Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Elvis-tupaa ei ole luotu rahan vuoksi, vaan rakkaudesta Elvikseen

– Kun ihmiset seisahtuvat Elvis-tuvan ovelle, monilta kuuluu hämmästynyt huokaisu, Elvis-tuvan luoja Marjatta Kinnunen sanoo.

Tämä erikoinen paikka löytyy läheltä Vaajakoskea, kun ajetaan Kanavuoren ABC:ltä Oravasaaren suuntaan kilometrin verran. Ja tupa on tietysti osoitteessa Elviskuja 1.

Ensimmäinen Elvis Presleylle omistettu rakennus valmistui vuonna 2008, ja se rakennettiin samalla mallilla kuin Elviksen kotitalo Tupelossa. Kun pikkutalo kävi ahtaaksi, Marjatta osti vanhan saunan ja se siirrettiin ensimmäisen viereen.

– Tämä on elinikäinen harrastus. Elvis tuli muotiin Suomessa vuonna 1956, ja siitä lähtien hän on ollut elämässäni mukana. Onhan elämässä ollut perhe ja työelämä, mutta silti Elvis on ollut harrastuksena taustalla koko ajan. Jos löydän jotain Elvikseen liittyvää, pyrin ostamaan sen. Mitään en ole tilannut esimerkiksi netin kautta, vaan haluan nähdä tuotteen minkä ostan. Sillä tavalla niihin liittyy myös jokin muisto, Marjatta kertoo.

1950-luvulla ei ollut myynnissä mitään fanituotteita.

– Ensimmäisenä tuli fanituotteista kauppoihin purukumia, jonka mukana oli Elviksen kuvia. En ole koskaan laskenut paljonko Elvis-tuotteisiin on mennyt rahaa. Jokaisellahan on jokin harrastus. Ja en pidä Elvis-tupaa avoinna rahasta, vaan rakkaudesta Elvikseen. Tänne ei ole esimerkiksi pääsymaksua.

Marjatta Kinnunen kertoo ihailevansa Elvistä hänen upean lauluäänensä, mutta myös karismaattisuuden vuoksi.

– Elviksestä löytää aina uutta, kun luen hänestä tai katson jonkin dokumenttiohjelman. Elvis oli hengellinen ihminen ja hän antoi esimerkiksi hyväntekeväisyyteen paljon rahaa. Jollain tavalla vähän samaistan itseäni Elvikseen. Olen tehnyt paljon hyväntekeväisyyttä ja olen myös hengellinen ihminen.

Elvis-tuvalla soi taustalla Elviksen musiikki. Marjatta Kinnunen sanoo, että hänen mielestään ei ole tullut toista yhtä hyvää laulajaa kuin Elvis.

– Kun käyn ulkomailla, kaikissa paikoissa tunnetaan Elvis. Aina kysyn ensimmäisenä, kun menen jonnekin, että onko Elvistä, Marjatta sanoo.

Suomessa on Elvis-klubi. Yksi hienoimmista hetkistä oli Kinnusen mukaan vuonna 1998, kun Pieksämäen klubitapaamisessa olivat mukana Elviksen taustabändin ensimmäinen kitaristi Scotty Moore ja rumpali D.J. Fontana.

Elvis-tupa on auki toukokuusta elokuun loppuun joka päivä 10–18. Ovet ovat lukossa, mutta tuvan seinässä on puhelinnumero, johon voi soittaa, ja Marjatta tulee naapurista avaamaan ovet.