Laiva lähtee ajallaan. Keskiviikon 7.7. iltaristeilylle on myyty kiitettävästi lippuja, ja se näkyy yläkannella: istumapaikasta on turha haaveilla.
Kolmen tunnin risteily suuntaa kohti etelää. Hauhonselälle saavuttuaan laiva kääntyy takaisin kohti Jyväskylää. Samalla hetkellä kolme miestä kiipeää yläkannelle. Michael Monroe, Sami Yaffa ja Linde Lindström ovat valmiit aloittamaan.
Monroe aloitti triokeikat reilu vuosi sitten. Suurin osa Monroen varsinaisen bändin jäsenistä asuu ulkomailla, ja matkustusrajoitusten vuoksi bändi ei ole kyennyt treenaamaan tai keikkailemaan.
Alun perin trion kolmas jäsen oli Popedan Costello Hautamäki. Viime syksynä hänen paikkansa peri HIM:istä tuttu Lindström.
Monroe kertoo keikan jälkeen sähköpostin välityksellä Linden kotiutuneen erittäin hyvin trioon.
M/s Rhealla on todella mukava, intiimi ja rento tunnelma.
Michael Monroe
– Linde on tosi kiva ja hieno mies, sekä loistava kitaristi. Hänen kanssaan on poikkeuksellisen helppoa ja mukavaa tehdä yhteistyötä.
Lindström on mielenkiintoinen lisä kolmikkoon. Hän on taitava ja tarkka kitaristi. Vahvasti särötetyn sähkökitaran sopivuus trion akustisvoittoiseen ilmaisuun voi kuitenkin jakaa mielipiteitä. Toisaalta kyse on rock’n’rollista.
Harva kyseenalaistaa Yaffan ansiot basistina. Vuosien varrella hänestä on kuitenkin kehittynyt myös erinomainen taustalaulaja, joka tukee Monroeta tarkoilla stemmoillaan.
Tänä vuonna Yaffa on urallaan uuden edessä. 40 vuotta bändeissä viihtynyt mies julkaisee syyskuussa ensimmäisen sooloalbuminsa. Levyltä on jo julkaistu ensisingle The Last Time.
– Tää matka alkoi Brooklynistä vuonna 2015. Huomasin, että osa New York Dollsille tai Michaelille kirjoittamastani musasta ei välttämättä sopinut heille, vaan olikin mun tyylistä musaa. Lähdin kehittämään niitä pidemmälle vanhojen ystävieni Rich Jonesin, Janne Haaviston, Christian Martuccin ja Rane Raitsikan avustuksella, Yaffa kertoo.
Syksyllä edessä on myös kiertue sooloartistina. Lindström soittaa myös Yaffan taustabändissä, HIM-kollega Burtonin ja rumpali Janne Haaviston kanssa.
Yaffa myöntää keulakuvaksi siirtymisen tuoman jännityksen.
– Kyllä se vähän jännittää kun olen harvemmin sillä tontilla seissyt. Tein joitakin Japanin rundeja Sylvain Sylvainin ja Walter Luren kanssa. He laittoivat mut ”center stage” ja laulamaan jotain biisejä setissä, eli ei ole ihan täysin uutta. Mutta se on haaste ja diggaan haasteista.
Yksi kiinnostavimmista kysymyksistä ennen keikkaa oli se, miten Monroen energinen ja liikkuva tapa esiintyä taipuu pienelle sisävesilaivalle. Artisti itse kertoo nauttivansa erilaisesta ympäristöstä.
– M/s Rhealla on todella mukava, intiimi ja rento tunnelma. Esiintymiset niissä puitteissa ovat kivaa vaihtelua tavanomaisiin keikkoihin verrattuna.
Jo muutaman ensimmäisen kappaleen aikana on selvää, että Monroen karisma kantaa pienessäkin tilassa. Kun käytettävissä ei ole catwalkia, ajaa yläkannen pitkä pöytä saman asian. Biisien välissä Monroe ja Yaffa vitsailevat ja nokittelevat toisilleen.
Eniten pienestä tilasta kärsii Lindström. Lavan etureunaan sijoitettu kaiutin tekee hänestä isolle osaa yleisöstä käytännössä näkymättömän. Soolojen kohdalla Monroe karkaa laivan takaosaan, jolloin Lindström pääsee kaiuttimen takaa ottamaan tilan haltuun.
Trion settilista on sekalainen kokoelma covereita ja hittejä Monroen uran varrelta. Kohokohdiksi nousevat radiohitti Ballad of the Lower East Side ja Hanoi Rocks -klassikko Don’t You Ever Leave Me.
Encorena kuullaan Hanoin Taxi Driver ja Eddie & the Hot Rods -laina Do Anything You Wanna Do. Viimeisen soinnun kohdalla laiva saapuu satamaan, ja tyytyväinen yleisö purkautuu laiturille.
Monroen lähitulevaisuudessa siintää uusi levy.
– Nyt, kun näyttää siltä että koronatilanne helpottuu, pääsemme koko bändin kanssa vihdoin kokoontumaan. Työstämme materiaalia uutta albumia varten, ja tarkoitus on levyttää albumi valmiiksi vuoden loppuun mennessä, ensi kevään julkaisua varten. Marras-joulukuussa on myös suunnitteilla kiertue Suomessa, Monroe paljastaa.