Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Elokuva-arvio | Viinan voimalla ikävystymistä vastaan

Yhdet vielä

Ohjaus: Thomas Vinterberg. 117 min. K12. 2020.

***½

Yhdet vielä kuvaa neljää samassa koulussa työskentelevää leipääntynyttä miesopettajaa, joiden nuoruuden haaveet ovat vaihtuneet keski-iän apatiaan. Arjen ja mielen totaaliharmauteen he löytävät kirkasteeksi alkoholin, itsepetoksellisemmin ilmaistuna Finn Skårderudin teorian siitä, että ihminen elää luonnostaan jatkuvassa 0,5 promillen etanolivajauksessa.

Jotta itselle valehtelu olisi mahdollisimman syvää, naamioi nelikko projektinsa psykologiseksi kokeeksi, eräänlaiseksi hiprakassa luoduksi esseeksi, johon liittyy sääntöjä, kuten että juoda saa vain työaikana ja ettei sovittua promillerajaa sovi ylittää. Alkuun kaikki näyttää hyvältä: opettaminen alkaa taas maistua, perhe-elämä toimia ja iloiset ajatukset vilis­tää tajunnan piirissä. Koska viinasta tulee hyvä olo ja asiat tuntuvat luistavan, lääkeannosta tekee mieli kasvattaa.

Miesporukan juopottelusta on tehty elokuvia pikemmin liikaa kuin riittävästi, mutta Thomas Vinterberg käsittelee pyrkimystä optimaalisen humalan ylläpitoon tavallista kypsemmin ja kiinnostavammin. Lopulta Yhdet vielä ei kerro niinkään alkoholismista vaan elämästä, unelmista ja rakkaudesta, joihin alkoholi tuo vain omat sävynsä.

Tapahtumia kehystetään Søren Kierkegaardin pessimistissävytteisillä ajatuksilla ja viittauksilla Ernest Hemingwayn ja Winston Churchillin kaltaisiin sankarijuoppoihin. Mieleen tulee eräänlainen sukulaisuus Veikko Huovisen runsaan alkoholin käytön myönteisiin puoliin keskittyviin teksteihin – sillä erolla, että nyt asialla ovat taitamattomat juopottelijat.

En ole koskaan erottanut, puhutaanko tanskaa selvin päin vai kunnon hönössä, mutta tällä kertaa näyttelijät tuovat humalan eri sävyt esiin muutenkin kuin puhetta sammaltamalla. Vaikka Vinterberg ei yllä parhaiden töidensä ( Juhlat, 1998; Jahti 2012) tasolle, hänen luottonäyttelijänsä Mads Mikkelsen on jälleen aivan tavattoman hyvä niin parin paukun jälkeisessä hilpeydessä kuin elämäänsä kyllästyneenä opettajana ja perheenisänä.

Jättihitiksi Tanskassa noussut Yhdet vielä voitti European Film Awards -gaalassa parhaan elokuvan ja ohjauksen palkinnot, mutta suuremman huomion sai luonnollisesti parhaan ”kansainvälisen” (ei-englanninkielisen) elokuvan Oscar. Sittemmin on uutisoitu suunnitelmista tehdä englanninkielinen versio, jossa pääosassa nähtäisiin Leonardo DiCaprio.