Yhden vuoden ikään ehtinyt Radio Keskisuomalainen juhlii tällä viikolla kellon ympäri.
Vuosi sitten kanavan ensimmäisessä lähetyksessä oltiin vahvasti syntymäteemassa ja kanava aukesi parkumisella. Kehitys on ollut nopeaa, sillä yksivuotiaan radion aikomuksissa on jo ripaus uhmaa.
– 1990-luvulla Radio Keski-Suomen toimittaja Jorma Hietamäki teki 24 tunnin lähetyksen. Haluamme nyt ottaa maakunnan ennätyksen omiin nimiin, kertoo pian yön studiossa viettävä juontaja Jari Lindström.
Yksivuotista taivalta juhlitaan 25 tuntia kestävällä juhlalähetyksellä, joka alkaa torstaina kello 12 ja päättyy perjantaina kello 13. Yön yli jatkuvaa juhlalähetystä voit seurata taajuudelta 95,9 tai nettiradiosta.
– Tietääksemme kukaan muu ei ole tuota ennätystä vielä Keski-Suomessa rikkonut, täydentää Lindströmin kanssa yön viettävä päätoimittaja Henri Berg.
Reilun vuorokauden kestävässä juhlalähetyksessä on luvassa ainakin kisoja ja maakunnassa tunnettuja kasvoja äänessä.
Ei kuulosta järkevältä.
Krista Tapaninaho
– Todennäköisesti mukana on myös hämmentäviä yllätysvieraita pikkutunneilla, Lindström lisää.
– Jo kanavan aloitus vuosi sitten oli yllättävän vuorovaikutteinen, joten uskon ja toivon, että juhlalähetyksestäkin tulee sellainen, Berg täydentää.
Kaksikko tekee ohjelmaa tauotta vuorokauden ympäri.
– Toki biisien välillä toinen käy vessassa ja toinen keittää kahvia, mutta muuten ollaan koko ajan täällä, Lindström täsmentää.
– Jos toinen tippuu, niin toinen jää pystyyn. Tai ainakin toivottavasti tiputaan vuorotellen, Berg toteaa.
Juontajat miettivät ennen juhlaponnistusta, miten lähetykseen kannattaisi valmistautua.
– Ajattelin valvoa pari vuorokautta siihen alle, ettei yö tule shokkina keholle, Lindström vitsailee.
– Saa nähdä, kuullaanko lähetyksessä ensimmäistä kertaa sydänkohtaus suorana, hän jatkaa.
Veikkaus ei ole edes kovin kaukaa haettu, vahvistaa yleislääkäri Krista Tapaninaho Jyväskylän Mehiläiseltä.
– Valvominen nostaa verenpainetta ja sykettä sekä lisää stressihormonin eritystä. Ihmisessä aktivoituu pakene tai taistele -tila. Pitkään jatkunut valvominen lisää diabetesriskiä ja heikentää sydämen terveyttä. Usean yön valvomisen on todettu lisäävän myös kuolleisuutta, hän luettelee.
Tapaninaho neuvoo kuittaamaan vanhat univelat pois, pitämään studion valot kirkkaina ja välttämään ylensyöntiä, jotta verensokeri pysyy mahdollisimman tasaisena.
Valvomisella on vaikutuksia myös ihmisen käyttäytymiseen. Tapaninahon mukaan vuorokauden valvominen vastaa 0,5–1 promillen humalaa.
– Muisti heikkenee, toisilla toiminta hidastuu, toisilla nopeutuu. Toiset alkavat käyttäytyä impulsiivisesti, toiset tokkuraisesti. Virheiden määrä kasvaa ja tunneherkkyys lisääntyy. Lisäksi positiiviset kokemukset, kuten ilo ja toivo, vähenevät.
Tapaninahon kuvailun perusteella odotettavissa voi olla siis hidasta ärsyyntymistä ja liikutusta.
– Jos välillä pääsee tunniksikin nukkumaan, se vähentää valvomisen vaikutusta, hän vinkkaa.
Univelan vähentämiseen on yksi keino – nukkuminen.
– Elimistö palautuu parissa päivässä kunnon levolla, Tapaninaho sanoo.
Juhlalähetyksen jälkeen Berg ja Lindström aikovat osallistua iltapäivällä padel-turnaukseen. Lääkäri ei ideasta innostu.
– Ei kuulosta järkevältä. Kun keho on edelleen selviytymistilassa, runsas rasitus laittaa sydämen koville. Kannattaisi nukkua ennen turnausta edes vähän, jos vain pystyy, Tapaninaho neuvoo.