Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vaarallisia myrkkykeisoja poistetaan tällä viikolla uimarannoilta

Jyväskylän useilla uimarannoilla on tehty tänä kesänä havaintoja hyvin myrkyllisestä kasvista, myrkkykeisosta. Se on hyvin yleinen Suomen luonnossa, mutta kasvi on huonosti tunnettu.

– Liikuntapalveluihin tuli heinäkuun alussa Tikan uimarannan käyttäjältä viesti ja valokuva myrkkykeisosta, jonka jälkeen kävimme katsomassa kasveja. Tikan uimarannalla on havaittu kolme kasvia, ja koska ne ovat kohdissa, joista moni menee uimaan, alue eristettiin lippusiimoilla, liikuntapaikkavastaava Jarmo Saikkonen kertoo.

Hän on kolmatta kesää vastuussa Jyväskylän uimarannoista, ja sinä aikana hän ei ole kuullut puhuttavan myrkkykeisosta.

– Mitä ilmeisemmin sitä on ollut koko ajan jonkin verran rannoilla, mutta emme ole tienneet siitä. Ehkä tämä kesä on otollinen niiden kasvulle. Tällaisesta myrkkykasvista pitäisi mielestäni tiedottaa paljon enemmän. Jos ajatellaan esimerkiksi lapsia uimarannalla, myrkkykeisoa voidaan luulla koiranputkeksi, Saikkonen sanoo.

Luontoportin nettisivuilla kerrotaan, että myrkkykeiso lienee kaikkein vaarallisin suomalainen myrkkykasvi. Myrkkykeison kaikki osat sisältävät kikutoksiinia, joka on jokseenkin kaikille nisäkkäille hyvin myrkyllistä. Muutamat luonnonnisäkkäistä voivat syödä keisoa haitatta, mutta niin karjalle kuin ihmisellekin se on vaarallinen.

Rikkoutuneet kasvinosat voivat saastuttaa jopa pieniä vesialueita, joista juotu vesi voi aiheuttaa myrkytystilan. Myrkky voi aiheuttaa nopeasti epilepsiaa muistuttavan oireyhtymän, joka voi johtaa kuolemaan pahimmillaan muutamassa tunnissa.

Tikan uimarannalla on nähty kolme kasvia, ja niillä Jyväskylän uimarannoilla, joilla sitä on havaittu, on yleisesti 1–5 kasvia.

– Osa kasveista on uimarannalla kaislikon reunassa. Emme jatkossakaan voi kovin pitkälle lähteä poistamaan kasveja kaislikkoon. Jos kasveja on kauempana, silloin emme vie varoituslappua. Periaate on, että varoituslaput ovat niillä uimarannoilla, joilla on myrkkykeisoja rannan välittömässä läheisyydessä.

Myrkkykeisojen poisto alkaa kuluvalla viikolla. Jarmo Saikkonen sanoo, että kasvit poistetaan mitä todennäköisemmin kokonaisina kasveina eli juurakkoineen.

– Meillä on viimeiset suunnitelmat menossa kasvien poistamista varten. Kaupungilla on oma ryhmä, joka on poistanut esimerkiksi jättiukonputkia ja muita haitta- ja myrkkykasveja. Saamme heistä apua urakkaan, koska heillä on kokemusta myrkyllisistä kasveista.

Saikkonen jatkaa, että myrkkykeisot poistetaan aikaisin aamulla eikä silloin, kun rannalla on enemmän vilskettä. Kasvit nostetaan kokonaisena juuripaakkuineen jätesäkkiin.

Paras tapa tuhota ne on niiden polttaminen tai laittaminen sekajätteeseen.

Jarmo Saikkonen painottaa, ettei hän ole asiantuntija myrkkykeisoon liittyen, mutta on joutunut viime viikolla ottamaan paljonkin selvää kasvista ja sen vaarallisuudesta. Hän oli lukenut ohjeen, että myrkkykeisoja poistettaessa tulee olla kumisaappaat jalassa, vahvat nitriilihanskat kädessä ja myös iho pitää suojata kauttaaltaan.

Verrattuna jättiukonputkeen myrkkykeiso ei aiheuta iho-oireita yhtä helposti. Jos kasvi rikkoutuu varresta, täytyy kuitenkin pitää huolta, ettei siitä roisku nestettä iholle.

Luontoportin sivuilla todetaan myös, myrkkykeiso ei varoita syöjäänsä pahalla hajulla tai epämiellyttävällä maulla. Kasvin varsi ja lehdet tuoksuvat tillille ja maistuvat persiljamaiselle, eniten myrkkyä sisältävä juurakko haisee sellerimäiselle ja maistuu makean palsternakkamaiselle.