Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Julistenäyttely Vakkarissa – Marjo Hallilan julisteet ovat pelkistettyjä ja tilaa jättäviä

Bar Vakiopaineen seinillä on toukokuun ajan esillä Suolahden sörkänmäkeläisen kuvataiteilija Marjo Hallilan julistenäyttely, johon hän valitsi julisteitaan vuosilta 2016–2021. Hallila maalaa ja tekee grafiikkaa, ja myös julistetaide on kulkenut hänen muun taiteellisen työskentelynsä rinnalla pitkään.

– Rakastan julisteita ja ihailen julistetaiteilijoita. Ilokseni olen myös itse saanut olla puolalaisen julistetaiteen mestarin, professori Mieczysław Wasilewskin julistestudion oppilas vuosina 2014–2016, Hallilla kertoo.

Hallila luonnehtii Vakiopaineen teoksiaan yhteiskunnallisiksi ja kulttuurisiksi julisteiksi. Esillä on muun muassa Tuokiokuvia Varsovasta -sarja, johon Hallila on poiminut kaupungin katukuvasta ja arkkitehtuurista itseään visuaalisesti kiinnostavia ja kaupungin luonnetta kuvaavia yksityiskohtia ja maamerkkejä, kuten patsaita, liikkeiden kylttejä ja osia rakennuksista.

Julistetaiteessa Hallilaa kiinnostaa se, miten vähillä elementeillä ja pelkistetyllä ilmaisulla voi välittää paljon informaatiota. Tekstin ja kuvan suhde, julisteen koko ja valittu fontti vaikuttavat kaikki lopputulokseen ja julisteen tunnelmaan. Hallila pitää myös sanaleikeistä.

– Parasta julisteiden suunnittelussa ovat oivaltamisen hetket, Hallila hymyilee.

Hallila toi Vakiopaineeseen pääasiassa mustavalkoisia julisteita, jotka pysäyttävät, mutta jättävät katsojalle tilaa. Seinälle ripustettujen julisteiden lisäksi Hallila päällysti yhden pylvään värikkäillä julisteillaan. Pylvääseen liisteröitynä julisteiden olemus ja paperin tekstuuri pääsevät oikeuksiinsa, ja julisteet saivat myös rypistyä ja mennä osittain päällekkäin.

Parasta julisteiden suunnittelussa ovat oivaltamisen hetket.

Marjo Hallila

– En halunnut julistenäyttelyä perinteiseen galleriaan, joten päädyin Vakiopaineeseen. Kaikista parhaiten julistetaide sopisi esitettäväksi ulkona, kaupungeissa ja taajamissa, Hallila pohtii.

Marjo Hallila: Julisteita, Vakiopaine, 27.4.–31.5.2021