Kymmenen vuotta jytää – Räjäyttäjien lento ei osoita hidastumisen merkkejä

8.–9. heinäkuuta Lounaispuistossa vietetään Puistojuhlia. Festivaalilla nähdään laaja kattaus kotimaisia artisteja.

Yksi Puistojuhlissa nähtävistä esiintyjistä on Jyväskylässä perustettu, energisistä keikoistaan tunnettu jytä­rock-trio Räjäyttäjät.

Jukka Nousiaisen, Mikko Siltasen ja Alex Reedin muodostama yhtye perustettiin alun perin yhtä keikkaa varten vuonna 2011. Kolmikko juhlii siis tänä vuonna kymmenvuotista taivaltaan.

Juhlan kunniaksi Räjäyttäjät julkaisi juhannuksena uuden singlen Kesäaika. Kyseessä on cover-versio kulttibändi Silmienvaihtajien kappaleesta. Silmienvaihtajat oli joensuulainen yhtye, jonka keulakuva Jouni Mömmö tuli myöhemmin tunnetuksi Mana Mana -yhtyeestä.

Single on Räjäyttäjien ensimmäinen uusi julkaisu joulukuussa 2019 ilmestyneen III–albumin jälkeen.

–  Kesäaika on ollut meillä ohjelmistossa jo todella pitkään. Onneksi saimme sen vihdoinkin äänitettyä. Käsittääkseni Silmienvaihtajatkaan ei julkaissut kappaletta koskaan virallisesti, kertoo laulaja-kitaristi Jukka Nousiainen.

Kortepohja tulee aina rivien välistä esiin.

Jukka Nousiainen

Nousiainen kertoo nauraen, ettei ole kuullut vielä palautetta uudesta singlestä.

– Itse pidän Kesäaikaa biisinä, joka olisi kaikkien tuntema klassikko, jos se olisi päätynyt levylle asti. Meille se on keikkastandardi.

Singlen jatkoksi Räjäyttäjät aikoo julkaista kolmen biisin EP:n. Nousiaisen mukaan julkaisu on jo varsin lähellä valmista.

– EP on menossa painoon lähipäivinä. Julkaisemme levystä näillä näkymin ainoastaan vinyyliversion, joten voi olla, että ihan kesälevyksi tämä ei ennätä. Riippuu, kauanko painossa menee.

Nousiainen paljastaa, että Kesäajan lisäksi EP:ltä löytyy cover-versio Chicagon kappaleesta 25 or 6 to 4 sekä basisti Siltasen kirjoittama kappale Jättömaa.

Räjäyttäjien sanoituksissa on paljon viittauksia Jyväskylän ravintoloihin ja kaupunginosiin. Missä olet Rapa-Einissä vieras mies vie Einin Ylä-Ruthilta mukaansa. Jytäskylä City Skyline kuljettaa kuulijan Kuokkalanpellolta Laajavuoreen.

Mikä on Jukka Nousiaisen oma suosikkiviittaus?

– Mitään tiettyä viittausta ei tule heti mieleen. Mutta asuin monta vuotta Kortepohjassa. Vaikka biiseissä ei suoraan mainittaisi Kortepohjaa, niin aina se sieltä jostain rivien välistä tulee esiin.

Torstaina 8.7. Puistojuhlissa esiintyy ­Räjäyttäjien lisäksi Litku Klemetti, 22-Pistepirkko ja Ruusut. Perjantaina festarilla nähdään Muuan Mies, Stepa & Heimo Ilman Menneisyyttä, Lauri Haav, SOFA ja Gettomasa.