Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tatu ja Patu kutsuvat Mäki-Matin perhepuistossa katsojat syömään

Tänä kesänä Lastenteatteri Pikku-Sohvi kutsuu Mäki-Matin perhepuistossa ruokapöytään eli näyttämöllä esitetään Tatu ja Patu, syömään! -musiikkinäytelmä. Tatuna nähdään Erika Hast ja Patuna Juha Valkama.

Näytelmän ohjaava Hast sanoo, että se on hauska ja hieman outo tatujapatumaisesti.

– Siinä on sellaisia ruokaan liittyviä asioita, jotka ovat tärkeitä. Käydään läpi esimerkiksi sitä, miten ruokaa tuotetaan ja miten ruokaan suhtaudutaan kunnioittavasti ja vastuullisesti sekä mitä merkitystä on terveellisellä ruualla. Näytelmä ei ole kuitenkaan ryppyotsainen opetusnäytelmä. Näytämme esimerkiksi, miten ei kannata syödä ja mikä ei kelpaa ravinnoksi. Lopussa tulee suuri loppumaistelu, Erika Hast kuvailee.

Käsikirjoituksen on tehnyt turkulainen Sami Rannila Aino Havukaisen ja Sami Toivosen kirjan pohjalta. Näytelmän kantaesitys oli Turussa vuonna 2019.

Erika Hast kuvailee suosittuja Outolan veljeksiä avoimiksi, suvaitsevaisiksi ja ihmetteleväisiksi.

– Pienistä asioista voi tulla suuria, kun kiinnittää niihin huomiota. Heillä on hyvin positiivinen ajattelutapa ja suhtautuminen kaikkeen. Heidän ajattelunsa kulkee uteliaisuuden ja ihmettelyn kautta, Hast sanoo.

Sami Rannila on tehnyt Juha Valkaman mukaan toimivan käsikirjoituksen ja sovituksen.

– Kirja siirtyy hyvin helposti näyttämölle. Olemme käytännössä koko ajan näyttämöllä, sillä erilaisten hahmojen vaihdot tehdään näyttämöllä. Vaihdoissakin tulee replikointia, ja otamme kontaktia myös yleisöön. Osallistuminen ei ole ollenkaan kiellettyä, vaan suotavaa, Valkama toteaa.

Hän on säveltänyt näytelmään viisi biisiä, jotka Sami Rannila on sanoittanut.

Kysymykseen siitä, ovatko he näytelmän myötä alkaneet ajatella tatujapatumaisesti, kumpikin vastaa samansuuntaisesti.

– Olen aina ajatellut tatujapatumaisesti, Erika Hast aloittaa ja Juha Valkama jatkaa:

– Uteliaisuus ja uusien asioiden opettelu on ollut aina elämässäni. Aikaisemmin en esimerkiksi ymmärtänyt autoista mitään, mutta kun otin asiakseni, että haluankin oppia korjaamaan autoa, niin olen oppinut.

Perhepuistoa kumpikin pitää ihanteellisena paikkana kesäteatterille ja varsinkin lastenteatterille.

– Tänne on esteetön kulku katsomoon, ja tarvittaessa vauvan voi jättää lähelle nukkumaan. Jos pieni katsoja ei jaksa keskittyä koko aikaa näytelmään, hän voi välillä vähän leikkiä puiston puolella. Perhepuisto on lapsille tuttu paikka muutenkin, joten teatteriin tulo on helppoa. Esityksen jälkeen voi jäädä puistoon leikkimään. Eli en tiedä parempaa paikkaa lastenteatterille, Erika Hast toteaa.

Haastattelun lopussa kahvion terassilla välipalaa syövä poika sanoo Juhalle ja Erikalle:

– Teistä on tehty kirjakin.

Kun kysyn, mistä hän tiesi, että he ovat Tatu ja Patu, poika vastaa:

– Kirjasta.

Poika kertoo olevansa Aapo, ja iän merkiksi hän nostaa neljä sormea pystyyn.

Äidin kanssa keskustellessa selviää, että Aapo on seurannut näytelmän harjoituksia. Lopuksi Aapo kysyy:

– Mennäänkö jo tänään katsomaan näytelmää?

Ihan viime viikolla Aapo ei päässyt sitä vielä katsomaan, sillä ensi-ilta on ­lauantaina 3. heinäkuuta.