Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vaikuttava aine hermomyrkky – väärin käytettynä Thermacell voi aiheuttaa haittoja luonnolle

Tavallista runsaampi hyttyskesä on kiihdyttänyt hyönteiskarkotteiden myyntiä. Erityisesti Thermacell-laitteet on miltei revitty käsistä.

Thermacellin ympäristövaikutuksista on kuitenkin käyty kovaa keskustelua. Kesäkuun puolivälissä retkeilyvälineisiin erikoistuneet Partioaitta Oy ja Scandinavian Outdoor vetivät Thermacellit tilapäisesti pois myynnistä kohun vuoksi.

Laitteissa käytetään pralletriinityynyjä, jotka lämmitetään butaanin avulla. Kun tyynyt lämpiävät, vaikuttava aine höyrystyy ja leviää lähiympäristöön.

Pralletriini on keinotekoinen hyönteismyrkky. Se muistuttaa eräiden krysanteemien sisältämiä torjunta-aineita. Pralletriini tappaa hyönteisen hermosoluja, ja suurina määrinä johtaa sen kuolemaan. Thermacell levittää ilmaan pieniä määriä myrkkyä, millä on karkottava vaikutus.

Laitteen turvallisuudesta käyty keskustelu liittyy sen ympäristövaikutuksiin. Pralletriini on myrkyllistä paitsi hyttysille, myös esimerkiksi pölyttäjille ja kaloille.

– Laitteen riski liittyy siihen, hajoaako aine täysin ilmassa tai auringonvalossa. Mitä sen tietysti pitäisi ilmaan höyrystettynä tehdä. Välttämättä kaikki aine ei kuitenkaan hajoa, kertoo Jyväskylän yliopiston kemian professori Petri Pihko.

Ei voi ajatella, että kemikaali kuin kemikaali.

Petri Pihko

Pihkon mukaan erityisen suurta riskiä aiheuttavat käyttövirheet.

– Esimerkiksi sateeseen tai maastoon unohtunut laite tai laiturilta veteen pudonnut tyyny voi olla vesieliöille tai pölyttäjille vaarallinen. Kun kuluttajia on paljon, niin virheitä voi sattua. Laite voi unohtua tai pudota.

Pihko epäilee, että kaikkia tyynyjä ei hävitetä asianmukaisesti.

– Paljon luonnossa retkeilevänä tuon joka kerta tulentekopaikoilta mukanani pussillisen roskia. Tyynyjä en ole vielä nähnyt, mutta en yhtään ihmettelisi jos niitä siellä olisi.

Pihko kritisoi riittämättömästi tutkittujen kemikaalien käyttöä.

– Kritiikkini kohdistuu siihen, että käytetään voimakkaita aineita ennen kuin mahdollisista seurauksista on selvyyttä. Ihminen ajattelee helposti, että jos jokin aine ei ole vaarallinen ihmiselle, niin ei kai siitä haittaa ole. Ei voida ajatella, että kemikaali kuin kemikaali. Käytän itse iholle laitettavia karkotteita. Niiden vaikuttavia aineita on tutkittu enemmän, eivätkä ne ole yhtä vaarallisia.

Koirille ja ihmisille pralletriinistä ei nykytiedon valossa ole haittaa. Lemmikinomistajien keskuudessa aihe herättää kuitenkin huolta. Kissoilla riski saada oireita on suurempi.

Eläinklinikka AlmaVetin ja AlmaVet Catin eläinlääkäri Julia Haukilintu toppuuttelee huolia.

– Minun tiedossani ei ole yhtään varmistettua tapausta, jossa Thermacell olisi aiheuttanut lemmikille oireita. Epäilyjä tosin on ollut.

Sen sijaan iholle laitettavista karkotteista voi tulla lemmikeille oireita.

– DEET-pohjaiset suihkeet ja voiteet ovat pieninä määrinä nieltyinä melko vaarattomia. En silti suosittele käyttämään näitä tuotteita lemmikin iholla. Jos koira nuolaisee käsivartta, jossa on ainetta, siitä voi seurata kuolaamista, oksentelua ja ripulia. Myrkytysrajat tulevat vastaan, jos lemmikki syö koko purnukan.

Haukilintu neuvoo lemmikinomistajia välttämään ulkoilua aamu- ja iltahämärässä, jolloin hyttysiä on paljon. Harvakarvaisen lemmikin voi suojata pistoilta esimerkiksi paidalla.

– Ja jos käytetään Thermacellin kaltaisia karkotteita, niin käytetään niitä oikein. Eli ainoastaan avoimessa ulkoilmatilassa, ja lemmikin kuono pidetään pois laitteen lähistöltä. Osa punkinhäätövalmisteista karkottaa mahdollisesti myös hyttysiä. Seresto-panta sopii kissalle ja koiralle, Bayvantic-liuos ainoastaan koiralle.