Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kati Immosen maalauksissa kohtaavat rakennettu maisema ja luonto

Jyväskylän taidemuseon kesänäyttelynä nähdään kuvataiteilija Kati Immosen Korpi vastaan puutarha -yksityisnäyttely. Immosen vesivärimaalauksissa merkittävässä roolissa on luonnon uudistumisvoima. Immonen pohtii teoksissaan ihmisen ja luonnon välistä suhdetta sekä siihen liittyviä ristiriitoja.

– Luonto on ihmiselle suojelija ja elinehto, ja silti ihminen hyödyntää luontoa omiin tarpeisiinsa ja yrittää hallita sitä, Immonen pohtii.

Hän onkin erityisen kiinnostunut ihmisen muokkaaman maiseman ja villin luonnon kohtaamisesta. Immosen teoksissa luonto on vallannut ihmisen rakennelmia, kuten uima-altaita ja merkkimiesten monumentteja. Immonen kertoo vanhempiensa perustaneen vuosikymmeniä sitten keskellä metsää sijaitsevalle mökilleen puutarhan.

– Korpi voitti. Silti paikalla näkyy edelleen jälkiä siellä sijainneesta puutarhasta. Esimerkiksi viinimarjapensas kasvaa nyt kiven päällä, ja myös juhannusruusu on siirtynyt aivan eri paikkaan kuin missä se alkujaan sijaitsi. Ihmisen muovaama kerros elää omaa elämäänsä metsässä, Immonen sanoo.

Immonen luonnehtii itseään metsässä kulkijaksi ja luonnossa nautiskelijaksi. Hän on teoksissaan kuvannut kotimaisen luonnon kasveja ja ilmiöitä. Tuulenkaadot, kauniin väriset marjat ja kesän vehreys ovat tallentuneet hänen töihinsä. Osassa teoksistaan Immonen on leikitellyt mittakaavalla ja rakentanut pienoismaailmoita, saaden inspiraatiota muun muassa japanilaisista bonsaipuista ja suomalaisista joulukukkakoreista.

Värinkäyttäjänä Immonen kokee olevansa intuitiivinen.

– Näyttelyssäni on sekä ankaran mustavalkoisia teoksia että visuaalista väreillä herkuttelua, Immonen sanoo.

Akvarelli on ollut Immosen pääasiallinen tekniikka koko hänen uransa ajan. Hän pitää vesivärin kepeydestä ja kerroksellisuudesta.

– Työskentely on juttelua paperin ja veden kanssa. Vesi tekee osan työstä, ja mukana on siten myös yllätyksellisyyttä, Immonen kuvailee.

Kati Immonen: Korpi vastaan puutarha, Jyväskylän taidemuseo, 4.6.–5.9.2021