Meeri Sarestie kisaa torstaina metsätiedon paremmuudesta

Torstaina 20.5. on jyväskyläläisellä Meeri Sarestiellä jännittävä päivä, sillä hän osallistuu valtakunnallisen Metsävisan finaaliin. Mukana on 50 yläkoululaista eri puolilta Suomea.

Metsävisa on järjestetty yhtäjaksoisesti vuodesta 1982 alkaen. Finaalin osallistujat pääsivät mukaan 21 000 oppilaan joukosta. Meeri on ainoa Jyväskylän osallistuja.

– Meille ilmoitettiin aikaisemmin keväällä, että tehdään Metsävisa, jossa on aihealueena 8. luokan biologian asiat. Olin yllättynyt, että sain Kilpisen yhtenäiskoulusta parhaan tuloksen. Myöhemmin keväällä sain kuulla, että pääsin finaaliin.

16-vuotias Meeri Sarestie kertoo olleensa pienempänä kiinnostunut metsästä ja kasveista. Nykyisin hän harrastaa jalkapalloa, joten se vie ison osan hänen vapaa-ajastaan.

– Metsässä oloni on vähentynyt, sillä olen allerginen hyttysille ja pelkään hirvikärpäsiä. Tykkään olla metsässä silloin, kun ei ole vielä paljon hyttysiä, ja olenkin välillä viettänyt metsässä pidempiä aikoja. Lapsena kävin vanhempien kanssa mustikassa ja metsäretkillä. Paitsi, jos olen ihan tuntemattomassa metsässä. Silloin pitää olla varovainen, Meeri Sarestie sanoo.

Hän jatkaa, että nuoret ovat kiinnostuneita luonnosta kokonaisuuden näkökulmasta, ja ovat siitä huolissaankin.

Finaalilähetys alkaa verkossa huomenna kello 12. Ohjelman juontaa toimittaja Mikko ”Peltsi” Peltola. Mukana lähetyksessä ovat muun muassa hiihdon MM-mitalisti Jasmi Joensuu sekä maa- ja metsätalousministeri Jari Leppä. Finalistit vastaavat kysymyksiin kouluiltaan Metsävisa-sovelluksella.

Meeri Sarestie on valmistautunut finaaliin lukemalla metsä- ja eläinaiheisia kirjoja sekä biologian kirjaa.

– Tunnustan, että jännittää. Saimme harjoituskysymyksiä esimerkiksi lintu- ja marjalajeista, hirven sarvesta ja puusta. Aika hauska oli kysymys siitä, mihin aikaan kesästä kannattaa tehdä saunavihta tulevaa talvea varten. Kysymykset ovat finaalissa monivalintakysymyksiä.

Kaikki finalistit saavat rahapalkinnon oman sijoituksen mukaan. Voittaja saa 500 euroa.

Vielä lisäksi?

Mitä teet, jos voitat finaalin?

Laittaisin palkintorahasta suurimman osan säästöön. Olen kova säästäjä, ja en käytä muutenkaan paljon rahaa.

Millainen metsä on suosikkisi?

Suomen metsistä tykkään sellaisista tosi paljon, joissa on paljon pehmoisen näköistä sammalta. Sinne tekee mieli mennä makaamaan. Tykkään ulkomailla sademetsistä. Niissä on lämmintä ja kosteaa. Lintujen ja erilaisten sirkkojen äänet kuuluvat siellä hienosti. Hawajilla on ainutlaatuinen luonto ja sen sademetsä oli yksi huikeimmista, jossa olen käynyt. Thaimaassakin on hienoja sademetsiä.

Joko odotat kesälomaa?

Kyllä odotan innokkaasti. Ysin lopussa on ollut paljon loppukokeita ja erilaisia tehtäviä, ja se on ollut kuormittavaa. Olen mahdollisimman paljon kavereiden kanssa ja jalkapallo vie aikaani kesällä. Kerään kaikki voimavarat lukiota varten.