Monelle nuorelle yrittäjyys on varteenotettava vaihtoehto tavallisille kesätöille. Oman yrityksen perustamiseen on saatavilla tukea esimerkiksi 4H-yhdistyksen kautta.
Jyvässeudun 4H-yhdistyksessä nuorten yrityksistä vastaava Pia Kautto kertoo yhdistyksen tukevan nuorta läpi koko yrittäjäpolun.
– Taival alkaa 4H-yrityskoulutuksesta. Kaikkea kurssilla opittua on toki mahdoton muistaa, joten vastailen päivittäin käytännön kysymyksiin, joita nuorilla herää yrityksen pyörittämisestä.
Myös rahallista tukea on tarjolla. Työttömät yli 18-vuotiaat, jotka perustavat 4H-yrityksen, saavat tänä vuonna 200 euron tuen. Alle 18-vuotiaat voivat hakea omiin hankkeisiin rahoitusta 4H:n avulla.
Tikkakosken torilla sijaitsevassa pienessä teltassa toimii koko kesän Café Zelda. Muun muassa leivonnaisia, kahvia ja makeisia tarjoavan kahvilan yrittäjinä toimivat 14-vuotiaat Minttu Pohjalainen ja Riitu Nokelainen.
Idea yrityksen perustamiseen tuli 4H-toiminnan kautta.
On ollut kiva kokeilla yrittäjyyttä.
Iina Niskanen
– Olimme kerhossa tekemässä lyhytelokuvaa, ja sitä kautta tapasimme Pian. Halusimme perustaa oman kahvilan, koska leipominen on kivaa, nuoret yrittäjät kertovat.
Pohjalainen ja Nokelainen saavat toimintaan tukea 4H:lta.
– Tavarat tulevat 4H:n kautta, ja saimme suunnitteluun paljon apua. Lisäksi saimme hankerahoituksesta tukea, jolla maksettiin muun muassa meidän hygieniapassikoulutukset. Voimme tarvittaessa soittaa Pialle, jos kaipaamme neuvoja. Vielä ei ole tarvinnut soittaa, nuoret kertovat nauraen.
Tammirinteellä puolestaan toimii vohveleihin erikoistunut Tahweli. Viikonloppuisin auki olevan Tahwelin yrittäjänä toimii 16-vuotias Iina Niskanen.
– Tahweli oli äitini idea, ja hän pyöritti sitä viime kesänä. Tänä kesänä ajattelimme tehdä siitä virallisemman yrityksen 4H:n kautta, ja samalla se siirtyi minun vastuulleni. On ollut kiva kokeilla yrittäjyyttä, ja voisin ehkä tulevaisuudessa omistaa kahvilan, Niskanen kertoo.
Iso osa Tahwelin asiakaskunnasta koostuu lapsiperheistä. Yritys sijaitsee Tammirinteen päiväkotikoulun vieressä.
– Kesän alussa meillä oli sopimus koulun kanssa, että luokat pystyivät varaamaan meille ajan ja käymään. Lopulta meillä kävi kolme luokkaa, Niskanen kertoo.
Pia Kautto näkee yrittäjyyden monin tavoin hyödyllisenä nuorelle.
– Oman rahan ja työkokemuksen lisäksi on tietysti tärkeää, että nuori pääsee tekemään omaa juttuaan. Kesätyön voi luoda omasta kiinnostuksen kohteestaan. Markkinointi ja yhteydenpito asiakkaisiin vahvistavat itsetuntoa. Eräs huoltaja ihmetteli taannoin, ettei ollut tajunnut, miten kokonaisvaltaisesti nuori oppii monista asioista yrittäjänä.