Notskilla-blogi antaa vinkkejä retkeilyyn – lähes 300 esiteltyä kohdetta

Notskilla-blogisivuston tekijät Katri Tamminen, Lasse Oksanen ja Markku Hakaniemi pitivät toukokuisen tiimipalaverin Saakosken kylän laavulla voimallisesti virranneen kosken partaalla. Tämäkin nuotiopaikka löytyy Notskilla-sivustolta. Sivuston ylläpitäjät ottavat mielellään vastaan vinkkejä paikoista, jotka sopisivat retkeilyaiheisella sivustolla esiteltäväksi. Hanna Mäkinen

Hanna Mäkinen

Notskilla-blogi esittelee Jämsän ja Kuhmoisten alueelta sekä laajemmin Keski-Suomesta löytyviä retkikohteita valokuvin ja tekstein. Nuotiopaikat, kodat ja laavut, lintutornit, retkeilyreitit ja muut luonnossa liikkujaa kiinnostavat kohteet on kuvattu rakkaudella. Blogi houkuttelee ulos ja poluille, nuotion ääreen.

Suhteellisen läheltä tuntuu löytyvän paljon mielenkiintoista nähtävää ja koettavaa.

Notskilla-blogi sai alkunsa kirjaprojektin seurauksena noin kolme vuotta sitten. Jämsänkoskelaiset Lasse Oksanen ja Markku Hakaniemi sekä olkkolalainen Katri Tamminen kuuluivat kaikki luontoaiheisen kirjan kuvatoimikuntaan. Kirjan valmistuttua kolmikko totesi, että ideoita, valokuvia ja esiteltäviä paikkoja riittäisi laajempaankin julkaisuun. Netti ja blogimuoto osoittautui tarkoitukseen hyvin sopivaksi alustaksi.

Nyt sivustolla esiteltyjä kohteita on jo lähes 300. Uutta sisältöä blogi saa sitä mukaa kun joku tekijöistä vierailee kameran kanssa uudessa paikassa. Sivuston tavoitteena on edelleen nostaa esille pieniä, mielenkiintoisia paikkoja.

– Pienikin kohde, kuten vaikka hiidenkivi, voi olla ihan älyttömän hieno. Miksei siitä voisi kertoa? Ihmiset tykkäävät myös tulistella, ja tulistelupaikat ovatkin sivustolla tosi isossa osassa, sanoo Katri Tamminen.

Päiväretkeilyä suosiva blogi-kolmikko nauttii omilla retkillään luonnosta ja rauhoittumisesta. Sekä tietysti tulilla istumisesta ja hyvistä eväistä.

Koronavuoden myötä kotimaan retkeilystä on tullut suosittu ajanviete. Väki on vaeltanut kansallispuistoihin ja vieraillut laavuilla tiuhaan tahtiin. Jämsäläiskolmikko näkee retkeilybuumin alkaneen kuitenkin jo ennen koronaa.

– Ehkä retkeilyn suosio johtuu osaksi siitä, että jo pitkään on hoettu, että luonto parantaa. Ja parantaahan se, miettii Markku Hakaniemi.

Luonto selviää retkeilybuumista, mikäli ulkoilijat kunnioittavat luontoa ja muistavat noudattaa hyvää retkeilyetikettiä. Päinvastaisesta käytöksestäkin on viitteitä.

– Roskan määrä ja roskaaminen on lisääntynyt huomattavasti, siitä olemme huolissamme, Katri Tamminen toteaa.

– Esimerkiksi nuotiopaikalta on itse vietävä pois kaikki se, mitä sinne on tuonutkin, muistuttavat Markku Hakaniemi ja Lasse Oksanen.

Retkeilyetikettiin ja jokamiehenoikeuksiin on hyvä perehtyä ennen polulle astumista. Notskilla-tulistelijat neuvovat retkeilijöitä muun muassa ottamaan omat polttopuut mukaan erityisesti pienempien toimijoiden ylläpitämille tulentekopaikoille. Herkkiä luontokohteita voi puolestaan säästää välttämällä turhaa tallomista.

Retkeilyetikettiin voi tutustua tarkemmin esimerkiksi luontoon.fi -sivustolla.

Notskilla-tekijät

Näissä paikoissa kannattaa käydä

Heräjärvi, Jämsä

Iso Kärppäjärvi, Kuhmoinen

Oravivuori, Korpilahti, Jyväskylä

Hyyppäänvuori, Laukaa

Karhunahdas, Petäjävesi

Rotkojärvi, Jämsä

Oma, tuttu lähimetsä

Kommentoi