Kevätkaunottaria 1970-luvulta, kun muoti ja autokauppa yhdistivät voimansa

Opel Record Sprint Coupe, V. Nyströmin autoliike ja Kauppa-Pirtti Muotikulma Oy Kirsti Vaherton kotialbumi

Kirsti Vaherto

Kevät! Unelmat esiin, katse valoon ja tulevaisuuteen. Nykyajan kiireinen ja tehokkuutta vaativa liike-elämä ei liiemmin välitä historian pölystä ja painolastista, vaan menneeseen vilkaistaan korkeintaan tilastojen valossa. Vilkaistaessa muuhunkin kuin tilastoihin huomaa, miten innovatiivisia ratkaisumalleja Jyväskylästä löytyy vuosikymmenten takaa.

Uudessa Jyväskylän lehdessä (kuten Suur-Jyväskylän Lehden nimi oli 1970-luvulla) oli 15.4.1970 uraauurtava ilmoitusten yhteistyöponnistus, iso juttu täynnä naisia, muotia ja autoja, nimeltään 20 kevätkaunotarta.

Datsun 1600 de luxe ja Tampuku / Keski-Suomen Pukimo Oy Kirsti Vaherton kotialbumi

Ydinkeskustassa toimi naisten muodin erikoisliikkeitä aina putiikeista muotitavarataloihin ja autokaupoilla oli keskustassa ja sen välittömässä läheisyydessä useita kivijalkamyymälöitä. Kaupankäynti oli vilkasta, yrittäjäkeskeisyys ja yhteistyö tiivistä.

Kuvat kertovat siitä ennakkoluulottomuudesta ja ideoinnista, mitä yrittäjät yhdessä saivat aikaan myös mainonnassa.

Jo silloin yrittäjät edistivät keskuudessaan uutta näkökulmaa ja uusia ratkaisumalleja.

Tuolloin muun muassa Yhdysvalloissa kokoustaneet maailman huippupoliitikot ja johtavat talousmiehet esittivät loppuarvioinneissaan teemasta yrittäjyys, että ”taloudellisen kasvun taittuminen on pakottanut kiinnittämään aikaisempaa enemmän huomiota yrittäjyyteen ja sen tukemiseen. Sillä se on maailmanlaajuisesti ainoa keino selvitä taloudellisista vaikeuksista”.

Elite 1500 M, Sisämaan Auto Oy ja E-tavaratalo Mäki-Matti Kirsti Vaherton kotialbumi

Vuosikymmenten läpi yrittäjät ovat halunneet niin valtion kuin kuntien päätöksentekijöiden kiinnittävän huomionsa yritystoimintaan ja sen tärkeyteen. Brittiläinen taloustutkija ja sosiologi, tohtori Nicholas Falk, lausui jo vuosikymmenet sitten: ”Think Small” ja ”Unohditteko pienet”.

Ford Capri L 1600 L, Are Oy ja Tavaratalo Keskimaa-Sokos Kirsti Vaherton kotialbumi

Nyt poikkeuksellinen tilanne on valaissut talouselämälle ja meille kaikille jälleen kerran pk-sektorin ja yrittäjyyden tärkeyden. Epävarmoissa oloissa innovointi ja yhteistoiminnan merkitys on aiemminkin oivallettu ja oivalletaan varmasti myös tänä päivänä. Yritteliäisyydessä on voimaa.

Muistan, kuinka Vatevan messuilla, jokakeväisessä muotitapahtumassa, juontajat toistivat vuosi toisensa jälkeen näytöksissään, miten ”tänä keväänä naiset ovat entistä kauniimpia”.

Fiat 128, Hankkija Jyväskylän Autokellari, ja Kappa-Aula Kirsti Vaherton kotialbumi

Vateva oli suomalaisten vaatevalmistajien etujärjestöstä, Vaatetusteollisuuden Keskusliitosta (1958–1994) käytetty lyhenne. Suuri yleisö tunsi Vatevan sen järjestämistä jokavuotisista muotimessuista, jotka järjestettiin vuodesta 1975 alkaen Helsingin Messukeskuksessa.

Vateva-sana on yhä käytössä vaatetusalan tapahtumia järjestävässä alan vaatetusalan tapahtumia järjestävän Muoti-Vateva Oy:n nimessä ja sen aputoiminimenä.

Peugeot 304, Maan Auto Oy ja Tavaratalo Asko Kirsti Vaherton kotialbumi

Jotkut asiat eivät vaan muutu. Naiset ovat entistä kauniimpia ja autot kiiltävämpiä. Tänäkin keväänä!

Plymouth Valiant Duster 20 Sport Coupe, Berner Oy ja Pukimo T. Tammivuori Kirsti Vaherton kotialbumi

Kirjoittaja on aikanaan toimineen Kauppa-Pirtin jälkipolvea.

Kommentoi