Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Café Alvar siirtyi museosta toiseen – Keski-Suomen museon vanhaan kahvilatilaan tuli elämää ainakin kesän ajaksi

Alvar Aalto -museossa toiminut Café Alvar avasi ­lauantaina pop up -kahvilan Keski-Suomen museon (KeMu) tiloissa.

Kahvila joutui sulkemaan ovensa huhtikuussa Alvar Aalto -museorakennuksen peruskorjauksen takia.

– Café Alvar ehti toimia Aalto-museossa 13 vuotta. Kun remontti lähestyi, ­asiakkailla alkoi olla kova huoli, mihin he pääsevät kahville ja saako tältä suunnalta lounasta enää muualta kuin yliopiston ravintoloista, kahvilan yrittäjä Anna Kylmälä sanoo.

Café Alvar toimii nyt Keski-Suomen museon kolmannen kerroksen kahviotiloissa. Tila on Alvar Aallon suunnitteleman, vuonna 1960 valmistuneen museorakennuksen vanhinta osaa, ja siinä toimi 1960-luvulla Ruth Oy:n Kahvila Ruusupuisto. Sittemmin tila jäi kokouskäyttöön, ja sitä on voinut vuokrata yksityistilaisuuksiin.

Pienet ja aiempaa epäkäytännöllisemmät tilat arveluttivat yrittäjää, mutta lopulta Kylmälä päätti kuitenkin ryhtyä toimeen.

– Eihän kahvilan tarvitse olla ihan samanlainen kuin Alvar Aalto -museossa. Laadimme valikoiman sen mukaan, mitä on näissä tiloissa toteutettavissa.

Kylmälän mukaan päätökseen vaikutti asiakkaiden toiveiden lisäksi ratkaisevasti myös omat työntekijät. Kylmälän lisäksi Café Alvarissa jatkaa kolme osa-aikaista työntekijää.

– Ei työntekijöitä voi noin vaan hylätä, vaikka he ovatkin niin osaavaa porukkaa, että saisivat varmasti muutakin työtä. Jos asiat menevät hyvin, kaikille voi riittää enemmänkin tunteja.

Pop up -kahvilan valikoimassa on ainakin makeita ja suolaisia leivoksia sekä salaattiannoksia. Loppukesäksi Kylmälä on visioinut myös lounaskeittotarjoilua.

Kylmälän mukaan Café Alvarin asiakaskunta koostuu museokävijöiden lisäksi kahvilan omasta kanta-asiakasjoukosta.

– Kesäisin meillä on enemmän museoasiakkaita. KeMussa on ehkä vähän erilainen asiakaskunta kuin Aalto-museossa, ja tämä näkyy myös valikoimassa: teemme esimerkiksi täytettyjä leipiä ja ihan perinteistä pullaa, Kylmälä sanoo.