Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pekka Helin on tallentanut valokuviin paikallisia ihmisiä ja kaupunkinäkymiä

Keski-Suomen museon Jyväskylä ja sen kasvot -kesänäyttely koostuu valokuvaaja Pekka Helinin 1980-90-luvuilla ottamista kuvista. Helin teki pitkän uran Keski-Suomen museon valokuvaajana, ja kuvasi lisäksi useisiin paikallisiin lehtiin. Hänelle on kertynyt vuosien varrelta valtava määrä kuvia, ja näyttelyprojekti oli hautunut mielessä pitkään.

– Jäin viime kesänä eläkkeelle, ja aloin käydä vanhoja negatiivejani läpi ja skannata niitä tietokoneelle, Helin kertoo.

Helin sai ensimmäisen kameransa jo alle kymmenvuotiaana. Opiskeluaikoinaan hän osti järjestelmäkameran.

– Olen kuvannut aina mielelläni ihmisiä ja toisaalta autioita kaupunkinäkymiä, joissa ihmiset eivät ole juurikaan läsnä, Helin pohtii.

Näyttelyn pääpaino on mustavalkoisissa kuvissa, joiden lisäksi mukana on myös värikuvia ja polaroideja. Esille valikoitui monipuolinen kattaus henkilökuvia ja kaupunkinäkymiä. Helin on kaupunkia tarkastellessaan kiinnostunut vähemmän kuvatuista näkymistä, kuten takapihoista ja yksityiskohdista. Näyttelyssä on otoksia muun muassa alakaupungilta, Kirkkopuiston ympäristöstä ja yläkaupungilta.

Helinille on tärkeää tallentaa ajan henkeä ja katunäkymiä dokumentaarisesti. Menneiden vuosien kuvat näyttäytyvät nostalgisessa valossa, ja kuviin on taltioitunut monia katukuvasta kadonneita rakennuksia ja liikkeitä.

– Usein olen kuvannut sellaisia paikkoja, joiden olen tiennyt muuttuvan lähiaikoina, Helin kertoo.

Ihmisiä Helin on kuvannut mieluiten nopeasti ja läheltä, useimmiten ilman tarkkaan suunniteltua poseerausta. Näyttelyn kuvat vievät katsojan mukanaan keikkapaikkojen takahuoneisiin, puistoihin, rannoille ja keskelle rallikansaa.

– 1980-luvulla pyöräilin usein kesäyössä ympäriinsä kameran kanssa, ja kun näin kiinnostavaa nuorisoa, kysyin heiltä saanko ottaa valokuvia. Näyttelyyn valitsin sellaisia kuvia, joista en usko kenenkään harmistuvan näin vuosikymmenten jälkeenkään, Helin hymyilee.

Pekka Helin: Jyväskylä ja sen kasvot, Keski-Suomen museo, 29.5.–1.8.2021