaksi. Hän näki Alexin viimeksi ulkona.

Pihalle on valunut lisää porukkaa ja puheensorina kasvaa. Ihmiset tuntevat toisensa. Lähes kaikki ovat miehiä. Yksi heistä näkyy olevan Alex.

Alex Hytönen on pelaajana harrastelija, mutta markkinoinnissa ja myynnissä ammattilainen. Hänet pyydettiin osakkaaksi Pelaajat.comiin kasvattamaan toimintaa ja siinä hän on onnistunut, nyt myös neliöillä mitattuna.

E-urheilu on jo täysin verrattavissa esimerkiksi Suomessa suosittuun jääkiekkoon.

Alex Hytönen

– Mielestäni jokaisen kannattaa kehittää yhtä taitoa, jossa on hyvä, minulla se ei ole pelaaminen, hän toteaa.

Yhteisö toimi aiemminkin samassa paikassa, mutta alle 20 neliön tiloissa. Sieltä joukko intohimoisia pelaajia lähetti ja selosti muun muassa kansainvälisiä e-urheiluturnauksia. Yhteistyötä tehtiin Ylen kanssa ja lähetyksiä näkyi myös valtakunnan verkossa.

– Silloin syntyi ajatus, että ei näin voi jatkua. Tarvitaan paremmat tilat jo uskottavuudenkin vuoksi, Hytönen kertoo.

Kun kumppaneiksi lähti Sinebrychoffin ja Gigantin tasoisia toimijoita, voitiin tiloista tehdä kerralla tarpeeksi suuret ja mahdollisimman monikäyttöiset.

Tehokkailla pelitietokoneilla varustettua salia on tarkoitus vuokrata esimerkiksi yritysten ja e-urheiluseurojen käyttöön. Studiossa aiotaan tehdä myös muita kuin pelilähetyksiä.

Omaa autoa en ole pystynyt vielä hankkimaan, mutta asun kyllä paremmassa kämpässä, mihin ilman pelaamista olisi varaa.

Emmi Tuimala

– Kuuntelemme tarkalla korvalla, mitä meiltä halutaan ja vastaamme siihen. Tulossa on esimerkiksi lähetyksiä kesäkeittiöstä, bingo ja bändien stream-lähetyksiä, Hytönen kertoo.

Pelaajat.com tavoittaa Suomessa eri alustoilla yli 200 000 katsojaa, pelaajaa ja lukijaa kuukaudessa.

Hytönen näkee, että kyse on ennen kaikkea viihteestä.

– Moni katsoja ei itse pelaa lainkaan.

Alan arvostus kasvaa jatkuvasti ja yhä useampi nuori haluaa tulla tänä päivänä e-urheilijaksi. Suosio heijastuu myös alalla pyöriviin rahasummiin.

– E-urheilu on jo täysin verrattavissa esimerkiksi Suomessa suosittuun jääkiekkoon: Palkka, ilmiö ja kilpailutaso on samaa luokkaa. Internetin vuoksi areena on aina kansainvälinen, Hytönen sanoo.

Haastattelun aikana Alexin kysyntä on kasvanut pieneksi jonoksi keskustelupaikan lähettyville. Toimitusjohtajan on lähdettävä, mutta hän vinkkaa juttelemaan lisää ”Olvarin” kanssa.

Palaan sisälle ja kysyn, onko Olvaria näkynyt. On. Olvari osoittautuu terroristiksi, joka aiemmin auttoi etsimään Alexia.

Peliyhteisössä kaikilla tuntuu olevan kaksi nimeä: äidin antama ja itse keksitty tai muilta saatu. Olvarin oikea nimi on Arttu Hämäläinen. Hän on selostaja. Lempinimen juuret löytyvät Hämäläisen synnyinpitäjän Iisalmen tunnetusta olutmerkistä.

– E-urheilun selostus on aika lailla samanlaista, kuin muidenkin lajien. Pohjatyöt on tehtävä hyvin ja tilastoja tarvitaan.

Hämäläinen on itse pelannut lapsesta saakka, mutta ei koskaan kilpaillut. Vakavampi selostaminen alkoi jääkiekosta, mutta pian mukaan tuli myös e-urheilu.

Benjaminilla oli hullu idea, jonka seurauksena päädyttiin tekemään ensimmäinen lähetys vuosia sitten.

Nyt Hämäläinen on yksi Pelaajat.comin osakkaista. Ja pelipiireissä ilmeisen tunnettu mies. Mutta miksi hän on pukeutunut terroristiksi.

– Teema tulee pelistä, jossa vastakkain ovat poliisit ja terroristit. Pelaajat kyllä tietävät.

Hämäläisen mainitseman Benjaminin sukunimi on Läärä ja hän on koko yhteisön perustaja. Mediaan hän suhtautuu varauksella, sillä aina haastattelut eivät ole toteutuneet toivotulla tavalla. E-urheiluyhteisössä Läärä on rakastettu hahmo, joka tunnetaan myös nimillä ”paskatuottaja” ja NotAHax”.

Yhteisö on korostetun miesvoittoista, mutta naisten osuus pelaajissa ja yleisössä on Hytösen mukaan kasvussa.

Väkijoukosta löytyy Emmi Tuimala, joka myöntää varovasti olevansa pelaaja. Hän saapui avajaisiin siskonsa Aleksiina Tuimalan kanssa. Juttelun aikana selviää, että myös nimellä ”emmi_hakkaa_pleikkaa” tunnettu Tuimala on oikeasti täysiverinen pelaaja. Hän striimaa 3–4 kertaa viikossa pelaajien suosimassa suoratoistopalvelu twitch.tv:ssä ja saa elantonsa jo pelaamisesta. Seuraajia hänellä on yli 10 000.

– Tällä hetkellä ei ole muuta työtä. Omaa autoa en ole pystynyt vielä hankkimaan, mutta asun kyllä paremmassa kämpässä, mihin ilman pelaamista olisi varaa, Tuimala kertoo.

Tuloja Tuimalalle tuovat esimerkiksi ”subaajat” eli tilaajat, jotka maksavat pelivideoiden katselusta ja saavat vastineeksi esimerkiksi pelaajan omia hymiöitä käyttöönsä.

Tamperelainen Tuimala kutsuttiin Pelaajat.comin avajaisiin, koska hän kuuluu yhteisön Stream Teamiin, johon Läärä hänet värväsi. Liikkuuko rahaa myös tiimin sisällä?

– No sanotaan näin, että en lähde mihinkään mukaan energiajuomapalkalla, Tuimala toteaa.

Mutta mistä ujous kutsua itseään pelaajaksi kumpuaa?

– En tiedä. Termiä käytetään niin paljon väärin, että itse on vähän varovainen. Ja aina on joku kovempi pelaaja jossain.

Avajaistunnelma kohoaa. Ennen ruokaa ja alkuillan yllätysesiintyjää toimitusjohtaja Hytönen pitää puheen.

Hän kertaa yhteisön vaiheita 16 neliön komerosta 300 neliön toimitiloihin. Puheessa korostuu yhteisöllisyys, joka kumpuaa rakkaudesta pelaamiseen ja e-urheiluun.

– Jos intohimo loppuu, kaikki loppuu.

Hytönen myös muistuttaa, että pelaamisen kansainvälisyyden vuoksi toimitilan ja studion sijainnilla ei ole merkitystä.

– Meiltä on monesti kysytty, miksi tätä ei perustettu Helsinkiin. Miksi sen pitäisi olla Helsingissä? Uutisissa kuulee usein, kuinka otetaan yhteys Pasilaan. Pelimaailmassa otetaan jatkossa yhteys Jyväskylään! Tämä on meidän koti nyt ja jatkossa!

Puheen lopuksi Hytönen jakaa käsin tehdyt korut peliyhteisön ydintiimille, joka koostuu muiden muassa graafikoista, pelaajista, koodareista, perheenisistä ja sisällöntuottajista.

Korut ovat yksilöllisiä ja käsin tehtyjä. Niiden takana on koruseppä Juho Manninen, joka tarjoutui tekemään korut pelaajille. Studion näyttävä valtaistuin ja lohikäärme ovat puolestaan puuseppä Jarkko Pilvisen käsialaa. Molemmat saavat leipänsä tikkakoskelaisesta käsityöläisyritys Puustikista. He ovat myös kaksikko, joka on pukeutunut lohikäärmeentappajan näköisiksi miehiksi.

Ilta jatkui läheisen ravintolan ruoan ja TINAksi paljastuneen yllätysesiintyjän parissa.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut