Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vaalit lukuina – Jyväskylässä on keski-ikäinen ehdokastarjonta

Kuntavaaliehdokkaiden keski-ikä on Jyväskylässä 47 vuotta, kun se on Kuntaliiton mukaan koko maassa 50 vuotta.

Kaupunginvaltuustoon äänestetään 67 kaupunginvaltuutettua. Jyväskylässä on 611 kuntavaaliehdokasta. Yli 60-vuotiaita on 156, 45–60-vuotiaita 175, 30–45-vuotiaita 179 ja alle 30-vuotiaita 101.

Miehiä on ehdokkaana 377 ja naisia 234. Kansanedustajia on ehdokkaana neljä ja yksi EU-parlamentaarikko. Nykyvaltuutetuista 51 pyrkii uudelleen tehtäväänsä.

Nuorimmat ehdokkaat ovat Jyväskylässä Suomen ruotsalaisella kansanpuo­lueella. Heidän neljän ehdokkaan keski-ikä on 29 vuotta. Seuraavaksi nuorin keski-ikä on Feministisen puo­lueen kuudella ehdokkaalla, 38 vuotta, sekä Liike Nytin 14:llä ehdokkaalla, 41 vuotta.

Vanhimmat ehdokkaat on Sininen tulevaisuus -puolueella, jonka kahdeksan ehdokkaan keski-ikä on 64 vuotta. 51 vuoden keski-ikä on Suomen Kommunistisessa Puolueessa ja Suomen Sosialidemokraattisessa Puolueessa.

Suomessa on 293 kunnassa 35 627 kuntavaaliehdokasta. Naisia on 39,7 prosenttia. Alle 30-vuotiaita on 8,5 prosenttia ja yli 64-vuotiaita 17,9 prosenttia.

Yhtä valtuustopaikkaa tavoittelee 9,1 ehdokasta.

Istuvia kunnanvaltuutettuja on ehdokkaana 6 520 eli 18,3 prosenttia. Kansanedustajia on ehdokkaana 176 ja europarlamentaarikkoja kuusi.

Kaikissa yli 50 000 asukkaan kaupungeissa ehdokkaita on enemmän kuin viisi ehdokasta yhtä valtuustopaikkaa kohti. Jyväskylässä yhtä valtuustopaikkaa tavoittelee 9,1 ehdokasta.

Tämänvuotisissa kuntavaaleissa ehdokkaiden osuus valtuustopaikkaa kohti on Kuntaliiton mukaan 25-vuotisen tarkasteluajanjakson korkein. Vaikka valtuustopaikat ovat hieman vähentyneet kevään 2017 kuntavaaleista, ovat ehdokasmäärät kasvaneet.

Myös ehdokkaiden määrä valtuustopaikkaa kohti on kasvanut edellisistä vaaleista. Se on nyt korkeampi kuin kertaakaan ajanjaksolla 1996–2021 järjestetyissä kuntavaaleissa, jolloin puolueiden ehdokasmäärät on rajattu korkeintaan puolitoistakertaisiksi valittavien valtuutettujen määrään verrattuna.

Ennakkoäänestys alkaa 26.5. Jyväskylässä on 17 ennakkoäänestyspaikkaa. Riskiryhmille on myös omia ennakkoäänestysaikoja. Hippoksella äänestyspaikka on ulkona, mutta myös muualla äänestäminen on tehty mahdollisimman turvalliseksi.

Kuntavaaleissa Jyväskylän kaupunginvaltuustoon valitaan 67 jäsentä. Valtuusto ja sen alaisuudessa toimivat kaupunginhallitus, lautakunnat ja jaostot tekevät päätöksiä siitä, miten Jyväskylää ja sen lähipalveluita kehitetään tulevaisuudessa.

Valtuusto päättää muun muassa kaupunkistrategiasta, kunnallisveroprosentista, keskeisistä investoinneista sekä palveluverkoista eli missä esimerkiksi terveyskeskuksia ja kouluja Jyväskylässä sijaitsee.

Lisäksi valtuusto hyväksyy kaupungissa vireillä olevat kaavat ja määrittää kaupungin kehittämistyön suuntaa tulevina vuosina.