Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Neljän valtuutetun puolisot kertovat mistä kaupungin asioista kotona keskustellaan ja mistä saatetaan riidelläkin

Teemu Isomöttönen, Katja Isomöttönen (kok.)

1. Katja on ollut aina kiinnostunut yhteiskunnallisista asioista, esimerkiksi hyväntekeväisyydestä ja vaikuttamisesta. Naapurin rohkaisemana hän lähti viitisentoista vuotta sitten mukaan kunnallispolitiikkaan. Puhumme politiikasta ja päätöksenteosta kotona aika ajoin, ja joskus koko perheenkin kesken.

2. Olen ollut mukana suunnittelemassa vaalikampanjoita. Joskus olen ollut luukuttamassa mainoksia. Henkisenä tukena olen ollut eniten. Katjan tekstit ja kirjoitukset luen ja kommentoin usein.

3. Perheessämme lapset ovat aina harrastaneet paljon. Varsinkin ennen koronaa Katja oli pois pitkiä iltoja. Minun roolinani on ollut lasten harrastuksissa mukanaolo ja kuskailu sekä kaupassakäynti niinä iltoina, kun Katjalla on ollut menoa. Kalenterit on pitänyt täyttää hyvissä ajoin.

4. En. Olen nähnyt läheltä miten paljon se vaatii aikaa ja panostusta. Arvostan puolisoani, kun hän jaksaa tehdä politiikkaa ja samalla huolehtia kodista ja perheestä. Usein päivät venyvät Katjalla pitkälle aamuyöhön. Katjalla on aitoa innostusta tällaisiin tehtäviin. Itsellä sitä paloa ei ole. Sen se vaatii.

5. Aika ajoin Katja kysyy minulta, mitä mieltä olen politiikassa käsiteltävistä asioista, ja hän kysyy myös ystäviltään ajatuksistaan.

6. Hänen ansiotaan on aika paljon se, että kaupunkiin saatiin nuorille kesätyöseteli. Katjalla oli iso rooli sen saamisessa. Tiedän sen työmäärän, mikä sen asian eteen tehtiin. Siitä voi olla ylpeä.

Reena Laukkanen-Abbey, Paul Abbey (vas.)

1. Paul alkoi kiinnostua yhteiskunnallisista asioista jo Isossa-Britanniassa. Kun tulimme Suomeen, hän ei voinut ymmärtää miten voi olla olemassa näin hieno yhteiskuntajärjestelmä. Hän on syntynyt ja kasvanut Nigeriassa ja asunut Isossa-Britanniassa. Kun tulimme Suomeen vuonna 2001, hän kysyi, miksemme ole tulleet aiemmin. Järjestelmä on murenemassa, mutta tullessamme kaikki oli varsin hyvin. Hänelle tuli muutama vuosi sitten polttava tarve ottaa osaa päätöksentekoon ja pitää yllä hienoa suomalaista järjestelmää. Itse hän on ollut hyväosainen, mutta kokemuksesta tietää, ettei luokkajärjestelmä ole kestävä yhteiskuntajärjestelmä.

2. En ole ollut mukana vaalityössä. En tykkää nykyisestä vaalikampanjoinnista. Olemme palanneet tavallaan vanhaan aikaan, jolloin piti ostaa virka. Yksi Paulin vaalibudjeteista taisi olla 21 euroa.

3. Olen paljon lasten kanssa ja kuskaan heitä harjoituksiin. Tai olen itsekin töissä. Joskus on hieman harmittanut, kun olisi esimerkiksi perhetapaamisia ja Paul ei pääsekään mukaan. Asian kuitenkin ymmärtää, kun tiedämme miksi hän tekee tätä työtä.

4. Istun jo työni vuoksi kokouksissa, kun olen kyläasiamies. Etäkokoukset ovat olleet kaikkien kannalta kivoja, sillä Paul on ollut kokouksissa kotona.

5. Olemme aika samaa mieltä asioista, mutta joskus teen kyllä parannusehdotuksia. Keskustelemme paljon asioista yleisellä tasolla. Meillä keskustellaan ja väitellään paljon.

6. Olen ylpeä siitä, että ulkomaalaisena ja Suomea jo jonkin verran kokeneena hän lähti mukaan kunnallispolitiikkaan, ja on tehnyt työnsä valtuutettuna hyvin. Kaikki ulkomaalaistaustaiset ystävämme sanovat, että suomalaiset eivät ymmärrä mitä heillä on, ennen kuin he menettävät sen.

Petri Repo, Jasmine Repo (sd.)

1. Jasmine oli kiinnostunut vaikuttamisesta jo ennen kuin lähti politiikkaan. Tietyllä tapaa hän varmaan tunsi, että hänellä on paljon annettavaa maanläheiselle kuntapolitiikalle.

2. En ole ollut vaalityössä nyt mukana, kun on työkiireitä. Olemme kuitenkin keskustelleet niistä asioista, joita Jasmine haluaa tuoda esiin. Vähän olemme ”pyöritelleet” yhdessä tärkeimpiä asioita, joita hän haluaa sanoa.

3. Pitkälti olen ollut lasten kanssa kotona. He ovat minun lapsiani, mutta olemme molemmat vanhempina heille. Jos en ole kokousiltoina kotona, olen harrastuksissani.

4. En usko, että jaksaisin. Olen sellainen, että tekisin esimerkiksi puoluetyötä enemmän käytännössä. Minulla ei ehkä olisi kärsivällisyyttä osallistua kokouksiin. Kun haluaa tehdä sitä työtä, on siihen iso motivaatio.

5. En ole niinkään ehdottanut mitään. Olen tukenut ja vahvistanut Jasminea siihen, että hän kertoo mielipiteensä rohkeasti, vaikka se olisi poikkeava. Jasmine on nostanut tärkeitä asioita esiin päätöksenteossa. Hän on sivistyslautakunnassa, jossa joutuu joskus tekemään vaikeitakin päätöksiä. Varsinkin alkuun Jasminesta tuntui, että on raskasta tehdä päätöksiä, jos parhaasta vaihtoehdosta ei ole sataprosenttisen varma. Päätökset ovat usein kompromisseja ja siksi vaikeita. Usein ratkaisut vaikuttavat ihmisten arkeen. Joillekin päätökset voivat ai­heuttaa jopa harmia tai lisätä vaivaa.

6. Politiikan saralla olen ylpeä siitä, että hän on rohkaistunut työssään. On tärkeää sanoa ääneen mielipiteensä ja asiat, jotka kokee tärkeiksi.

Arto Revonkorpi, Tuija Mäkinen (vihr.)

1. Tuijahan alkoi osallistua kunnallispolitiikkaan jo lähes 30 vuotta sitten. Olemme aina olleet kiinnostuneita samoista asioista. Minun elämässäni luontoon liittyvät asiat ovat muuttuneet yhteiskuntatietoisemmaksi Tuijan myötä. Jos alamme puhua Tuijan kanssa politiikkaa, meille tulee helposti riitaa, koska ajattelen asioista niin paljon enemmän tunteella. En ole joutunut päättämään yhteisistä rahankäytöistä kunnan tasolla, ja ymmärrän, että niistä on päätettävä. Jossain vaiheessa harkitsin lähteväni mukaan kunnallispolitiikkaan, mutta sitten ajattelin, että ei samassa perheessä tarvitse olla kahta kuntapoliitikkoa.

2. Olen ollut siinä mukana, mutta tänä vuonna vähemmän. Teen talkootöitä ja visualisointia, sillä olen harrastanut valokuvausta ja muutakin taiteen tekemistä 15-vuotiaasta lähtien.

3. Meillä on kohta kaksivuotias englannincockerspanieli Coco (Chanel), ja olen valmentanut sitä kohti sivistynyttä aikuisuutta. Isävainaa opetti, että koiranpentu on kuin vauva: jos se ei saa levätä, siitä tulee äkäinen ja hermostunut. Kun se oli pentu, minulla meni sen paljon aikaa sen hoitamiseen. Harrastan valokuvausta ja olen tehnyt levyjen kuvituksia esimerkiksi Timo Rautiainen & Niskalaukaukselle ja Leverage-yhtyeelle. Välillä vapaa-ajalla ajattelen, olen hiljaa ja lepäilen sohvalla. Katson televisiosta urheilua ja kulttuuria.

4. Olen työni puolesta erityisopettajana joutunut istumaan paljon palavereissa. Luulisin, että jaksaisin, jos päättäisin näin.

5. Olen joskus heittänyt ideoita. Esimerkiksi siitä, että keskustan puistoihin tehtäisiin talvisin hiihtolatuja ja Kävelykadulla voisi järjestää erilaisia tapahtumia. Tapahtumat tehtäisiin lasten ehdoilla, ja vanhemmat ja lapset olisivat niissä yhdessä. Voisi olla vaikkapa Kirkkopuisto-happening.

6. Tuija on todella kokenut valtuutettuna. Hän on rohkaissut ja auttanut uusia ehdokkaita sekä neuvonut heitä ihan käytännön asioissa. Nuoret ovat sanoneet, että hän on siinä hyvä.