Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kuvioiden ja värien rytmiikkaa – Tuula Vuolio-Vallenius inspiroituu kaupungin ja luonnon suhteesta

Muuratsalolaisen Tuula Vuolio-Valleniuksen kollaasimaalauksista koostuva Uudet kuviot -näyttely on esillä Galleria Patinassa. Vuolio-Vallenius yhdistää teoksissaan akryylimaa­lausta ja geelipainantaa, joita hän tekee paperimateriaalin, kuten sanoma- ja aikakauslehtien, tulosteiden ja vanhojen muistiinpanojen päälle.

Sen jälkeen Vuolio-Vallenius repii maalaamansa paperit haluamiinsa muotoihin, ja sommittelee ne uudelleen. Sommittelussa hänelle tärkeäksi nousevat yksityiskohdat sekä kuvioiden ja värien rytmiikka.

– Usein sommitteluvaihe on intensiivistä työskentelyä. Pidän nopeasta tekemisestä, ja käyttämäni tekniikka mahdollistaa sen, Vuolio-Vallenius kertoo.

Usein Vuolio-Valleniuksen huomion kiinnittävät lehden sivuilla käytetyt värit. Hän poimii mielellään talteen myös esimerkiksi ristisanatehtäviä ja sivuja, joilla esiintyy jokin kiinnostava muoto.

– Vaikka minulla on työhuone, saatan illalla kotona ottaa olohuoneeseen silppusäkkini ja ruveta sommittelemaan teosta kuin ohimennen, Vuolio-Vallenius hymyilee.

Hänen töissään pinnasta syntyy kerroksellinen. Tekstisisällöllä on monissa teoksissa oma roolinsa. Maalauksissa käytetyistä lehtijutuista jää usein näkyviin sanoja tai kirjaimia.

Vuolio-Vallenius luonnehtii itseään spontaaniksi värinkäyttäjäksi. Näyttelyn teoksissa hän on käyttänyt runsaasti maanläheisiä sävyjä, mutta mukana on myös muun muassa kirkasta oranssia ja violettia sekä hempeää pinkkiä.

Vuolio-Valleniukselle on tärkeää, että teoksissa värit ja muodot ovat vuorovaikutuksessa keskenään, mutta samalla myös ihmisten ja ympäristön kanssa. Samoja ominaisuuksia hän löytää hyvästä kaupunkisuunnittelusta. Vuolio-Valleniuksen teosten innoittajana toimiikin usein kaupunkiympäristön ja luonnon suhde.

– Olen neljännen polven jyväskyläläinen ja kaupunkilainen, mutta nykyisin asun Muuratsalossa. Huomaan ympäröivän luonnon vaikuttavan myös maalauksiini, Vuolio-Vallenius pohtii.

Tuula Vuolio-Vallenius: Uudet kuviot, Galleria Patina, 7.5.–2.6.2021