Paholainen vaanii joka kulman takana

Kirottu 3: Paholaisen vallassa

Ohjaus: Michael Chaves. 117 min. K16. 2021.

**

Kirottu 3: Paholaisen vallassa jatkaa James Wanin luomaa, alati laajenevaa Conjuring-universumia, joka koostuu jo kahdeksasta elokuvasta. Niistä neljä viimeisintä olisivat ansainneet jäädä tekemättä – tai ainakin katsomatta.

Jostain syystä vastuu on annettu sarjan huonoimpiin kuuluvan elokuvan Itkevän naisen kirouksen (2019) ohjanneelle Michael Chavesille, jonka tyylivalikoimaan kuuluvat lähinnä kömpelö lainaaminen, säikyttely ja säikäytyksen mahdollisuudella pelottelu. Kauas on tultu Kirotun (2013) tyylikkään synkistä retrotunnelmista.

Kirottu 3: Paholaisen vallassa antaa ymmärtää, että Ed ja Lorraine Warrenin sankarilliset tutkimukset pelastivat vuonna 1981 murhasta syytetyn miehen sähkötuolilta, vaikka todellisuudessa oikeus hylkäsi puolustuksen demoniteorian hölynpölynä.

Suhtautuminen demonologeina esiintyneen pariskunnan kertomuksiin todellisina tapahtumina on toki tekijöiden ja katsojan yhteistä leikkiä. Mutta kun lopputuote ei toimi, on yhä huterammin todellisuuteen pohjautuvaan demonijahtiin vaikea suhtautua muuten kuin väsyneen huvittuneesti.

Suoratoisto

Pieniä suuria valheita

Ohjaus: Matti Kinnunen. 95 min. K7. 2018. Yle Areena.

**1/2

Käsikirjoittaja-ohjaaja Matti Kinnusen toinen pitkä elokuva Pieniä suuria valheita kuvaa Harrin ( Mikko Nousiainen) ja tämän pojan Simon ( Niila Nousiainen) muuton jälkeistä yritystä sulautua uuteen yhteisöön.

Yhteistä Kinnusen esikoisohjaukseen Miss Farkku-Suomi (2012) on ulkopuolisuuden kuvaus, mutta nyt tarkasta ajankuvasta on luovuttu. Vaikka tapahtumat sijoittuvat viitteellisesti nykypäivään, leimaa miljöötä vahvasti 1990-luvun lama-Suomen henki.

Harmaaketo kuvataan ahdistavana tuppukylänä, joka on rakentunut kirkon, kodinkonekaupan ja koulun ympärille. Jo kaavoitukseen pelkistyy maalaiskomedioista tuttu rakenne, jossa asioista päättää pieni, tässä tapauksessa kirkkoherran, yrittäjän ja rehtorin muodostama, hyvä veli -verkosto.

Elokuva toimii kuvatessaan kyräilevän ja pikkusieluisen kunnan henkeä, mutta kun teemat laajenevat moraalisiin kysymyksiin, alkaa paras terä tylsyä.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut