Yhden unelman täyttymys – Elmo Lakka on valmistautunut uransa ensimmäisiin olympialaisiin muun muassa saunomalla

Elmo Lakka suuntasi tähän kesään jahtaamaan unelmiaan, sillä mielessä oli paikka Tokiossa järjestettäviin olympiakisoihin. 110 metrin pika-aidoissa miehen tuloskunto on vakiintunut reilusti alle 14 sekunnin kuntoon, mikä olisi saattanut riittää kisapaikkaan ranking-sijoituksen kautta.

Heti kesäkuun alussa räjähti kuitenkin jättipotti, kun kellot pysähtyivät Jyväskylässä aikaan 13,31. Tokion olympiaraja alittui yhdellä sadasosalla.

– Saan olympiastatuksen 3.8., kun asetun Tokiossa aitoihin. Se on unelmien täyttymys, jonka eteen on tehty paljon uhrauksia ja töitä, Lakka kertoo.

Sama juoksu alitti myös 36 vuotta vanhan Suomen ennätyksen. Tuon jälkeisissä kilpailussa tuloskunto ei ole ollut aivan sitä, mitä Jyväskylän Kenttäurheilijoiden juoksija on halunnut. Tämä ei kuitenkaan miehen itseluottamusta muserra.

Pääpaino olympiarajan alituksen jälkeen on ollut valmistautumisessa Tokion-reissuun. Harjoittelussa ollaan paneuduttu erityisesti teknisiin asioihin. Ehjällä teknisellä juoksulla sadasosia olisi hiottavissa myös ennätysjuoksusta, jossa Lakan mukaan ensimmäinen ja viimeinen aitaväli eivät olleet miehen parasta juoksemista.

Viimeisinä viikkoina Lakka pyrkii minimoimaan kaiken ylimääräisen, jotta keskittyminen pysyy oikeissa asioissa ja itseluottamus korkealla. Kenraaliharjoitus olympiajuoksuihin tapahtui viikonloppuna Lapinlahdella, kun Lakka juoksi ajan 13,48.

Tokiossa olosuhteet tuovat omat haasteensa, kun lämpötila ja ilmankosteus ovat korkealla. Tämä on otettu huomioon valmistautumisessa perisuomalaisin keinoin.

– Olen pyrkinyt harjoittelemaan keskipäivällä, jolloin päivä on kuumimmillaan. Myös suomalaista saunakulttuuria on pidetty yllä, sillä se altistaa kehoa tuleville olosuhteille, Lakka kertoo.

Lakka suuntasi Tokioon tiistaina. Reissua edelsi harjoittelun lisäksi perinpohjainen valmistautuminen myös juoksuradan ulkopuolella. Vielä viimeisiltä päiviltä ennen lähtöä vaadittiin muun muassa kaksi negatiivista koronatestiä.

Kuumien olosuhteiden lisäksi Tokiossa odottaa monelle matkaajalle tuttu tilanne, eli hotellikuolema. Sitä yritetään välttää tutuin konstein elokuvien ja kirjojen parissa, mutta sauma hotellista poispääsyynkin on.

– Aion olla ulkoilmassa noin kolme tuntia päivässä, jotta saan jatkettua ilmastoon totuttautumista, Lakka sanelee.

Vaikka taskussa on jo Suomen ennätys, voidaan Lakalta nähdä vielä kovempiakin aikoja. Paras kunto on pyritty ajoittamaan juuri elokuulle, jotta pika-aituri olisi olympialaisissa parhaassa mahdollisessa vedossa.

Juoksijan ensisijainen tavoite olympialaisissa on saada aikaiseksi mahdollisimman hyvä juoksu, mutta tuloksellisiakin tavoitteita on. Mielessä siintää paikka välierissä, joihin pääsee 24 parasta juoksijaa. Lakka on tämän kauden maailmanlistalla sijalla 26.

– Ennätykseni tasoisilla ajoilla on ennenkin edetty olympialaisissa välieriin. Kun kyse on yhdestä juoksusta, voi kuitenkin tapahtua mitä vain, Lakka pohtii jopa mahdollista finaalipaikkaa.

Olympialaiset

Näin jyväskyläläiset kisaavat

Suomen 47 urheilijan olympiajoukkueessa on kolme jyväskyläläistä urheilijaa.

Ensimmäisenä vauhtiin pääsee uimari Mimosa Jallow, joka ui 100 m selkäuinnin alkuerissä 25. heinäkuuta. Välierät ovat ohjelmassa 26.7. ja finaalit 27.7. Jallow’n paras arvokisasuoritus on vuodelta 2018, kun uimari nappasi pitkän radan EM-pronssia 50 metrin selkäuinnissa.

Seuraavana vauhtiin pääsee myös uinnissa kilpaileva Ari-Pekka Liukkonen, jolla on ohjelmassa kaksi uintimatkaa. Hän kilpailee 100 metrin vapaauinnin alkuerissä 27.7., kun taas välierät ja finaalit järjestetään kahtena seuraavana päivänä.

Saman uintityylin 50 metrin matkan alkuerät uidaan 30.7 ja finaali on ohjelmassa 1.8.

Liukkosella on käynnissä menestyksekäs vuosi, sillä hän voitti tänä vuonna Euroopan mestaruuden 50 metrin vapaauinnissa. MM-kilpailuista paras sijoitus on vuodelta 2017, kun hän sijoittui Budapestissa kuudenneksi.

Yleisurheilun puolella Suomea ja Jyväskylän Kenttäurheilijoita edustaa Elmo Lakka. Hänen urakointinsa alkaa 3.8. alkuerillä.

110 metrin aitojen välierät ovat ohjelmassa 4.8. ja finaalit 5.8. Ulkoradoilla paras suoritus nähtiin EM-kisoissa 2018, kun Lakka ylsi pika-aitojen välieriin.

Olympiavalinnan sai myös Nooralotta Neziri, mutta loukkaantuminen esti hänen kisamatkansa.

Olympialaiset alkavat 23.7. ja päättyvät 8.8. Kisat pyörivät päivittäin kahdessa osassa, varhain aamulla ja keskipäivän jälkeen Suomen aikaan.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut