Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Työkseen somettavan Sara Mäkisen mukaan on tärkeintä olla oma itsensä somessakin

Jyväskyläläinen Sara Mäkinen alkoi vuonna 2017 jakaa siskonsa kanssa päivän tapahtumia Snapchatissa. Siskoksia alettiin seurata yhä enemmän, ja jossain vaiheessa Sara siirtyi Instagramiin. Nykyään hän ansaitsee elantonsa sosiaalisen median avulla.

– Käytännössä se tarkoittaa, että minulla on Instagramissa vähän yli 31 000 seuraajaa. Kuvien lataamisen lisäksi mainostan yrityksiä ja teen yritysten kanssa kaupallista yhteistyötä. Palkkiona on rahasumma tai tuote tai kummatkin.

Kun Sara Mäkinen miettii syytä siihen, miksi hänellä on tuhansia seuraajia, hän arvelee sen johtuvan aitoudesta.

– Olen saanut paljon palautetta siitä, että olen kiinnostava persoona sen vuoksi, koska olen aito. Esiinnyn omana itsenäni siellä. Olen vähän rääväsuu. Jos minulla on mielipide johonkin, sanon kyllä sen mielipiteen, oli se hyvä tai huono. Olen kirjoittanut myös aroista aiheista, ja ihmiset ovat nähneet itkunikin, Sara Mäkinen kertoo.

Hauskoista snäpeistä on matkaa nykyisiin ammattimaisiin Instagram-päivityksiin.

– Käsikirjoitan ne päivitykset, jotka liittyvät yhteistyöhön. Esimerkiksi tekstitän videot ennen kuvaamista. Minulla on vaatebrändien kanssa eniten yhteistyötä ja saan hyvää palautetta siitä, Sara Mäkinen sanoo.

Vinkkinä aloitteleville sometyöläisille hän sanoo, että työssä avainsana on aktiivisuus.

– Kun pitää vähän taukoa, esimerkiksi nyt olen lomailemassa mökillä, tulee morkkis, kun en ole päivittänyt mitään kahteen päivään. Instagramin feediä päivitän melkein joka päivä, jotta aktiivisuus pysyy ylhäällä. Joskus laitan päivittäin kaksi kuvaa, joskus on päiviä, etten mitään.

Instagramiin kuviaan laittaville Sara Mäkinen sanoo, että älä jää liikaa miettimään mitä laitat sinne.

– Pitää aina muistaa, että ihmiset katsovat kuvan nopeasti. Eivät he jää tutkimaan niitä tarkkaan. Jos on tunne, että kuva tai video on hyvä, niin sinne vaan. Avoimuus ja mielellään, että olet oma itsesi, kantaa pitkälle.

Mäkinen tunnustaa, että hänellä oli Instagramissa alkuun ulkonäköpaineita. Hän oli kuvissa aina hyvin laitettu arkisissakin päivityksissä. Nykyään hänellä saattaa olla kuvissa tukka syttyrällä ja hän on ilman meikkiä.

– Instagram on ehkä vähän pinnallinen nykyään. Siellä kaikki pitää olla niin siloteltua. Koen, että nuorilla on nykyään paljon ulkonäköpaineita ja pitää olla tietyissä mitoissa. Sosiaalinen media ja Instagram on yksi osasyyllinen tähän ja se on hyvin surullista. Se pitäisi saada toitotettua kaikille, että jokainen on omanlainen. Kaikki eivät voi mahtua samaan muottiin.

Sara Mäkinen oli 9-vuotias, kun perhe muutti Länkipohjaan. Pihapiirissä oli hevosia ja siitä alkoi raviharrastus. Jo tätä ennen hän oli harrastanut ratsastusta.

– Ratsastaminen jäi ja siirryin vähitellen raveihin. Minulla oli oma raviponi ja hankin ravikortin, että saan ajaa kilpaa. Lopulta minulla oli kolme ponia treenattavana ja kilpailin eri puolilla Suomea. Ohjastin itse ja tuli keskihyvää menestystä. Ikinä en päässyt valitettavasti tuulettelemaan voittoa kärryillä. Olen tulevaisuudessa palaamassa ravimaailmaan. Keväällä syntyi varsa, joka on toivottavasti meidän perheen tulevaisuuden toivo, Sara Mäkinen kertoo.

Hän on koulutukseltaan matkailupalveluiden tuottaja. Kun oman alan töitä ei löytynyt, hän meni baariin töihin Jämsänkoskella, jonka jälkeen hän oli festarityöntekijänä muun muassa Himoksella ja Tammerfesteillä.

Sara on ollut kattomaalarinakin, joten hän tuntee muitakin töitä kuin somettamisen.