Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tänä kesänä on tarjolla tuttu kesäteatteritarjonta

Keski-Suomessa on mahdollisuus päästä katsomaan koko kesän ajan kesäteattereita. Ensimmäiset ensi-illat ovat jo takana, ja lisää vaihtoehtoja tulee näyttämöille joka viikko.

Jyväskylän kaupunginteatterin näyttelijä Anneli Karppinen ohjasi viime kesänä Naissaaren näyttämölle ensimmäisen kerran. Tänä kesänä hän käsikirjoittaa ja ohjaa teatterille Robin Hood -näytelmän.

– Ajattelin jo viime vuonna, että aikahyppäys johonkin aikaan ja seikkailuun olisi paikallaan tänä kesänä, jos minua pyydetään ohjaajaksi. Minua kiinnostaa Robin Hoodin ideologia eli otetaan niiltä, joilla on aivan liikaa ja jaetaan vähän tätä tuloa muillekin. Kirjoitin tämän tekstin varta vasten Naissaaren teatterilaisille. Näytelmän voi tulla katsomaan alakouluikäinenkin, mutta mielellään aikuisen seurassa, Anneli Karppinen toteaa.

Hän jatkaa, että näytelmässä on hauskoja hahmoja ja hyväntuulista huumoria, mutta myös asiaa.

– Siihen aikaan, johon tarina sijoittuu, maa oli tärkein omaisuus. Maanomistuksesta käytiin kovia valtataisteluita. Robin Hoodista on paljon balladeja ja kirjallisuutta, ja keräsin niistä materiaalia käsikirjoitukseen. Opin itsekin paljon historiasta, kun perehdyin tarinaan.

Kesäteatterissa on tänä kesänä mukana tuttuja kasvoja, mutta myös uusia näyttelijöitä.

– Tässä näytelmässä on puolet enemmän väkeä kuin viime kesänä, ja se vaikutti käsikirjoitukseen. Robin Hoodina on viime kesänäkin Naissaaressa näytellyt Ilari Laurila. Siihen olemme panostaneet, että kaikki on mahdollisimman paljon kierrätettyä, niin vaatteet kuin lavasteetkin. Väliajalla on myös markkinat viime kesän tapaan.

Viime kesänä esitykset pystyttiin viemään läpi turvallisesti ja samaa Anneli Karppinen toivoo tällekin kesälle.

– Kesäteatterin hyvinvointivaikutus on tärkeä. Ihmiset pääsevät katsomaan jotain hauskaa, josta syntyy myös toivon mukaan ajatuksiakin. Katsomossa ihmiset saavat kokea yhdessä elämyksen ja tavata toisia ihmisiä. Se on ihana ja tärkeä asia.

Robin Hoodin ensi-ilta on 9.7.

Teatteriyhdistys Kulissi muutti viime kesänä pois Kuokkalan Survo-Korpelan ladosta. Myrskyluodon Maijaa esitettiin Laajavuoren kesäteatterissa ja siellä saa heinäkuussa ensi-iltansa Annie-musikaali. Suuren produktion vuoksi musikaalilla on kaksi ohjaajaa, Antti Viitamäki ja Niina Kupari.

– Ehdotin ohjelmistoon Annieta viime syksynä, kun Kulissi ilmoitti etsivänsä näytelmää, jossa voi olla sekä lapsia että aikuisia mukana. Sellaisia näytelmiä tai musikaaleja ei ole kovin paljon. Näyttämö on Laajavuoressa iso, joten me ohjaajat saamme miettiä isosti asioita, Viitamäki sanoo.

Hän jatkaa, että näytelmän tekstistä huomaa, että sen kirjoittamisesta on kulunut paljon aikaa.

– Totesin sitä lukiessani, että tällä näytelmällä on hyvä sydän. Olen ottanut vähän sovituksellisia vapauksia ja tuonut tekstiä hieman valveutuneempaan suuntaan.

Annie on alun perin Broadway-musikaali, josta on tehty kolme elokuvaversiota.

–  Annie on ollut huippusuosittu. Tarttuvan musiikin lisäksi Annien hahmo kiehtoo. Hän on loputtoman toiveikas ja optimistinen. Hänellä on vaikeuksia, mutta hän ei luovu koskaan toivosta. Musikaalissa on myös erikoinen ystävyyssuhde Annien ja miljardöörin välillä.

Anniessa on alaikäisten rooleissa tuplakokoonpanot. Annieita on kaksi, Edith Linja ja Mila Pohjola. Miljardöörin roolissa on Pablo Delahay.

– Meillä on kaksi seitsemän lapsen ryhmää. Sen vuoksi meillä on kaksi ensi-iltaakin 9.7. ja 11.7. Edith on 11-vuotias ja Mila 9-vuotias, ja he ovat joutuneet opettelemaan todella paljon uusia asioita, Antti Viitamäki sanoo.