Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Katosiko kiekko? – Röyhkeimmissä tapauksissa kiekkovaras väijyy puskassa sopivaa kohdetta

Frisbeegolfin suosio on kasvanut vauhdilla, ja samalla esiin on noussut ikävä ilmiö: kiekkoja varastetaan väyliltä sekä löytökiekkolaatikoista.

Jyväskylän Liitokiekkoilijoiden puheenjohtaja Sami Talvensola kertoo, että kiekkoja lähti vorojen matkaan jonkin verran jo viime kesänä, mutta nyt ilmiö on muuttunut entistä näkyvämmäksi.

Röyhkeimmissä tapauksissa kiekkovarkaat piiloutuvat Talvensolan mukaan väylän varrelle puskaan – ja mieluiten sellaisessa paikassa, jossa kiekkoja heitetään pitkälle. Kun kiekko saapuu kohdalle, se napataan ja poistutaan nopeasti paikalta.

– Sitten on näitä tapauksia, että useampi porukka on samaan aikaan treenaamassa, joku poistuu ripeästi paikalta, ja pitkälle heitetty kiekko onkin kadonnut, Talvensola kuvailee.

Talvensola summaa, että ainakin somen perusteella ilmiö on yleistymässä joka puolella Suomea. Jyväskylässä kiekkoja on kadonnut mystisesti ainakin Keljonkankaan radalta, johon on helppo tulla, ja jossa heitettävät välimatkat ovat pitkiä.

Myös Keljonkankaan löytökiekkolaatikkoon on murtauduttu vuoden aikana useampaan otteeseen.

Jyväskylän Liitokiekkoilijoilla on nollatoleranssi. Jos meille jää kiinni, asia viedään aivan varmasti eteenpäin.

Sami Talvensola, Jyväskylän Liitokiekkoilijat

– Tiedossa on, että asialla on nuoria jannuja, mutta osa on kyllä valitettavasti ihan aikuisia. Näistä on ilmoitettu myös poliisille, löytökiekkolaatikosta vastaava Heikki Multanen sanoo.

Multasen mukaan näkyvät ”juoksukiekkovarkaudet” ovat radalla vielä melko harvinaisia, mutta löytökiekkoja jää paljon palauttamatta.

– Mutta paljon niitä myös onneksi palautetaan laatikkoon ja oikeille omistajilleen.

Sami Talvensola korostaa, että kyse ei ole niinkään kiekon arvosta, vaan kiekko on urheilijalle ennen kaikkea tärkeä työkalu.

– Jos heittäjältä viedään kiekko, joka sattuu olemaan luottoväline jollakin tietyllä kierroksella, se vaikuttaa suoritukseen merkittävästi. Hyllystä ei välttämättä pysty ostamaan uutta täysin samanlaista.

Jos joku kiekon ehdoin tahdoin sieltä varastaa, kun kiekko on pelissä ja omistaja paikalla, kyseessä on näpistys.

Rikoskomisario Sami Salo, Sisä-Suomen poliisilaitos

Talvensola tietää, mistä puhuu, sillä hänen perheessään on omakohtaista kokemusta kiekon katoamisesta.

– Tyttäreni heitto meni pitkäksi kummun yli, ja tiesimme tasan tarkkaan, mihin sen olisi pitänyt tulla. Kiekkoa ei kuitenkaan löytynyt, ja yksi porukka lähti kiirehtien pois väylältä.

Talvensolan tytär on tavoitteellinen frisbeegolf-urheilija, ja kiekko oli hänelle tärkeä, monta vuotta käytössä ollut urheiluväline. Useamman etsintäkuulutuksen ja luvatun löytöpalkkion jälkeen kiekko viimein palautettiin omistajalleen, mutta kokonaan mustalla tussilla sutattuna.

– Palauttaja kertoi löytäneensä sen väylältä. Uskon kyllä hänen tarinaansa, mutta joku sen oli sutannut.

Talvensola arvelee, että varastettuja kiekkoja myydään myös eteenpäin.

– Jos myytävänä on iso läjä käytettyjä kiekkoja, joissa kaikissa on eri yhteystiedot, kannattaa kysellä, mistä ne ovat peräisin, tai jättää kokonaan ostamatta. Lisäksi omiin kiekkoihin on hyvä laittaa aina oma nimi ja puhelinnumero, hän sanoo.

Talvensola toivoo, että kaikki harrastajat reagoisivat kiekkonäpistyksiin.

– Ilmiö on laajenemassa, ja sille pitää saada stoppi. Selkeistä näpistystapauksista olisi hyvä laittaa tieto poliisille, vaikka se vähäpätöiseltä asialta tuntuisikin. Jyväskylän Liitokiekkoilijoilla on ainakin nollatoleranssi. Jos meille jää kiinni, asia viedään aivan varmasti eteenpäin.

Rikoskomisario Sami Salo Sisä-Suomen poliisilaitokselta toteaa, että kiekkojen varastaminen ei ole ainakaan vielä näkynyt Jyväskylässä poliisille asti.

– Yksittäisiä tapauksia on voinut tietysti olla. Jos joku kiekon ehdoin tahdoin siellä varastaa, kun kiekko on pelissä ja omistaja paikalla, kyseessä on näpistys. Mutta jos kiekko vaan häviää, emme voi tietää, löytääkö sen joku vai ei. Jos löytökiekossa on omistajan yhteystiedot, eikä löytäjä palauta sitä, se voisi täyttää rikoslain mukaan lievän kavalluksen tunnusmerkistön.