Lauantain Jyväskylän keikka on räppäreille ensimmäinen liveveto kymmeneen kuukauteen

Päkä, oikealta nimeltään Pekka Salminen, vastaa puhelimeensa Hailuodossa taiteilijaresidenssissä. Hän on siellä viimeistelemässä Gasellit-yhtyeestään kirjoittamaansa elämäkerrallista kirjaa ja kertoo, että koko bändi lomailee nyt.

Vaikka keikkoja ei ole ollut kuukausiin, Gasellit eli Päkä, Hätä-Miikka, Thube Hefner ja MusaJusa, on tehnyt uutta musiikkia intensiivisesti. Loma tuli siis tarpeeseen.

Kirjaa Päkä pitää myös terapiaprojektina.

– Kun maailma pysähtyi, oli myös itse hyvä pysähtyä ja katsoa välillä taaksepäin. On ollut hauskaa ja antoisaa käydä läpi reilun kymmenen vuoden tapahtumia ja koheltamista, Päkä hymähtää.

Tarkoituksena on, että kirja valmistuu ennen kesän keikkoja – joskaan räppäri ei edelleenkään meinaa uskoa todeksi, että niitä ihan oikeasti on.

Gasellien ensimmäinen livekeikka on kymmenen kuukauden tauon jälkeen Jyväskylässä, Lutakon Lippa -tapahtumassa lauantaina 19.6.

Ainakin mulle on vielä epäselvää, mitä se paljon puhuttu zen tarkoittaa.

Päkä

– Jännittää jo nyt. Veikkaan, että jännitys keikkapäivänä on samanlainen kuin ihan ensimmäisellä keikalla ikinä. Toivon, että jännitys purkautuu positiivisena ilakointina ja siitä tulee hauska keikka. Tai sitten se voi olla pakokauhuista sekoilua, Päkä naurahtaa.

Gasellit on noussut 12 vuoden aikana suomiräpin kärkinimien joukkoon. Todisteena tästä on muun muassa Vuoden yhtye -palkinto Emma Gaalassa vuonna 2019.

Gasellien kuudes studioalbumi Zen ilmestyi helmikuussa ja nousi heti ilmestyttyään Suomen listaykköseksi. Virallinen levynjulkaisukiertue on vasta syksyllä.

– Ainakin mulle on vielä epäselvää, mitä se paljon puhuttu zen tarkoittaa. Siitä on nostettu jonkinlainen pyhä tila, jota yritetään tavoitella. Mekin ollaan tähän lankaan vähän langettu. Aina pitäisi metsästää jotain parempaa oloa, vaikka lopulta hyvä olo tulee ehkä siitä, että uskaltaa olla siinä hetkessä, mikä sattuu olemaan kohdalla, Päkä pohtii.

Vahvasti teemoitetulla albumilla etsitään mielenrauhaa, puhutaan ahdistuksesta sukupolvikokemuksena, ollaan ruuhkassa, keskitytään hengittämään ja lopulta unelmoidaan.

Päkä toteaa kirjaprojektinsa äärellä, ettei pysyvä mielenrauha ole lähellekään saavutettu, ainakaan henkilökohtaisesti.

– Melko levännyt ja hyvinvoiva olo kuitenkin on. Hiljentyminen ja luonnossa oleminen ovat tehokkaimmat tavat mulle. Ehkä sitä mielenrauhaa on aikaisemmin koettanut tavoitella bailaamisella ja muulla, nyt on ollut rauhallisempi vuosi.