Eksoottista ruokaa, käsitöitä ja pääsymaksuttomia esityksiä – satamaan kesällä suurmarkkinat ja jättiterassi

Lutakon satamassa ja Lutakonaukiolla riittää tänä kesänä jälleen vilskettä.

Kansainväliset Suurmarkkinat -kiertue pysähtyy Lutakossa 17.-20.6. Paikalla on yrittäjiä 30 maasta sekä Suomen eri maakunnista markkinoimassa itse valmistamiaan tai kasvattamiaan erikoistuotteita. Ruokien lisäksi tarjolla on esimerkiksi käsitöitä ja tekstiilejä.

Tapahtumassa noudatetaan tiukkoja turvallisuustoimenpiteitä. Järjestyksenvalvojat puuttuvat tarvittaessa riittämättömiin turvaväleihin. Kansainväliset kauppiaat käyvät pakollisessa koronatestissä ennen kiertueen alkua. Käsidesipisteitä löytyy portilta sekä jokaisen kauppiaan osastolta.

Suurmarkkinoiden jälkeen juhannusviikolla satamaan aukeaa viimevuotiseen tapaan jättiterassi. Tänä vuonna terassilla on 1 200 asiakaspaikkaa. Viime vuonna paikkoja oli 900. Jokaiselle asiakkaalle on oma istumapaikka.

Tänä vuonna terassipaikan sai kuusi keskusta-alueella toimivaa ravintolaa: Ravintola Sohwi, Sataman Onni, Vanha Freda, Matsi-baari, Taikuri Ravintolat ja Katin Paakkelssit Tuore.

Alueelle rakennetaan myös pienimuotoinen esiintymislava. Ravintola Sohwin yrittäjä Juha Oksasen mukaan kaikki lavalla nähtävät esitykset tulevat olemaan pääsymaksuttomia.

Oksasen mukaan järjestäjien tunnelmat ovat korkealla.

– Kaikilla meillä on raskas vuosi takana. Into tehdä kunnolla töitä on kova.

Terassi on auki säävarauksella. Anniskelu päättyy arkisin klo 22, ja terassi suljetaan puoliltaöin. Viikonloppuna yhtenä päivänä alkoholia voidaan anniskella puolilleöin, ja terassi sulkeutuu klo 01.