Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kuusi käsityöläistä avasi kaupan yläkaupungille

Jyväskylän Kauppakadun yläpäähän avattiin kesäkuun alussa taidekäsitöitä myyvä ainoo pop-up. Sen perustivat kuusi kädentaitajaa eli Sirpa Hasa, Niina Friman, Leena Sipilä, Mirka Kiukkonen, Kaisu Hirvonen ja Eeva Flyktman.

Kauppa on auki elokuun loppuun saakka. Yhteisen kaupan perustaminen lähti liikkeelle Sirpa Hasan ehdotuksesta.

– Kesä on meillä kaikilla aika tyhjää, koska myyntimahdollisuuksia on vähän koronan vuoksi. Ehdotus tuntui oikein hyvältä, vaikkakin rohkealta. Se oli selkeä ajatus, että on kivijalkaliike, ja paikka valikoitui tuttujen kautta. Yläkaupungin tunnelma sopii meille, ja liiketila on meidän ideaan sopiva, mosaiikkitöitään kauppaan tuonut Eeva Flyktman sanoo.

Hänet irtisanottiin tänä keväänä koronan vuoksi. Kaupan perustaminen tuli hänelle hyvään saumaan, sillä hänellä on nyt aikaa panostaa tällaiseen. ­Mosaiikki on ollut Eevalle tähän asti harrastus.

Niina Friman valmistui vuosi sitten huhtikuussa käsityömestariksi.

– Minulla oli kovasti iloisia ja positiivisia suunnitelmia ja ne lässähti kesän aikana. Lähdin hetken mielijohteesta mukaan perustamaan kauppaa sen enempää miettimättä. Jos ei mitään yritä, ei mitään tapahdukaan. Kivijalkakauppa on ihana tapa kokeilla myyntiä, sillä olen vuosia myynyt koruja tapahtumissa, ja ainoa myyntikanava oli pois yli vuoden, Niina Friman sanoo.

Jos ei mitään yritä, ei mitään tapahdukaan.

Niina Friman

Hän käyttää esimerkiksi koruissa paljon kierrätysmateriaalia, esimerkiksi kierrätysnahkaa, lasia, cd-levyjä ja puuta. Lisäksi hän tekee neuleita 1970-luvun neulekoneella.

– Vaikka se on kone, tekeminen on täysin käsityötä. Neulekoneella tekemiäni neuleita on nähty Tampereen suurimmilla käsityömessuilla muotinäytöslavalla ja siitä olen iloinen, Friman sanoo.

Eeva Flyktmanilla on kaupassa myynnissä mosaiikki­töitä, muun muassa yökkösiä.

– Niitä meni kivasti kaupaksi ennenkin, ja myös täällä kaupassa. Käytän töissäni paljon kierrätysmateriaalia, ja osa on uutta materiaalia. Mosaiikin lisäksi käytän muun muassa verhoilunauloja ja vanhoja kellotauluja, Eeva Flyktman kertoo.

Niina Friman ja Eeva Flyktman ovat vuorollaan myyjänä kaupassa, kuten myös muut käsityöläiset.

– Melkein jokainen asiakas, joka on tullut sisälle, on ostanut jotain. Ihmiset ovat ihastelleet sitäkin, kun joku rohkaistuu avaamaan tällaisen kaupan. He kysyvät, että kai tämä on jatkossakin auki. Se on ollut tosi rohkaisevaa. Jos saadaan ihmisiä käymään se ei ole poissuljettu, mutta katsotaan ensin miten kesä menee, Flyktman toteaa.