Eeva Halkosaari haluaisi olla neutraalisti myös yläosattomissa – Tissiflashmob piipahti taas Tuomiojärvellä

Jyväskyläläinen taidehistorian opiskelija, aktivisti Eeva Halkosaari, 28, ui mieluiten yläosattomissa myös julkisilla uimarannoilla. Hän on sitä mieltä, että pukeutumissääntö, jossa rinnat pitäisi peittää, on osa naisten – ja ennen kaikkea transihmisten ja muunsukupuolisten – kehoon kohdistuvaa yhteiskunnallista kontrollointia.

– Kesähelteellä uimarannoilla, saunoista puhumattakaan, on mukavampaa olla ilman yläosaa, mutta yleisesti hyväksytty normi on, että naisoletettujen ei ole sopivaa niin tehdä.

Halkosaari kuuluu feministiaktivistiryhmä Cult Cunthiin ja oli mukana järjestämässä viime lauantaista Tuomiojärven uimarannan Tissiflashmob-tempausta, jossa noin 20 henkilön joukko marssi yläosattomissa veteen aplodien saattelemana.

Halkosaari kuvailee, että Tissiflashmobin tavoitteena on kiinnittää huomiota sukupuolittuneisiin pukeutumisnormeihin ja tehdä ihan kaikista tisseistä, ja erityisesti nänneistä, neutraaleja. ”Tissiaktivistit” korostavat, että niin kauan kun vain osa nänneistä saa näkyä, pidetään yllä myös niiden yliseksualisointia.

– Nykyinen pukeutumisnormi on epätasa-arvoinen, Halkosaari sanoo ja nostaa esimerkiksi kesäkuisen tapauksen, jossa neljä yläosattomissa saunonutta henkilöä poistettiin Tampereen Rauhaniemen saunasta.

– Veikkaan, että lauteilla oli tosi monta yläosatonta ihmistä; mikä ero heissä nyt sitten on? Erityisesti minua hämmentää se, että kontekstina on suomalainen sauna. Ja se, että minkä ikäisenä lapsille sanotaan, että nyt sinulla on sellainen keho, jonka yläosa täytyy peittää? Siveysajatus on kummallinen.

Virallinen Tissiflashmob järjestettiin kahden viikonlopun aikana kuudessa suomalaisessa kaupungissa.

– Tuomiojärven tapahtuma oli ihana, rento, iloinen ja yhteisöllinen. Osallistujista noin puolet oli ensikertalaisia, Halkosaari kertoo innoissaan.

Halkosaari on tyytyväinen, ettei paikalle saapunut tällä kertaa tirkistelijöitä, jotka olisivat ensisijaisesti tulleet katsomaan tissejä – toisin kuin viime kesänä, jolloin tapahtuma järjestettiin Jyväskylässä ensimmäistä kertaa.

– Sen sijaan meitä vain kannustettiin. Lähinnä ajattelen niistä viime kesän tirkistelijöistä, että huoh. Katsokoot.

Halkosaaren mukaan Tissiflashmob on vain lähtölaukaus tissien neutralisoimiselle, ja varsinainen työ tehdään arjessa.

– Ajattelen, että kehon neutralisoimista voi edistää ihan omalla asenteella niin, ettei kauhistele tai arvota toisten kehoja tai tapaa olla, eikä tee omasta kehosta erityistä numeroa. Ja tarvitseeko kaveriporukan uintireissulla tosiaan yläosaa? Alaosa tietysti julkisilla paikoilla yleensä vaaditaan.

Halkosaari laskeskelee, että Helsingissä perustetulla Cult Cunthilla on Jyväskylässä kymmenkunta jäsentä. Ryhmä kutsuu itseään muun muassa roskafeministeiksi, joiden yleisö on valtaväestö.

– Tunnen toisen yhteisön perustajista ja olen seurannut heidän aktivismiaan somessa jo ennen ryhmän perustamista. Alusta asti oli ajatus, että haluan mukaan.

Halkosaarelle kyse ei ole pelkästään nänneistä rannalla. Hän näkee naiskehon kontrollointia edelleen myös vahvoina, ulkoapäin tulevina odotuksina.

–  Esimerkiksi kauneusihanteina ja siinä, että tiettyjä olemisen tai käyttäytymisen tapoja pidetään itsestäänselvyyksinä. Työelämässä pitää olla siisti ja laittautunut, mutta ei missään nimessä liian laittautunut. Ei saa olla liian lyhyt hame eikä liian iso kaula-aukko. Asiat voi siis tehdä todella monella tapaa väärin, mikä voi joissakin paikoissa yhä näkyä kohtelussa tai jopa palkkaamisessa, hän luettelee.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut