Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mika Pekkanen tallentaa akvarelleihinsa kaupungin tavallista arkea

Vesankalainen Mika Pekkanen toi Värin voimaa elämässä -akvarellinäyttelynsä Asemakadulla toimivaan Harrin Taide ja Antiikki -galleriaan. Samanaikaisesti galleriatilassa on myös kuopiolaisen Pekka Hiltusen näyttely. Näyttelyt ovat esillä 19.5. asti.

Pekkanen on kiinnostunut dokumentaarisesta ilmaisusta, ja hän tallentaa teoksiinsa todellisia paikkoja, tapahtumia ja hetkiä.

Ihmisillä on hänen teoksissaan merkittävä rooli. Pekkanen kuvaa heitä omissa puuhissaan, osana miljöötä.

– Koen, että ihmisten kautta maalauksiin tulee mukaan tarinallisuutta, ja toisaalta ihmiset tuovat kaupunkikuvaan liikettä ja elävyyttä, Pekkanen kuvailee.

Pekkanen toi näyttelyyn lukuisia Jyväskylään sijoittuvia teoksia. Hänen akvarelleihinsa on tallentunut esimerkiksi yläkaupungin ja yliopiston kampusalueen kulkijoita, Kirkkopuistossa istuskelijoita, Jyväsjärven luistelijoita ja Sippulanniemen golffareita.

Pekkanen maalaa mielellään ulkona paikan päällä, ja kuljettaa usein työvälineitä mukanaan. Hän saattaa istahtaa kesällä vaikkapa puistoon maalaamaan, jos vastaan tulee kiinnostava näkymä.

– Ulkona maalatessa olen päässyt tapaamaan monenlaisia ihmisiä, sillä ihmiset tulevat mielellään juttelemaan, kun näkevät maalarin työssään, Pekkanen kertoo.

Pekkanen käyttää valokuvia apunaan maalatessaan. Pekkanen on käyttänyt teostensa lähtökohtana muiden ottamia vanhoja valokuvia, joiden pohjalta hän on maalannut näkymiä esimerkiksi 1900-luvun alkupuolen ja puolivälin Suomesta. Hän kuvaa myös itse kiinnostavia miljöitä.

– Kesä on minulle aktiivista maalaamisen ja valokuviin tallentamisen aikaa, Pekkanen sanoo.

Pekkanen on mieltynyt etenkin sinisen ja vihreän sävyihin.

Aiemmin pääasiassa öljyväreillä maalannut taiteilija ryhtyi maalaamaan akvarelleja noin seitsemän vuotta sitten. Akvarellitekniikassa Pekkanen pitää syntyvän jäljen kepeydestä ja raikkaudesta.

– Akvarelli on tekniikkana herkkä, ja pitää tekijän nöyränä. Usein on lopulta hieman yllätys, miten vesi ja väri paperilla käyttäytyvät, hän pohtii.