Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Maaseudulla tiedot ja taidot siirtyvät sukupolvelta toiselle

Korpilahdella kuvattiin viime viikolla kaksi päivää Aivan pellolla -tv-sarjaa. Kuvaukset tehtiin Marja Kompan ja Ari Seppälän luomutilalla. Ohjelmasarjan käsikirjoittajana ja ohjelmien juontajana on näyttelijä Leo Kirjonen.

Jyväskylässä kuvattu jakso oli kahdeksas kahdentoista jakson sarjasta. Jokaisessa jaksossa tutustutaan suomalaisiin ruuantuottajiin ja maaseudun yrittäjiin. Korpilahdella olivat aiheina kalastus ja hunajan tuotanto.

Ohjelman perusidea on, että Leo otetaan osaksi perheen ja tilallisten arkea. Usein työt aloitetaan aikaisin, ja esimerkiksi karjatilalla Mikkelissä kuvausryhmä odotteli koko yön lehmän poikimista.

– Korpilahden jaksossa ollaan sään armoilla kalastukseen liittyen. Ammattikalastajat käyvät katsomassa pyydykset silloin, kun sää sen sallii, Kirjonen kertoo.

– Rysäkalastuksen ehdoton valttikortti on se, että kalat selviävät rysässä vahingoittumattomana esimerkiksi pahimman myrskyn yli. Kalastaja ottaa ne kalat, joita voidaan käyttää, ja loput vapautetaan. Tein etukäteen taustatyötä ja etsin tietoa rysäkalastuksesta ja sen eettisyydestä.

Ohjelmasarja tehdään yhteistyössä ProAgrian kanssa. Leo Kirjonen on todennut työssään, että jokainen tilallinen puhuu siitä, että toiminta on läpinäkyvää.

– Kaikki kerrotaan kuluttajalle, eli mistä jokin tuote tulee, missä ja miten se on tuotettu.

Kirjonen kertoo oppineensa hyvin paljon erilaisia asioita reilun kahden kuukauden aikana. Korpilahdella hän oppi koko tuotantoprosessin, eli miten kalastettu kala päätyy lopputulokseen, Järkisärkeen.

– Sain tutustua myös luomuhunajan tuotantoon. Kävimme tarkistamassa pesiä ja varmistamassa, että uusi kuningatar on elossa ja työläiset eivät ole tappaneet sitä. Ohjelmassa saa katsojakin paljon aiemmin opiskelematonta tietoa. Sitä haluammekin nostaa esiin, ja sitä tietoa ja ymmärrystä mitä tilallisilla on. Joskus ajatellaan, että juntit pyörittävät maaseutua, mutta siellä on paljon tietoutta, opittua sekä sukupolvelta toiselle. Joskus tilalliset vähän kainosti kertovat erityisosaamisestaan. Minusta on hieno voimavara, että meillä on tällaista tie­toutta paljon, Kirjonen toteaa.

Aivan pellolla-sarja on nähtävissä elokuusta alkaen Alfa TV:ssä.