Nokkakiven huvipuisto aukeaa huomenna

Huvipuistoyrittäjä Lauri Vartiainen esittelee puiston uuden Ketkulan varrelta löytyvää vinoa huonetta. Sami Rahkonen

Sami Rahkonen

Nokkakiven huvipuistossa Laukaan Lievestuoreella on kaksi viikkoa ennen kauden avausta aavemainen tunnelma. Huvipuistolaitteet pyörivät tyhjillään, yltyvä tuuli kaataa tyhjiä roskasankoja ja paukuttaa aution jäätelökioskin ovea.

Laitteet pyörivät, koska niitä testataan.

– Joka vuosi tähän aikaan alkaa olla hiipivä paniikki ja toivoo, että olisi yksi viikko enemmän aikaa. Edellisenä iltana toivoo, että olisi vielä yksi päivä aikaa ja lopulta puisto on auennut ajallaan joka vuosi, kertoo Nokkakiven yrittäjä Lauri Vartiainen.

Viikon kuluttua aukeaa Nokkakiven 15. kesäkausi. Odotukset ja onnistumispaineet ovat kovat.

– Tämän kesän on onnistuttava. Ellei nyt ole kysyntää, on harkittava muita bisneksiä. Hiihtokeskuksissa oli hyvä kausi, uskon, että hyvä kotimaan matkailun vuosi jatkuu kesällä ja heijastuu myös meille, Vartiainen toteaa.

Viime kesänä Nokkakivessä kävi noin 35 000 vierailijaa.

– Potentiaalia olisi yli 100 000 kävijään. Liikenteellisesti paikka on hyvä, mutta etelässä meitä ei vieläkään tunneta, Vartiainen harmittelee.

Nokkakivi on yksi Suomen viidestä huvipuistosta. Muut ovat Linnanmäki, Särkänniemi, Tykkimäki ja Powerpark.

– Ei tarvitse mennä kovin montaa vuotta taaksepäin, kun muissa puistoissa oli saman verran laitteita kuin meillä nyt.

Nokkakivessä laitteita on parikymmentä. Puisto on kasvanut laitteella tai parilla melkein joka vuosi. Tämän vuoden uutuus on Ketkula.

– Linnanmäellä oli Vekkula ja Särkänniemessä Metkula, niin meillä on Ketkula, Vartiainen kertoo.

Ketkula on huvipuiston vieressä sijaitsevaan kiinteistöön rakennettu reitti, jonka varrella kulkija yllättyy. Sokkelosta löytyy muun muassa peilitalo, loputon kaivoskuilu, hypnoosipyörä, vino huone ja saunovia hahmoja. Polku päättyy liukumäkeen, josta Vartiainen katoaa alempaan kerrokseen.

– Tämä on meille hyvä lisä, sillä puisto on ollut sadeherkkä. Sateen sattuessa väki on usein paennut. Nyt on onneksi saatu ensimmäinen kunnon sisäkohde, Vartiainen kertoo.

Sisäkohde on rakennettu tiloihin, jossa on ennen ollut pelihalli ja sirkusmuseo. Sitä ennen rakennuksessa toimi Säästöhovi, joka sijaitsee nyt tien toisella puolella. Seinien sisällä on toiminut aikoinaan myös ompelimo.

Laukaan rakennusviranomaisilla on riittänyt pureskeltavaa luvassa, sillä vastaavia projekteja ei aivan joka päivä toteuteta.

Turvallisuusvaatimusten vuoksi Ketkulassa on kaikkialla kameravalvonta ja runsaasti hätäuloskäyntejä.

Nokkakiven kävijöistä iso osa on alakouluikäisiä ja sitä nuorempia.

– Esiteinit ja teinit kaipaisivat isompia laitteita. Jos saataisiin hyvä kesä alle, voitaisiin hankkia isompiakin laitteita ja saada siitä hyvin kierre käyntiin, Vartiainen pohtii.

Huvipuiston kävijöistä kolmasosa on paikallisia, kolmasosa varta vasten päiväreissulle puistoon tulleita, esimerkiksi Kuopiosta ja loput mökkiläisiä tai sellaisia, joilla on esimerkiksi mummola lähellä huvipuistoa.

Lauri Vartiainen kerää pelikoneita. ”Ensimmäinen flipperini oli Totem vuodelta 1979. Kone oli raatokunnossa, se täytyi kunnostaa kokonaan. Tämä oli ensimmäisiä flippereitä, joissa oli digitaalinen näyttö.” Nokkakiven kokoelmassa on kaikkiaan noin 50 toimivaa pelikonetta. Sami Rahkonen

Jutuntekohetkellä puisto oli autio muutamaa urakoitsijaa lukuun ottamatta ja rakennustyöt vielä kesken. Viikon kuluttua kaikki on toisin. Parikymppisiä kesätyöntekijöitä pyörii puistossa kesän aikana viitisenkymmentä. Suurin osa heistä ajaa puiston laitteita ja loput hoitavat myyntipisteitä sekä lipunmyyntiä.

– Monelle tämä on ensimmäinen kosketus työelämään. Siihen nähden aina on mennyt todella hyvin, Vartiainen toteaa.

Henkilökohtaista

Mitä teit ennen kuin ryhdyit pitämään huvipuistoa?

Työskentelin elektroniikkasuunnittelijana tehoelektroniikan ja muun muassa kirjastojen varkaudenestojärjestelmien parissa.

Miten päädyit pitämään huvipuistoa Lievestuoreelle?

Kävin Linnanmäellä ensimmäisen kerran vuonna 1972. En ollut edes seitsemää vuotta, mutta silloin hurahdin huvipuistoihin. En niinkään ollut kiinnostunut laitteista, vaan kaikesta, mitä tapahtuu siellä taustalla. Vuonna 1998 perustin huvipuisto.net-sivuston, jossa esiteltiin kaikki Suomen tivolit ja huvipuistot. Siihen aikaan ei ollut paljon nettisivuja, joten siitä tuli puolivirallinen huvipuistosivusto.

Minulla oli valmiiksi aika paljon tietoa huvipuistoista ja vuonna 2004 ostin tämän tontin, joka oli silloin hiekkakenttä. 2005 rakennettiin väylien pohjat ja istutukset, 2006 oli varsinainen rakennuskesä ja 2007 puisto avattiin.

Oletko miljonääri?

En. Mutta ihmiset kyllä luulevat, että olen. Olen tavallinen pulliainen, jonka aika kului ennen vain töissä. Silloin ei ehtinyt kuluttaa sitä, mitä ansaitsi, joten kertyi pesämuna, jolla pystyi perustamaan huvipuiston.

Onko huvipuiston pitäminen kannattavaa?

Ei ole. En ole pystynyt vieläkään maksamaan itselleni paljoa yhtään palkkaa. Mutta ei tämä tappiollinenkaan ole, firma on hengissä. Omalla tilillä tosin on ollut kunnolla rahaa viimeksi 2004.

Mikä oli Nokkakiven ensimmäinen laite?

Ensimmäinen hankinta oli suihkulähde.

Kommentoi