Galleria Ratamossa avautui torstaina 27.5. Daniel Nagyn näyttely O. Project, Part I. Keskeistä roolia näyttelyssä esittää George Orwellin klassikkoteos Eläinten vallankumous, joka kuvaa eläinhahmojen avulla totalitarismin syntyä.
Totalitaristinen yhteiskunta on Daniel Nagylle tuttu. Romaniassa syntynyt Nagy eli lapsuutensa kommunistisen hallinnon alla.
– Eläinten vallankumous oli 80-luvun Romaniassa kielletty teos, sillä sen katsottiin kritisoivan kommunismia. 90-luvulla pääsimme lopulta näkemään kirjan pohjalta tehdyn animaatioelokuvan. Sen loppu oli kuitenkin muutettu rahoittajana toimineen CIA:n toiveesta. Elokuvassa sikojen diktatuuri kukistuu, kirjassa tätä ei tapahdu, Nagy kertoo.
Näyttely koostuu monotypioista, jotka kuvaavat todellisia historian henkilöitä. Mukana ovat esimerkiksi Karl Marx, Josef Stalin, Vladimir Lenin ja Winston Churchill.
Suurin osa näyttelyn hahmoista esiintyy kirjassa eläinhahmoiksi muunnettuina.
Todelliseen historiaan viitataan myös hahmojen ympärillä olevien kuvien avulla. Esimerkiksi Lev Trotskin vieressä nähdään jäähakku, jollaisella hänet salamurhattiin.
Stalinin päätä esittävä teos puolestaan viittaa vuoden 1956 Unkarin kansannousuun, jossa mielenosoittajat kaatoivat Stalinin patsaan ja irrottivat sen pään.
Daniel Nagy näkee Orwellin tuotannon edelleen ajankohtaisena.
– Pohjois-Korean ja Kuuban kaltaisissa valtioissa tapahtuu paljon sellaisia asioita, jotka muistuttavat kirjan tapahtumista.
Nagy kertoo keskustelleensa hiljattain brittiläisen, marxismia ihannoineen akateemikon kanssa.
– Hän kuvaili marxismia seikkaperäisesti teorian kautta. Kun pyysin häntä tutkimaan historiaa, hän väitti sen olevan valhetta. Hänen mukaansa marxismi on aina ymmärretty väärin. Minusta asia ei ole niin.
Kantaaottavuus on Nagylle tärkeä arvo taiteessa.
– Taiteella on oltava jokin tarkoitus. Edellinen projektini käsitteli Syyrian sisällissotaa.
Nagy toivoo näyttelyn herättävän keskustelua.
– Toivottavasti kävijät voivat tulkita teoksia, ja kääntää niitä omiksi ajatuksiksi. Koen, että taiteen herättämä keskustelu on tärkeämpää kuin se, että joku innostuu yksittäisestä teoksesta.
O. Project, Part I -näyttely on Galleria Ratamossa 20.6. saakka.