Chris Viittanen on odottanut jo vuosia, että pääsee äänestämään

Nuorisovaltuuston puheenjohtaja Chris Viittanen toivoo, että tuleva valtuusto heijastelisi myös nuorten näkemyksiä Jyväskylästä. Riina Sydänmaanlakka

Riina Sydänmaanlakka

Jyväskylän nuorisovaltuuston puheenjohtaja Chris Viittanen, 18, on yksi heistä, jotka äänestävät kuntavaaleissa ensimmäistä kertaa elämässään.

– Olen odottanut tätä vuosia! Tulen perheestä, jossa ei paljoa politiikkaa puhuta, mutta äänestäminen on aina ollut tärkeää, Viittanen sanoo.

Nuorisovaltuusto haluaa kannustaa kaikkia 18 vuoden iän saavuttaneita äänestämään ja julkaisee some-kanavissaan kuntavaalivideon, jossa muun muassa kerrotaan perustietoja kuntavaaleista ja annetaan ohjeita äänestämiseen.

– Huomasimme, että selkeitä ohjeita ei oikein ole missään helposti saatavilla. Tekstitimme videon myös englanniksi. Monet ovat äänestämässä ensimmäistä kertaa, ja nyt pandemian aikana ei ole ollut mahdollista mennä vaikkapa kouluihin esittelemään vaaleja.

Lisäksi nuorisovaltuusto järjesti vaalitentin, jossa nuvalaisten tiukkoihin kysymyksiin vastasi yhdeksän ehdokasta eri puolueista. Nuorisovaltuustolaisia kiinnosti niin harrastusmahdollisuudet, konserttisali kuin ympäristökin.

18–24-vuotiaat äänestivät edellisissä, vuoden 2017 kuntavaaleissa vanhempia ikäluokkia huomattavasti laiskemmin. Myös Viittanen on pannut tämän tilastoja tutkaillessaan merkille ja korostaa nuorten äänten tärkeyttä.

On tärkeää, että valtuustoon pääsisi ihmisiä, jotka ovat ainakin valmiita kuuntelemaan esimerkiksi lukiolaisia.

Nuorisovaltuuston puheenjohtaja Chris Viittanen

– Jos nuoret äänioikeutetut äänestävät muita ikäluokkia vähemmän, vaarana on, että meille ei tule ollenkaan nuortennäköistä valtuustoa, eikä valtuusto heijastele nuorten tavoitteita. On tärkeää, että valtuustoon pääsisi ihmisiä, jotka ovat ainakin valmiita kuuntelemaan esimerkiksi lukiolaisia, Viittanen toteaa.

Viittanen vetoaa, että erityisesti kuntavaleissa jokainen ääni on tärkeä.

– Erot ovat niin pienet. Ja kuntavaaleissa vaikutetaan ihan omaan lähiympäristöön ja siihen, millaiseksi omaa asuinpaikkaa kehitetään. Muutenkin nuoret jäävät helposti ulkopuolisiksi poliittisesta keskustelusta. Ehkä ajatellaan, että nuoria ei kiinnosta, mikä taas voi johtua siitä, etteivät nuoret ole äänestäneet niin aktiivisesti, hän pohtii.

Vaikka Viittanen on odottanut omaa äänestämismahdollisuuttaan pitkään, hän ei koe, että äänestysikärajaa tulisi laskea 16 ikävuoteen.

– Sitä kuitenkin toivoisin, että kaikki vaalivuonna 18 vuotta täyttävät pääsisivät äänestämään. Samana vuonna syntyneillä on samanlaiset kokemukset, ja jos ei ole vaaleihin mennessä ehtinyt täyttää 18, seuraaviin vaaleihin menee taas vuosia.

Myös nuorten Ideanurkka-ryhmä kannustaa nuoria äänestämään. Ideanurkka on kaikille alle 30-vuotiaille avoin ryhmä, joka toimii Ohjaamo Jyväskylän alaisuudessa.

Ryhmä on toteuttanut kuntavaaliteemaisen Karkin varjolla -videosarjan, jossa haastatellaan neljää alle 30-vuotiasta eri puolueen kuntavaaliehdokasta. Videot ovat katsottavissa Ohjaamo Jyväskylän Youtube-kanavalla.

– Nuoret eivät oikein äänestä tänä päivänä, niin toivottiin, että tämä tempaus lisäisi äänestysprosenttia nuorten keskuudessa, Ideanurkan jäsen Erica Loftvik kertoo videoiden tavoitteesta tiedotteessa.

Vastausaikaa ehdokkaalla on vain sen verran, mitä kysyjällä kuluu yhden karkin syöntiin.

–  Etenkin nuorten olisi tärkeää äänestää, jotta nuorten asioita saataisiin enemmän esiin ja vanhoihin kaavoihin tulisi muutosta, Loftvik sanoo.

Kommentoi