Tekstiilitaiteilija Eija Rasinmäki tunnetaan työstään suomalaisten räsymattojen uudistajana. Rasinmäki on pyrkinyt nostattamaan kotimaisen räsymaton arvostusta ja muuttamaan sen designtuotteeksi. Suomen käsityön museon Käsinkudottu elämä -näyttelyyn on koottu hänen mattojaan ja taidetekstiileitään viideltä vuosikymmeneltä.
Rasinmäen matot valmistuvat perinteisten räsymattojen lailla kierrätysmateriaalista. Häntä ilahduttaa, kuinka tekstiiliteollisuuden ylijäämämateriaalista syntyy matto. Rasinmäki nauttii maton suunnittelu- ja kutomisprosessissa etenkin oivalluksen hetkistä. Mattoa kutoessaan Rasinmäki kokee olevansa kokonaisvaltaisesti läsnä työskentelyssä.
– Minulle kyseessä ei ole pelkkä räsymaton kutominen, vaan mukana on lähes kaikkia taidemuotoja, runoutta, maalaamista ja tanssia, Rasinmäki hymyilee.
Rasinmäki ammentaa mattoihinsa ideoita luonnosta sekä väriyhdistelmien että kuva-aiheiden osalta. Esimerkiksi suomalainen metsä, Lapin taika, meri ja luonnonkasvit ovat antaneet inspiraatiota moniin näyttelyn mattoihin.
– Matoissani on aina joku juju, vaikka kyseessä olisi kuinka yksinkertainen matto, Rasinmäki pohtii.
Rasinmäki leikittelee matoissaan kuvioilla, väreillä, yksityiskohdilla ja tekstuureilla.
– Minussa on monta puolta, olen suunnitellut esimerkiksi romanttisia, luontoaiheisia ja moderneja mattoja, Rasinmäki kuvailee.
Hän on edelleen aktiivinen suunnittelija, uusimpana tuotantonaan Punos-matto, joka poikkeaa perinteisestä räsymatosta voimakkaan tekstuurin ja paksun kuteen ansiosta. Menneiden vuosikymmenten trendit ja suosikkivärit ovat nähtävissä näyttelyn retrospektiivisessä osuudessa. Esillä on muun muassa sateenkaaren väreissä hehkuvia 1970-luvun raitamattoja, 1980-luvun persikkaisia sävyjä ja uudempia vähäeleisiä mattoja.
– Räsymaton kultainen vuosikymmen oli Suomessa 1980-luku. Silloin räsymattoja haluttiin lattialle, oli suorastaan räsymattobuumi, Rasinmäki kertoo.
Design Eija Rasinmäki – Käsinkudottu elämä, Suomen käsityön museo, 29.4.–29.8.2021