Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

50 vuotta räsymattojen parissa – Eija Rasinmäki leikittelee matoissaan väreillä, tekstuureilla ja kuvioilla

Tekstiilitaiteilija Eija Rasinmäki tunnetaan työstään suomalaisten räsymattojen uudistajana. Rasinmäki on pyrkinyt nostattamaan kotimaisen räsymaton arvostusta ja muuttamaan sen designtuotteeksi. Suomen käsityön museon Käsinkudottu elämä -näyttelyyn on koottu hänen mattojaan ja taidetekstiileitään viideltä vuosikymmeneltä.

Rasinmäen matot valmistuvat perinteisten räsymattojen lailla kierrätysmateriaalista. Häntä ilahduttaa, kuinka tekstiiliteollisuuden ylijäämämateriaalista syntyy matto. Rasinmäki nauttii maton suunnittelu- ja kutomisprosessissa etenkin oivalluksen hetkistä. Mattoa kutoessaan Rasinmäki kokee olevansa kokonaisvaltaisesti läsnä työskentelyssä.

– Minulle kyseessä ei ole pelkkä räsymaton kutominen, vaan mukana on lähes kaikkia taidemuotoja, runoutta, maalaamista ja tanssia, Rasinmäki hymyilee.

Rasinmäki ammentaa mattoihinsa ideoita luonnosta sekä väriyhdistelmien että kuva-aiheiden osalta. Esimerkiksi suomalainen metsä, Lapin taika, meri ja luonnonkasvit ovat antaneet inspiraatiota moniin näyttelyn mattoihin.

– Matoissani on aina joku juju, vaikka kyseessä olisi kuinka yksinkertainen matto, Rasinmäki pohtii.

Rasinmäki leikittelee matoissaan kuvioilla, väreillä, yksityiskohdilla ja tekstuureilla.

– Minussa on monta puolta, olen suunnitellut esimerkiksi romanttisia, luontoaiheisia ja moderneja mattoja, Rasinmäki kuvailee.

Hän on edelleen aktiivinen suunnittelija, uusimpana tuotantonaan Punos-matto, joka poikkeaa perinteisestä räsymatosta voimakkaan tekstuurin ja paksun kuteen ansiosta. Menneiden vuosikymmenten trendit ja suosikkivärit ovat nähtävissä näyttelyn retrospektiivisessä osuudessa. Esillä on muun muassa sateenkaaren väreissä hehkuvia 1970-luvun raitamattoja, 1980-luvun persikkaisia sävyjä ja uudempia vähäeleisiä mattoja.

– Räsymaton kultainen vuosikymmen oli Suomessa 1980-luku. Silloin räsymattoja haluttiin lattialle, oli suorastaan räsymattobuumi, Rasinmäki kertoo.

Design Eija Rasinmäki – Käsinkudottu elämä, Suomen käsityön museo, 29.4.–29.8.2021