Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Uusi Iloinen Teatteri kritisoi kulttuurialaa syrjivää turvavälivaatimusta – Tukkijoen ensi-ilta siirtyy toista kertaa

Uuden Iloisen Teatterin Tukkijoella-näytelmän piti olla Muuramen Riihivuoressa ensi-illassa 18.6., mutta nykyisten koronarajoitteiden voimassa ollessa se ei ole taloudellisesti mahdollista toteuttaa. Tuotanto toteutetaan Riihivuoressa kesällä 2022.

Keski-Suomen alueen 12.5. lievennetyt koronarajoitukset mahdollistavat yleisötilaisuuden järjestämisen 50 henkilölle. Määrä voidaan ylittää edellyttäen muun muassa, että asiakkaiden keskinäistä, vähintään kahden metrin turvavälimääräystä noudatetaan.

Uusi Iloinen Teatterin teatterijohtaja Timo Kärkkäinen kritisoi muun tapahtuma- ja teatterialan kanssa opetus- ja kulttuuriministeriön ja THL:n suositukseen perustuvaa lähikontaktien välttämiseen määriteltyä kahden metrin turvavälivaatimusta.

– Teatterikatsomoihin sovellettuna se on kulttuurialaa vahvasti syrjivä. Teatterisektorilla se syrjii erityisesti niin kutsuttujen valtio-osuuksien piiriin kuulumattomia ammattiteattereita. Vallitseva säännöstö estää alan ammattilaisia työllistävät tuotannot. UIT vaatii pikaista metrisäännöstä luopumista ja terveysturvallisuuden huomiointia hygienia- ja maskisuosituksin sekä yleisömääräsäätelyä tartuntalain mukaan vähintäänkin 50–75 prosentin katsomokapasiteetilla, Kärkkäinen sanoo.

Hän jatkaa, että jos Riihivuoren kesäteatteri olisi ravintola, he saisivat ottaa sisään 320–470 asiakasta.

– Kun kyseessä on teatteri, jossa hygieniasta ja turvaväleistä on helppo huolehtia, ja asiakkailla on maskit koko ajan kasvoilla, sallittu asiakasmäärä on 50. Kulttuurialan syrjintä on suorastaan edesvastuutonta ja tällaisen politiikan uhriluku tulee olemaan suuri, Timo Kärkkäinen toteaa.

UIT aikoo tuottaa kesällä 2021 Riihivuoreen yksittäisiä tai lyhyen periodin teatteriesityksiä ja musiikkituotantoja, mikäli koronarajoitukset kesän mittaan sen sallivat.