Uusi seinämaalaus yläkaupungille – Jaakko Valo suunnitteli teoksen Kulmakartanon seinään jo 90-luvulla

Kuvataiteilija Jaakko Valon Seinäaate-seinämaalaus toteutetaan Kulmakartanon Kauppakadun puoleiseen päätyseinään. Kyseessä on pitkä hanke, sillä Valo suunnitteli teoksen jo vuonna 1994.

– Tämä on kolmas kerta, kun asia on ollut käsittelyssä. Nyt myös kaupunki lähti mukaan rahoitukseen ja suunnitelma meni läpi kaupunkikuvatoimikunnassa, Valo iloitsee.

Valo haluaa tuoda teoksellaan väriä ja vaihtelua yläkaupungille ja ylipäänsä kaupunkikuvaan. Valon lähtökohdat seinämaalauksen suunnittelulle ovat olleet rakennuksen kunnioittaminen ja sen arkkitehtuurin korostaminen.

–  Seinäaate koostuu 88 väriruudusta ja 16 eri värisävystä. Olen värejä valitessani ottanut huomioon, että kyseessä on 1950-luvun talo, ja poiminut sävyjä aikakauden värimaailmasta. Suunnitelmani on pysynyt muuten samana, mutta olen raikastanut alkuperäisen luonnoksen värejä, Valo kuvailee.

Kulmakartanon seinä on kunnostettu ja pohjatöitä tehty tulevaa seinämaalausta varten.

Valo kertoo, että maalaustyö päästään aloittamaan tällä viikolla. Työn tekee maalausurakoitsija, mutta Valo osallistuu itsekin maalaamiseen.

Kulmakartano sijoittuu eri linjaan muiden Kauppakadun talojen kanssa. Sen ansiosta seinämaalaus näkyy hyvin Kirkkopuistoon asti.

Jaakko Valo

– Työ etenee ylhäältä alaspäin, ja kaikki ruudut maalataan kahteen kertaan. Arvelen, että maalaamiseen tulee kulumaan ainakin viikko, Valo kertoo.

Seinäaate-nimen teos sai Valon tausta-ajatuksesta, että maalaus toimii rakennukselle pehmentävää ilmettä tuovana pintana, kuin seinävaatteena.

Valo on toteuttanut vuosikymmenten varrella Jyväskylään lukuisia suuria ulkoseinämaalauksia. Kauppakadulla niistä on ennestään kaksi, vuonna 1987 maalattiin Kauppakatu 5:n päätyseinä, ja vuonna 1991 toteutui seinämaalaus osoitteeseen Kauppakatu 11. Valo löytää uudesta seinämaalauksesta värillisiä yhtymäkohtia aiempiin teoksiinsa.

Valo on mielissään siitä, että Seinäaate toteutuu paikalle, jossa sen katselulle on paljon tilaa.

– Kulmakartano sijoittuu eri linjaan muiden Kauppakadun talojen kanssa. Sen ansiosta seinämaalaus näkyy hyvin Kirkkopuistoon asti, Valo sanoo.

Seinäaate koostuu 88 väriruudusta ja 16 eri värisävystä. Olen värejä valitessani ottanut huomioon, että kyseessä on 1950-luvun talo, ja poiminut sävyjä aikakauden värimaailmasta.

Jaakko Valo

Valo suunnittelee abstraktit seinämaalauksensa ympäristön ja arkkitehtuurin ehdoilla.

– En halua teosteni hyppivän silmille, vaan olevan osa kaupunkikuvaa. Myös Seinäaate tulee olemaan luonteva jatkumo talolle ja katunäkymälle, Valo pohtii.

Hän kokee, että abstraktit seinämaalaukset kestävät paremmin aikaa kuin esittävät, sillä niihin ei kyllästy niin herkästi. Valon aiemmat seinämaalaukset ovat kestäneet hyvin aikaa ja säätä. Valo kertoo, että hänen teoksensa ovat pääasiassa säästyneet myös ilkivallalta ja töherryksiltä.

– Kun toteutin Ruusupuiston alikulkuun Yhteys-teoksen 1980-luvulla, se sai olla ainakin 15 vuotta ilman yhtään sotkua, Valo hämmästelee.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut