Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Taidetta pakkauspahvista – arkinen materiaali on saanut Mika Natrin käsissä uusia muotoja

Kuvataiteilija Mika Natrin näyttely Galleria Beckerissä koostuu hänen tänä vuonna valmistuneista teoksistaan, joiden materiaalina on toiminut pakkauspahvi. Natri sai idean, kun hän osti työvälineitä, jotka saapuivat pahviin pakattuna.

– Mietin, mitä muuta pahvista voisi tehdä, kuin vain kierrättää sen. Tein pahvista yhden teoksen, ja huomasin että se on kiva ja suoraviivainen materiaali työstää, Natri sanoo.

Teoksillaan Natri haluaa ottaa kantaa nykypäivän kulutustottumuksiin ja ihmisten tapaan tilata tavaraa halpatuotantomaista. Usein tuotteet on pakattu postituksen ajaksi moniin muovikerroksiin, ja päällimmäisenä on yleensä pahvilaatikko.

Vaikka Natrin näyttelyn teosten taustalla onkin materialismiin kohdistuvaa kritiikkiä, on estetiikka ollut hänelle tärkein lähtökohta teoksia tehdessä.

Käytetystä pakkauspahvista muodostui Natrin käsissä abstrakteja kolmiulotteisia teoksia.

Hänen töissään pahvilaatikko on kadottanut alkuperäisen muotonsa, mutta pahvin olemus ja tekstuuri on useissa teoksissa läsnä. Kaikille tuttu arkinen materiaali näyttäytyy teoksissa normaalista poikkeavissa muodoissa. Natri on muun muassa rullannut, taivuttanut ja pinonnut pahvia.

– Pahvi on rytmikäs materiaali, Natri kuvailee.

Hän halusi pitää värimaailman pelkistettynä, joten teokset ovat joko käsittelemättömän ruskean pahvin värisiä tai valkoiseksi maalattuja.

Aaltopahvin kennomainen rakenne korostuu etenkin valkoiseksi maalatuissa teoksissa.

Natri on monipuolinen materiaalien käyttäjä, ja hän tekee veistoksia myös muun muassa puusta, muovista, pronssista ja kivestä.

Näyttelyn suurikokoisin teos, Rulla III on halkaisijaltaan hieman yli metrin kokoinen. Pahvi on Natrin mukaan selvästi nopeampi ja kevyempi materiaali työstää kuin esimerkiksi pronssi tai kivi, mutta isoa pahviteosta tehdessään työnteon tuntee vartalossaan.

– Kuvanveisto on fyysistä työtä, Natri hymyilee.

Mika Natri: Teoksia, Galleria Becker, 8.5.–26.5.2021