Maaseudulla tiedot ja taidot siirtyvät sukupolvelta toiselle

Korpilahdella kuvattiin viime viikolla kaksi päivää Aivan pellolla -tv-sarjaa. Kuvaukset tehtiin Marja Kompan ja Ari Seppälän luomutilalla. Ohjelmasarjan käsikirjoittajana ja ohjelmien juontajana on näyttelijä Leo Kirjonen.

Jyväskylässä kuvattu jakso oli kahdeksas kahdentoista jakson sarjasta. Jokaisessa jaksossa tutustutaan suomalaisiin ruuantuottajiin ja maaseudun yrittäjiin. Korpilahdella olivat aiheina kalastus ja hunajan tuotanto.

Ohjelman perusidea on, että Leo otetaan osaksi perheen ja tilallisten arkea. Usein työt aloitetaan aikaisin, ja esimerkiksi karjatilalla Mikkelissä kuvausryhmä odotteli koko yön lehmän poikimista.

– Korpilahden jaksossa ollaan sään armoilla kalastukseen liittyen. Ammattikalastajat käyvät katsomassa pyydykset silloin, kun sää sen sallii, Kirjonen kertoo.

– Rysäkalastuksen ehdoton valttikortti on se, että kalat selviävät rysässä vahingoittumattomana esimerkiksi pahimman myrskyn yli. Kalastaja ottaa ne kalat, joita voidaan käyttää, ja loput vapautetaan. Tein etukäteen taustatyötä ja etsin tietoa rysäkalastuksesta ja sen eettisyydestä.

Ohjelmasarja tehdään yhteistyössä ProAgrian kanssa. Leo Kirjonen on todennut työssään, että jokainen tilallinen puhuu siitä, että toiminta on läpinäkyvää.

– Kaikki kerrotaan kuluttajalle, eli mistä jokin tuote tulee, missä ja miten se on tuotettu.

Kirjonen kertoo oppineensa hyvin paljon erilaisia asioita reilun kahden kuukauden aikana. Korpilahdella hän oppi koko tuotantoprosessin, eli miten kalastettu kala päätyy lopputulokseen, Järkisärkeen.

– Sain tutustua myös luomuhunajan tuotantoon. Kävimme tarkistamassa pesiä ja varmistamassa, että uusi kuningatar on elossa ja työläiset eivät ole tappaneet sitä. Ohjelmassa saa katsojakin paljon aiemmin opiskelematonta tietoa. Sitä haluammekin nostaa esiin, ja sitä tietoa ja ymmärrystä mitä tilallisilla on. Joskus ajatellaan, että juntit pyörittävät maaseutua, mutta siellä on paljon tietoutta, opittua sekä sukupolvelta toiselle. Joskus tilalliset vähän kainosti kertovat erityisosaamisestaan. Minusta on hieno voimavara, että meillä on tällaista tie­toutta paljon, Kirjonen toteaa.

Aivan pellolla-sarja on nähtävissä elokuusta alkaen Alfa TV:ssä.

Vielä lisäksi

Oletko sielultasi maalainen vai kaupunkilainen?

Asun Itä-Helsingissä 50-luvun talossa ja meillä on pieni kasvimaa ja -huone. Olen kaupunkilais-maalainen.

Pidätkö kalaruuista?

Tykkään paljon suomalaisesta järvikalasta ja kyllä loimulohikin maistuu. Savulahna on tämän kesän must have -juttu. Innostuin kaupunkiin soveltuvasta sähkösavustimesta. Se on helppo ja siisti tapa savustaa kalaa. Savustimeen heitetään kourallinen savustushaketta, ja kahden tunnin päästä on kala valmis.

Osaatko ajaa traktorilla?

Nykyään kyllä. Ohjelman myötä olen saanut ajaa mitä erinäisempiä härveleitä ja olen saanut siihen nyt kattavaa ja pätevää koulutusta.

Miten aiot viettää juhannusta?

Varmaan kotona nukkuen. Tai toivottavasti pääsen lähtemään Berliiniin jatketun perheeni luokse.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut