Vuoden Luontokuva 2020 -kilpailuun lähetettiin yli 15 000 valokuvaa – parhaimmisto esillä näyttelyssä

Jyväskylän yliopiston tiedemuseon Luontomuseossa pääsee tutustumaan Vuoden Luontokuvat 2020 -näyttelyyn. Viime vuonna jo 40. kerran järjestetyn kilpailun pyrkimyksenä on esitellä kuvien kautta suomalaisen luonnon moni-ilmeisyyttä. Tärkeä rooli on myös kuvaajien luonnossa kokemilla elämyksillä ja oivalluksilla.

Luontomuseon intendentti Tanja Koskela kertoo, että kyseessä on suosittu näyttely, jota asiakkaat osaavat jo odottaa. Perinteisesti Vuoden Luontokuvat -kiertonäyttely on ollut esillä Jyväskylässä syksyllä.

– Näyttelyn siirto alkukesään mahdollisti sen, että näyttelyaika on tänä vuonna pari viikkoa totuttua pidempi, Koskela iloitsee.

Vuoden Luontokuva -kilpailu on Pohjoismaiden suurin luontokuvakilpailu, jota järjestää Suomen Luonnonvalokuvaajat ry. Vuonna 2020 kilpailuun lähetettiin ennätyksellinen määrä kuvia, yli 15 000 kuvaa 864:ltä eri valokuvaajalta. Näyttelyssä on 36 luontokuvaa, eli jokaisen kilpailusarjan kolme parasta kuvaa sekä kunniamaininnan saaneet kuvat.

Vuoden Luontokuvaksi 2020 valittiin Petri Pietiläisen Rakentaja. Pietiläinen on taltioinut kuvaansa pesätarvikkeita nokkaansa noukkivan haarapääskyn. Tilannekuvassa haarapääskyn muoto ja kaunis metallinhohtoinen höyhenpeite pääsevät oikeuksiinsa.

Koskela kuvailee näyttelyä värikylläiseksi. Tänä vuonna kilpailussa menestyneisiin kuviin on taltioitunut muun muassa sienten, niittykukkien, hyönteisten ja vedenalaisen maailman kauniita sävyjä.

Koskela kertoo, että koronan vaikutus ei vielä näy näyttelyn kuvissa, sillä kuvat on lähetetty kilpailuun viime vuonna alkuvuodesta juuri ennen pandemian alkua. Koronan aikaansaama luontosuhteen muutos ja ulkoliikuntainnostus voi kuitenkin antaa näyttelykävijöille omakohtaisia näkökulmia esillä oleviin kuviin.

– Ihmiset ovat liikkuneet nyt selvästi aiempaa enemmän luonnossa, joten luontokuvien katselu varmasti kiinnostaa, ja toisaalta tukee omaa luontoharrastusta, Koskela pohtii.

Vuoden Luontokuvat 2020, Luontomuseo, 14.5.–24.6.2021