Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Yhden unelman täyttymys – Elmo Lakka on valmistautunut uransa ensimmäisiin olympialaisiin muun muassa saunomalla

Elmo Lakka suuntasi tähän kesään jahtaamaan unelmiaan, sillä mielessä oli paikka Tokiossa järjestettäviin olympiakisoihin. 110 metrin pika-aidoissa miehen tuloskunto on vakiintunut reilusti alle 14 sekunnin kuntoon, mikä olisi saattanut riittää kisapaikkaan ranking-sijoituksen kautta.

Heti kesäkuun alussa räjähti kuitenkin jättipotti, kun kellot pysähtyivät Jyväskylässä aikaan 13,31. Tokion olympiaraja alittui yhdellä sadasosalla.

– Saan olympiastatuksen 3.8., kun asetun Tokiossa aitoihin. Se on unelmien täyttymys, jonka eteen on tehty paljon uhrauksia ja töitä, Lakka kertoo.

Sama juoksu alitti myös 36 vuotta vanhan Suomen ennätyksen. Tuon jälkeisissä kilpailussa tuloskunto ei ole ollut aivan sitä, mitä Jyväskylän Kenttäurheilijoiden juoksija on halunnut. Tämä ei kuitenkaan miehen itseluottamusta muserra.

Pääpaino olympiarajan alituksen jälkeen on ollut valmistautumisessa Tokion-reissuun. Harjoittelussa ollaan paneuduttu erityisesti teknisiin asioihin. Ehjällä teknisellä juoksulla sadasosia olisi hiottavissa myös ennätysjuoksusta, jossa Lakan mukaan ensimmäinen ja viimeinen aitaväli eivät olleet miehen parasta juoksemista.

Viimeisinä viikkoina Lakka pyrkii minimoimaan kaiken ylimääräisen, jotta keskittyminen pysyy oikeissa asioissa ja itseluottamus korkealla. Kenraaliharjoitus olympiajuoksuihin tapahtui viikonloppuna Lapinlahdella, kun Lakka juoksi ajan 13,48.

Tokiossa olosuhteet tuovat omat haasteensa, kun lämpötila ja ilmankosteus ovat korkealla. Tämä on otettu huomioon valmistautumisessa perisuomalaisin keinoin.

– Olen pyrkinyt harjoittelemaan keskipäivällä, jolloin päivä on kuumimmillaan. Myös suomalaista saunakulttuuria on pidetty yllä, sillä se altistaa kehoa tuleville olosuhteille, Lakka kertoo.

Lakka suuntasi Tokioon tiistaina. Reissua edelsi harjoittelun lisäksi perinpohjainen valmistautuminen myös juoksuradan ulkopuolella. Vielä viimeisiltä päiviltä ennen lähtöä vaadittiin muun muassa kaksi negatiivista koronatestiä.

Kuumien olosuhteiden lisäksi Tokiossa odottaa monelle matkaajalle tuttu tilanne, eli hotellikuolema. Sitä yritetään välttää tutuin konstein elokuvien ja kirjojen parissa, mutta sauma hotellista poispääsyynkin on.

– Aion olla ulkoilmassa noin kolme tuntia päivässä, jotta saan jatkettua ilmastoon totuttautumista, Lakka sanelee.

Vaikka taskussa on jo Suomen ennätys, voidaan Lakalta nähdä vielä kovempiakin aikoja. Paras kunto on pyritty ajoittamaan juuri elokuulle, jotta pika-aituri olisi olympialaisissa parhaassa mahdollisessa vedossa.

Juoksijan ensisijainen tavoite olympialaisissa on saada aikaiseksi mahdollisimman hyvä juoksu, mutta tuloksellisiakin tavoitteita on. Mielessä siintää paikka välierissä, joihin pääsee 24 parasta juoksijaa. Lakka on tämän kauden maailmanlistalla sijalla 26.

– Ennätykseni tasoisilla ajoilla on ennenkin edetty olympialaisissa välieriin. Kun kyse on yhdestä juoksusta, voi kuitenkin tapahtua mitä vain, Lakka pohtii jopa mahdollista finaalipaikkaa.