Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Jyväskylän ja Hankasalmen pikkumuseot ovat jälleen auki

Keski-Suomen museon erilliskohteisiin kuuluvat pikkumuseot ovat auki kesällä 2021.

Viime kesän kaikki pikkumuseot pysyivät suljettuina koronan vuoksi. Nyt ovensa avasivat Jyväskylän kunnallistekniikan museo Könkkölässä, Heiskan taiteilijakoti Älylässä, Käsityöläismuseon Kuparisepän talo Toivolan vanhalla pihalla sekä Pienmäen talomuseo Hankasalmella.

Museolehtori Johanna Rekonen kertoo, että yleisö on odottanut jo kovasti KeMun pikkumuseoiden avautumista.

– Käsityöläismuseo on ollut kohteista yleensä suosituin. Kuparisepän talo on vanhimpia edelleen pystyssä olevia jyväskyläläistaloja. Kohde vie aikamatkalle 1800-luvun lopun tunnelmiin, ja nykypäivän hektisyys ja kiire katoavat siellä, Rekonen kuvailee.

Kramsunkadulla sijaitsevaan Heiskan taiteilijakotiin järjestetään heinäkuussa perjantaisin yleisöopastuksia.

Noin tunnin mittaisella kierroksella pääsee vierailemaan Jonas, Maikki ja Vappu Heiskan vuonna 1912 valmistuneessa talossa, jossa on esillä runsaasti eri vuosikymmenten taidetta ja Heiskojen henkilökohtaisia tavaroita.

– Kävijä pääsee keskelle taiteilijakodin autenttista miljöötä. Tuntuu usein siltä kuin talon asukkaat voisivat palata kotiinsa hetkenä minä hyvänsä, ja udella kuka on saapunut kyläilemään, Rekonen kertoo.

Hän luonnehtii, että sekä Heiskan taiteilijakodissa että Kuparisepän talossa museo­interiööriin pääsee astumaan itse sisälle, eikä tarvitse tyytyä ihailemaan näkymiä vitriinin lasin takaa.

Köhniöjärven päässä Könkkölän vehreässä miljöössä sijaitseva Kunnallistekniikan museo kertoo kaupungin rakentamisesta ja rakentajista sekä kunnallistekniikan kehityksestä. Esillä on ainutlaatuinen yli tuhannen esineen kokoelma, jonka kartuttamisen kaupungin varastomestarina työskennellyt Taito Mörk aloitti 1940-luvun lopulla.

Keski-Suomen museon pikkumuseot avoinna kesällä 2021:

● Kuparisepän talo 1.6. ­alkaen ma–pe 11–16.

● Kunnallistekniikan museo 6.7.–6.8. ti–pe kello 11–16.

● Heiskan taiteilijakoti heinäkuussa perjantaisin kello 13 (ennakkoilmoittautuminen, max. 10 hlö/ryhmä).

● Pienmäen talomuseo (Hankasalmi) 6.7.–28.8. ti–la kello 10–17.