Huumoria ja väri-ilottelua Patinan kesänäyttelyssä

Galleria Patinassa nähdään perinteiseen tapaan naivistitaiteilijoiden värikäs kesänäyttely. Tänä vuonna yhteisnäyttely sai nimekseen Värien viemää, ja mukana ovat naivistit Sinikka Hurskainen, Maija Kanerva, Kåira, Talvikki Lusa, Merja Nykänen-Naukkarinen, Kikka Nyrén, Heli Pukki ja Aimo Vuorinen. Osa heistä on ollut mukana Patinan naivistinäyttelyissä useina vuosina, mutta tänä vuonna osallistumaan saatiin uusiakin tekijöitä.

Yhteensä runsaassa näyttelyssä on esillä yli 130 teosta.

Galleristi Ella Hirsiaho kokee, että naivistitaide sopii mainiosti juuri kesään. Vuosittain järjestettävän naivistinäyttelyn pituudeksi määräytyi hänen mukaansa kaksi kuukautta, sillä suomalaiset lomailevat usein heinäkuussa, mutta muualta tulevat turistit pitävät yleensä lomansa elokuussa.

– Naivistitaidetta on kesäisin esillä myös Naivistit Iittalassa -näyttelyssä ja Varkauden Väinölässä. Jyväskylän näyttely sijoittuu sopivasti näiden paikkakuntien välille, ja jotkut kiertävätkin kesäreissuna kaikki naivistinäyttelyt, Hirsiaho sanoo.

Patinan näyttelyssä on eri tekniikoin toteutettuja teoksia. Mukana on esimerkiksi öljyväri- ja akryylimaalauksia, veistoksia, grafiikkaa ja akvarelleja.

Eläin- ja ihmishahmot toistuvat näyttelyn teoksissa, ja eläimet saavat myös useissa teoksissa inhimillisiä piirteitä. Taiteilijat ammentavat teoksiinsa materiaalia arkipäivän sattumuksista, mutta ideoita tulee myös satu- ja unimaailmasta.

Naivismiin liitetään eräänlaista lapsenomaisuutta. Moni naivisti kokee, että taiteen kautta voi jakaa hyviä ajatuksia ja voimauttaa katsojaa.

Näyttelyn taiteilijoita yhdistää teosten värikkyys, huumori, taiteeseen välittyvä elämänilo ja mielenkiintoiset tarinat.

– Vaikka näyttelyn teoksissa käsitellään myös esimerkiksi uskonnollisia aiheita ja rankempiakin teemoja, on teoksissa aina mukana positiivisuutta. Moni naivistitaiteilija osaa kääntää surunkin iloksi, Hirsiaho pohtii.

Värien viemää, Galleria Patina, 2.7.–1.9.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut