Taitaja 2021 -kilpailun voittanut Kiia Ylönen tarvitsee työssään luovuutta ja kädentaitoja

Jyväskyläläinen floristi Kiia Ylönen voitti toukokuussa Suomen mestaruuden opiskelijoiden Taitaja 2021 -kilpailussa. Kisa kesti kolme päivää ja sisälsi lukuisia tehtäviä, joihin Kiia treenasi useita viikkoja opiskelukaverinsa kanssa. He opiskelivat Gradia Jämsässä, ja Kiia valmistui ammattiinsa maaliskuussa. Nykyisin hän työskentelee Viherlandiassa.

– Ihan alun perin minusta piti tulla viljelypuutarhuri, kun menin suorittamaan perustutkintoa. Kun pääsin tekemään ensimmäisen kukkakimpun, siitä lähti innostus floristin ammattiin. Kun valmistuin puutarhuriksi, jatkoin siitä heti opiskelemaan floristin ammattitutkintoa.

Floristin ammatissa tarvitaan Kiian mukaan luovuuden lisäksi kädentaitoja, värioppia sekä taitoa yhdistellä erilaisia pintatekstuureja ja muotoja.

– Floristiikassa on paljon erilaisia tekniikoita. Kimpunkin voi sitoa kaikista yleisimmällä spiraalitekniikalla tai voi tehdä paralleelisen kimpun, jolloin varret ovat pystysuorassa. Kimppu tehdään kädessä, ja kun teen esimerkiksi kilpailussa isoja töitä, siinä saa välillä sormet venyä. Mitä enemmän tätä työtä tekee, löytää itselle sopivimmat työtavat.

Nykyään kukkakimput ovat runsaampia kuin muutama vuosi sitten.

– Monimuotoisuus on tullut kimppuihin. Siinä kannattaa säilyttää kuitenkin jokin pääpointti, mikä kukka kimpussa hallitsee. Se voi olla iso kukka, jonka ympärille laitetaan jotain pientä ja ihanaa. Tärkeintä on, että kimpussa säilyy rauha.

Kiia Ylönen sitoo työssään paljon myös hääkimppuja.

– Nyt on menty huomattavasti enemmän siihen suuntaan, että materiaali saa näkyä sillä tavalla kuin se kasvaa eikä pakoteta pyöreään muotoon. Kimpuissa saa olla ilmaa, keveyttä ja runsautta.

Kun morsian tulee tilaamaan hääkimppua, Kiia kysyy häneltä monia asioita. Mitä kukkia morsian ei missään tapauksessa halua tai mitä haluaa, millainen hääpuku on ja mikä on häiden teema.

– Pääseppeleet ovat edelleen muodissa. Kukat pysyvät seppeleessä tuoreina erilaisilla kikoilla. Huolehdimme siitä, että seppeleeseen laitettavien kasvien pitää olla hyvässä nestejännityksessä. Jos on tiedossa kuuma päivä, pitää karsia valikoimaa ja valita kasveja, jotka kestävät paremmin ilman vettä. Seppele sidotaan tiiviiksi, jolloin siinä pysyy kosteutta välissä. Lopuksi seppele sumutetaan suihkeella, joka sulkee kasvien haihdutuspinnat, Kiia Ylönen kertoo.

Vielä lisäksi

Mikä on lempikukkasi luonnossa?

Tykkään hyödyntää sidonnoissa luonnonmateriaaleja mustikanvarvuista kedonkukkiin. Se on alkukesällä ihanaa, kun omena- ja kirsikkapuut kukkivat runsaina. Se sykähdyttää aina, kun näkee niitä puutarhoissa.

Oletko koskaan kerännyt juhannuksena seitsemää kukkaa tyynyn alle, jotta näkisit tulevan sulhasesi?

Olen laittanut pari kertaa, mutta ketään ei ole näkynyt. Onhan se hauska perinne ja aion tehdä sen tänäkin juhannuksena.

Mitä kaikkea voi viestiä kukkasilla?

Ihan kaikkea. Kukat voivat ilahduttaa, lohduttaa ja yllättää. Kukat yhdistävät ihmisiä ja niillä voi viedä paljon viestejä. Kukilla saa luotua tunnelmia ja fiiliksiä.

Minkä jäätelön valitset kaupan pakastealtaasta?

Mutakakkujäätelön tai jonkin ihanan marjaisan jäätelön.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut