Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lomareissun vuoksi ei saa aikaistettua kakkosrokotusta

Jyväskylässä, Hankasalmella ja Uuraisilla on koronarokotteen ensiannoksen saanut yli 54 000 asukasta. Vauhtia jarruttavat vain rokotteiden niukkuus ja kakkosaikojen vaihtelu.

Keskiviikkona 19.5. nettiajanvaraus avautui kaikille 47-vuotiaille ja heitä vanhemmille. Varausoikeus on edelleen voimassa myös kaikilla sairauden vuoksi riskiryhmäläisillä.

Ensi viikolla ovat alustavan suunnitelman mukaan saamassa ajanvarausvuoron 45–46-vuotiaat ja sitä seuraavalla viikolla 40–44-vuotiaat. Viikkojen 21 ja 22 ajanvarauksen avautumispäivät tiedotetaan lähempänä, kun saadaan tietää saapuvien rokotteiden määrä ja edellisen ikäluokan aktiivisuus.

Viime päivinä moni on soittanut koronarokotusneuvontaan vaihtaakseen kakkosrokotukseen annettua aikaa. Esimerkiksi heinäkuun lomaviikoille osuvaa kakkosaikaa haluttaisiin aikaistaa, mutta se ei THL:n ohjeiden mukaan ole mahdollista. Aikaa voi siirtää vain eteenpäin, mutta silloin oman rokotussuojan täydentyminen lykkääntyy.

– Toivomme, että kaikki muut kuin sairastumisesta johtuvat aikataulumuutokset jätettäisiin tekemättä, ja mökkimatkat sekä muut reissut suunniteltaisiin niin, että annettu rokotusaika onnistuisi, Jyväskylän, Uuraisten ja Hankasalmen koronarokotuksista vastaava ylilääkäri Johanna Tuukkanen vetoaa.

Hänen mukaansa rokotteiden varaaminen 12 viikon päässä häämöttävään kakkosrokotukseen suunnitellaan tarkasti. Muutokset vaikeuttavat toimintaa rokotusasemilla ja hidastavat kokonaistavoitteen saavuttamista.

On saatu myös tieteellistä näyttöä siitä, että 12 viikon rokoteväli antaa paremman suojan kuin lyhyempi annosväli. Tämän vuoksi rokoteväliä ei kannata lyhentää.

Rokotteiden jakelua on muutettu alkuperäisestä Keski-Suomen sisällä niin, että sairaanhoitopiirin kaikki kunnat etenisivät suunnilleen samaa tahtia. Myös valtakunnallisesti on jakelussa painotettu pahimpia epidemia-alueita.

Ajanvarauksen koronarokotukseen voi tehdä verkossa osoitteessa www.jyvaskyla.fi/koronarokotus/ajanvaraus tai puhelimitse numerossa 014 266 1472.