Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Taitaja 2021 -kilpailun voittanut Kiia Ylönen tarvitsee työssään luovuutta ja kädentaitoja

Jyväskyläläinen floristi Kiia Ylönen voitti toukokuussa Suomen mestaruuden opiskelijoiden Taitaja 2021 -kilpailussa. Kisa kesti kolme päivää ja sisälsi lukuisia tehtäviä, joihin Kiia treenasi useita viikkoja opiskelukaverinsa kanssa. He opiskelivat Gradia Jämsässä, ja Kiia valmistui ammattiinsa maaliskuussa. Nykyisin hän työskentelee Viherlandiassa.

– Ihan alun perin minusta piti tulla viljelypuutarhuri, kun menin suorittamaan perustutkintoa. Kun pääsin tekemään ensimmäisen kukkakimpun, siitä lähti innostus floristin ammattiin. Kun valmistuin puutarhuriksi, jatkoin siitä heti opiskelemaan floristin ammattitutkintoa.

Floristin ammatissa tarvitaan Kiian mukaan luovuuden lisäksi kädentaitoja, värioppia sekä taitoa yhdistellä erilaisia pintatekstuureja ja muotoja.

– Floristiikassa on paljon erilaisia tekniikoita. Kimpunkin voi sitoa kaikista yleisimmällä spiraalitekniikalla tai voi tehdä paralleelisen kimpun, jolloin varret ovat pystysuorassa. Kimppu tehdään kädessä, ja kun teen esimerkiksi kilpailussa isoja töitä, siinä saa välillä sormet venyä. Mitä enemmän tätä työtä tekee, löytää itselle sopivimmat työtavat.

Nykyään kukkakimput ovat runsaampia kuin muutama vuosi sitten.

– Monimuotoisuus on tullut kimppuihin. Siinä kannattaa säilyttää kuitenkin jokin pääpointti, mikä kukka kimpussa hallitsee. Se voi olla iso kukka, jonka ympärille laitetaan jotain pientä ja ihanaa. Tärkeintä on, että kimpussa säilyy rauha.

Kiia Ylönen sitoo työssään paljon myös hääkimppuja.

– Nyt on menty huomattavasti enemmän siihen suuntaan, että materiaali saa näkyä sillä tavalla kuin se kasvaa eikä pakoteta pyöreään muotoon. Kimpuissa saa olla ilmaa, keveyttä ja runsautta.

Kun morsian tulee tilaamaan hääkimppua, Kiia kysyy häneltä monia asioita. Mitä kukkia morsian ei missään tapauksessa halua tai mitä haluaa, millainen hääpuku on ja mikä on häiden teema.

– Pääseppeleet ovat edelleen muodissa. Kukat pysyvät seppeleessä tuoreina erilaisilla kikoilla. Huolehdimme siitä, että seppeleeseen laitettavien kasvien pitää olla hyvässä nestejännityksessä. Jos on tiedossa kuuma päivä, pitää karsia valikoimaa ja valita kasveja, jotka kestävät paremmin ilman vettä. Seppele sidotaan tiiviiksi, jolloin siinä pysyy kosteutta välissä. Lopuksi seppele sumutetaan suihkeella, joka sulkee kasvien haihdutuspinnat, Kiia Ylönen kertoo.