Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Jyväskylän sataman kärjessä pääsee saunomaan ensi kesänä

Jyväskylän Lutakon satamaan tulee pitkään puhuttu saunaravintola, kun Osuuskauppa Keskimaan hallitus näytti 5,5 miljoonan euron investoinnille peukkua huhtikuun lopussa. Summa sisältää kiinteistön ja kalusteet.

Hankkeen toteuttavat yhdessä Jyväskylän kaupunki ja Keskimaa. Kaupunki vuokraa Keskimaalle sataman kärjestä tontin 30 vuodeksi. Keskimaa puolestaan rakennuttaa kärkeen 1 190 neliömetriä sauna-, ravintola- ja kokoustiloja kahteen kerrokseen.

Terassille asiakaspaikkoja tulee yhteensä 300 ja ensimmäisen kerroksen ravintolaan 125. Lisää asiakkaita mahtuu toisen kerroksen muunneltaviin kokoustiloihin, jotka toimivat tarvittaessa myös ravintolan jatkeena. Sauna-asiakkaille pukukoppeja on yhteensä 50: 25 naisten ja 25 miesten puolella. Saunoja rakennukseen on tulossa kolme.

– Saunojen yksityiskohtia säädetään seuraavan vuoden aikana, mutta tulossa olisi ainakin savusauna, mutta ei puulämmitteinen, paljastaa majoitus- ja ravintola-alan toimialajohtaja Pasi Kunelius.

Tässä ollaan tekemässä käyntikorttia Jyväskylälle.

Pasi Kunelius

Saunaravintolan rakennustyöt alkavat jo kesäkuussa. Asiakkaat pääsevät löylynheittoon arviolta alkukesällä 2022.

Rakennustyömaa vaikuttaa pian myös Rantaraitilla liikkumiseen, sillä kevyt liikenne ohjataan pysäköintialueen läpi ohi työmaan.

Raitti ei sataman kärjessä palaa enää rantaan, sillä saunaravintolan yhteyteen tulee aidattu järvivesiallas asiakkaiden käyttöön. Allas ja kevyt liikenne eivät sovi turvallisesti yhteen, joten Rantaraitti siirtyy kulkemaan rantaviivasta saunaravintolan takapihalle.

Saunaravintolan viereen Rantaraitin varteen on tulossa myös kylmiä aittoja sekä Alvar Aallon suunnittelema vene.

– Alvar Aallon vene on ollut Säynätsalossa, ja on jo pitkään mietitty, että se pitäisi saada paremmin esiin. Nyt sekin järjestyy, iloitsee Jyväskylän kaupungin elinkeinojohtaja Anne Sandelin.

Kaupunki on kehittänyt Lutakon aluetta 1980-luvulta lähtien ja erityisesti satamaa viime vuodet.

– Tuntuu, että nyt ollaan pitkän prosessin päässä, Sandelin toteaa.

Sandelin on tyytyväinen siihen, että saunaravintola tuo satamaan ympärivuotiset kahvila- ja ravintolapalvelut.

Keskimaalla Satamankärki-työnimellä kulkenutta hanketta on valmisteltu pari vuotta ja julkisesti siitä on puhuttu vuoden verran. Eniten Osuuskaupassa päitä on raavituttanut investoinnin kannattavuus.

– Osuuskauppa ei voi tehdä miljoonainvestointia ja sen jälkeen sillä tappiota 30 vuotta, toimitusjohtaja Antti Määttä sanoo ja viittaa tontin vuokra-aikaan.

Sekä kaupungin että Keskimaan väki korostavat, että kyse ei ole vain ravintola- ja saunahankkeesta, vaan ennen kaikkea matkailuhankkeesta.

Viime vuonna Keski-Suomessa kävi 700 000 matkailijaa, joiden matkakohteissa korostuivat Lutakon satama, Laajavuori sekä Jämsän Himos.

– Tässä ollaan tekemässä käyntikorttia Jyväskylälle. Haluamme luoda Jyväskylään matkailullisen maamerkin veden äärelle, Pasi Kunelius kiteyttää.

Käyntikortti rakennetaan hirrestä ja sen suunnittelusta vastaa Arkkitehtitoimisto Koan Oy:n suunnittelijat Marko Simsiö ja Johannes Koskela. Urakoinnista vastaa Rakennustoimisto Alonen Oy.

Saunaravintolaa on suunnitteluvaiheessa kutsuttu Satamankärjeksi. Keskimaan mukaan se on kuitenkin työnimi ja siksi osuuskauppa järjestää kesällä kaupunkilaisten kesken nimikilpailun.