Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Keskusvaalilautakunnan sihteeri Anu Leppänen on ollut samassa tehtävässä useissa vaaleissa, ja korona tuo kesäkuun kuntavaaleihin monenlaista poikkeavuutta. Vaalien siirto huhtikuulta aiheutti esimerkiksi sen, että lautakunta on tehnyt joitakin työvaiheita kahteen kertaan.

Kaiken suunnittelun takana on Leppäsen mukaan se, että kuntalaiset uskaltavat äänestää ja kokevat sen turvalliseksi.

– Olemme miettineet keskusvaalilautakunnassa tarkkaan esimerkiksi suojavarusteiden tarpeen ja käytön sekä äänestyspaikkojen tila-asiat. Olemme pohtineet etukäteen jonojen muodostumista siitäkin näkökulmasta, että miten pitkä jono saadaan turvalliseksi. Äänestyspaikoille varaamme maskeja, visiireitä, käsidesipisteitä, puhdistusliinoja ja puhdistustarvikkeita, Anu Leppänen kertoo.

Äänestyskopissa ehdokaslista on paperia, mutta koti- ja laitosäänestyksessä se laminoidaan. Näin lista voidaan puhdistaa helposti jokaisen äänestyksen jälkeen.

Kotiäänestystä hoitavat vaalitoimitsijat ja laitosäänestystä hoitavat vaalitoimikunnat rokotettiin toukokuun alussa. Vaalipäivänä vaalihuoneistoissa toimivia vaalilautakuntia ja yleisessä ennakkoäänestyksessä työskenteleviä vaalitoimitsijoita ei ole rokotettu. Anu Leppänen toteaa, että kesäkuuhun mennessä moni ehtii saada koronarokotuksen ikäryhmänsä perusteella.

Se on uutta näissä kuntavaaleissa, että äänestäjä voi käyttää omaa kynää.

– Suosittelemme, että käytetään lyijykynää tai tavallista kuulakärkikynää. Tussilla tehty numero saattaa näkyä äänestyslipun läpi tai numero tahriintuu, kun äänestyslippu taitetaan. THL ja oikeusministeriö ovat antaneet ohjeen, että jos äänestäjät käyttävät kasvomaskeja, koppi desinfioidaan kahden tunnin välein. Jos äänestäjä ei käytä maskia, koppi pitää välittömästi desinfioida. Äänestyspaikoilla on tarjolla maskeja, jos sellaista ei ole mukana, Anu Leppänen sanoo.

Ennakkoäänestyspaikoilla huomioidaan samalla tavalla jonon muodostaminen ja äänestyskopin puhdistus.

Jyväskylässä on 17 ennakkoäänestyspaikkaa auki kahden viikon ajan.

– Äänestyspaikat ovat kattavasti eri puolilla kaupunkia. Pidensimme aukioloaikoja, jotta mahdollisimman monella on mahdollisuus käydä äänestämässä ennakkoon. Tällä haluamme vähentää ruuhkaa varsinaisena äänestyspäivänä 13.6. Yksi ennakkoäänestyspaikka tulee ulos Hippokselle. Ennakkoäänestyspaikka tulee olemaan selvästi näkyvillä ja hyvin löydettävissä.

Jyväskylässä on kuntavaaleissa 611 ehdokasta. Keskusvaalilautakunta käy parhaillaan läpi ehdokkaiden kelpoisuutta. Vaaleissa on mukana 14 puoluetta, yksi valitsijayhdistysten yhteislista ja yksi yksinäinen valitsijayhdistys.