Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Sairaala Novan säätiö auttaa potilaita monella tavalla ja tukee tutkimushankkeita

Sairaala Novan säätiö voi auttaa pienissä mutta myös hyvin isoissakin hankinnoissa. Sairaala Novan säätiön edeltäjä Keski-Suomen keskussairaalan tukisäätiö perustettiin vuonna 2017 hallinnoimaan sairaanhoitopiirin saamia lahjoitusvaroja. Säätiö vaihtoi nimensä kesäkuun alussa.

– Säätiönä voimme esimerkiksi vastaanottaa raha- ja testamenttilahjoituksia sekä käynnistää varainkeruukampanjoita, koska sairaala ei voi hakea lahjoituksia, säätiön asiamies Kirsi Pylvänäinen sanoo.

Sairaaloiden toimintaa tukevat säätiöt eivät ole Suomessa kovin yleisiä. Kuopion yliopistollisella sairaalalla on tutkimussäätiö, joka keskittyy vain tutkimukseen.

– Me teemme molempia eli tuemme esimerkiksi potilaiden viihtyvyyttä ja vastaavasti laajempaa tutkimustoimintaa. Keski-Suomen sairaanhoitopiirissä tehdään valtavasti tutkimusta, Suomessa eniten ei-yliopistollisena sairaalana. Sairaalassamme on syöpätutkimus hyvin vahvaa, ja olemme saaneet lahjoituksia, jotka on kohdennettu juuri syöpätutkimukseen, Pylvänäinen toteaa.

Näkyvin osa tukisäätiön toiminnassa on ollut potilaiden viihtyvyyden tukeminen. Yksi tunnetuimmista on vuosittainen villasukkakampanja.

– Laitoin ensimmäisen kerran vuonna 2018 Facebookiin vienon pyynnön, että voisimmeko saada villasukkia syöpäpotilaille. Ensimmäisellä kerralla niitä tuli yli 3 000, ulkomailta asti. Vuonna 2019 jaettiin lisää sukkia, sillä saimme tuhansia pareja sukkia lisää. Jouluviikolla sairaalan johto ja hallinto lähtivät osastoille laittamaan villasukkia potilaiden jalkoihin. Se oli liikuttavaa meille kaikille, Pylvänäinen kertoo.

Tänä vuonna sukkakampanjassa on toiveena saada sukkia Sairaala Novan väreissä eli luonnonväreissä.

– Sukat ovat pehmeä asia, jota olemme halunneet ylläpitää säätiön toiminnassa, kun elämme aika kovassa maailmassa, Pylvänäinen sanoo.

Uusi sairaala on innostanut yhdistyksiä, yrityksiä ja yksityisiä ihmisiä tekemään lahjoituksia. Sairaalassa on huomattu epäkohtia, ja ihmisillä on Pylvänäisen mukaan suuri auttamisen halu.

– Kun auttaminen konkretisoituu jollain tavalla, ihminen tietää mihin lahjoitusvarat menevät. Säätiön nettisivut ovat hyvin läpinäkyvät. Siellä näkyy lahjoitukset ja se, miten rahaa on käytetty. Esimerkiksi Lehtisaaren koulu lahjoitti taksvärkkirahoista 3 500 euroa, jotka oppilaat halusivat lahjoittaa nuorisopsykiatriselle osastolle. Se oli lapsilta ja nuorilta hieno kohde. Säätiöt ja yritykset ovat lahjoittaneet sairaalaan televisioita, ja olemme ottaneet ne kiitollisena vastaan, Pylvänäinen sanoo.

Esimerkkinä isoista lahjoituksista on vuonna 2017 lastenosastolle hankittu sydänultraäänilaite, joka maksoi yli 80 000 euroa.

– Uudessa sairaalassa tulee pikkuhiljaa tarpeita esiin. Minun tehtäväni on kierrellä osastoilla, kysyä kuulumisia ja tarpeita, Pylvänäinen kertoo.

Keski-Suomen sairaanhoitopiirin johtajaylilääkäri Juha Paloneva sanoo, että uudet laite- ja kalustotarpeet alkavat tulla esiin nyt, kun sairaala on ollut uudessa rakennuksessa muutaman kuukauden.

– Tärkeintä on ollut ydintoimintojen käynnistäminen. Nyt kun käynnistysvaihe alkaa olla kunnossa, ympäristöön ja viihtyisyyteen liittyvät asiat alkavat nousta esiin.

– Säätiö on tosi arvokas asia, sillä se pystyy oikomaan monia byrokratian kiemuroita, joita sairaalan johto ja kunnallinen toiminta eivät voi tehdä. Säätiö voi auttaa esimerkiksi niin pienessä asiassa, että se voi lahjoittaa lahjakortin, jolla äkillisesti sairaalaan tullut potilas voi hankkia silmälasit sairaalan kioskista. Säätiö voi avustaa myös perheitä matka- ja majoituskuluissa, jos lapsi on joutunut toiselle paikkakunnalle sairaalahoitoon, Paloneva toteaa.

Hän ja muu sairaalan johto ovat työnsä kautta mukana Sairaala Novan säätiön hallituksessa. Säätiön puheenjohtaja on Jari Colliander.